zenesz_logo.png



A zeneszerző a mutatványok elsajátításának örömét, a trükkök felépítését, szerkezetét és csattanóját fordította le a zene nyelvére.

Egy bűvésztrükk felépítésében és a jazz darabok kompozíciós szerkezete között ugyanis számos hasonlóság felfedezhető. A lemezbemutató koncertet május 14-én tartják a Fonóban.

Horváth Tojás Gábor jazz-zongorista, zeneszerző és tanár a Transform Quintet alapítója, a Gereben Zita Quintet tagja. Több filmzenét is írt, és közös lemezt készített a világhírű jazz-zongoristával, Joey Calderazzóval. Saját triójával negyedik albumát készítette el, Tricks címmel. Gábor még gyermeként kapott ajándékba egy trükkdoboz játékot, majd néhány évvel ezelőtt ismét belevetette magát a kártyatrükkök rejtelmeibe. Ennek a folyamatnak az örömét, egy trükk felépítését, szerkezetét és csattanóját fordította le a zene nyelvére.

 

Tricks kredit Máth Szilvia 500x

 

„Ez az album egyfajta visszatérés a gyerekkoromba, amikor ezekkel a trükkökkel egy ártatlan, őszinte és kedves örömszerzés volt a cél. Zeneszerzőként ezeket az érzéseket és hangulatokat próbáltam megjeleníteni ezen a lemezen. Zongoristaként pedig felfedeztem benne a kézügyeség fejlesztését is, hiszen rengeteg gyakorlást és olyan jellegű kézmozdulatokat igényel egy kártyatrükk elsajátítása, amely jól eső érzés volt a kezeimnek, és biztos vagyok benne, hogy a zongorajátékomra is kihatottak” – emeli ki Horváth Tojás Gábor.

Az albumon majdnem minden kompozíció egy bűvésztrükk vagy fogás elnevezéséről kapta a címét (pl. a Double Lift a dupla kártyaemelés, a Palm a kártya elrejtését jelenti a kézben). „A lemezen szereplő dalokban megjelenik egy ismétlődő repetitív egyszólamú hang, amelyre egyfajta vonalvezetésként fűztem fel a darabokat, ezzel is összekötve őket. Sok hasonlóságot fedeztem fel egy bűvésztrükk felépítésében és a jazz darabok kompozíciós szerkezete között.

Egy trükk 3 felvonásból áll. Az első az Ígéret (The Pledge): A bűvész bemutat egy viszonylag átlagos dolgot, egy pakli kártyát, vagy egy galambot, amit megvizsgálhat a közönség és teljesen normálisnak talál. A második a Fordulat (The Turn): A bűvész az átlagosból csinál valami rendkívülit, például eltünteti a galambot. Ezt követi a harmadik rész a Csattanó (The Prestige), amikor a bűvész újra elővarázsolja a galambot. Számomra ez a felépítés tökéletesen rímmel egy jazz standard vagy kompozíció szerkezetére, ahol a hallgatóság az elején megismer egy melódiát, zenei témát, amellyel aztán a zenészek elkezdenek improvizálni, játszani, átváltoztatni, majd a végén visszatér az elején megismert dallam, de már egy másik értelmet nyerve, akár más harmóniákkal és ritmusokkal kísérve. Ezt a koncepciót próbáltam meg végig vinni a lemezen olyan zenei »trükkök« alkalmazásával, mint a metrum, a tempó vagy ritmusváltások” – árulja el a zeneszerző.

 

 

Szerencsére az összes zenei megoldásban, ötletben zenésztársai – Gálfi Attila dobos és Horváth Balázs bőgős – is partnerek voltak. Az évtizednyi közös munka egyfajta könnyedséget is ad a daloknak, így a lemezen található kompozíciókat a játékosság, a zenei humor és az érzelmi színesség jellemzik.

 

 

A Horváth Gábor Trió Tricks című lemezét május 14-én mutatják be a Fonó Budai Zeneházban.

https://www.facebook.com/events/1369890133506222 
További információ: https://www.horvathtojasgabor.com/