zenesz_logo.pngA harsonás Csapó Krisztián keresett session zenészként eddig is olyan előadók lemezein és koncertjein játszott, mint Charlie, az Irie Maffia, a Brains, a BJC Big Band vagy épp a Budapest Ragtime Band.

Ezúttal azonban frontemberként jelentkezik új lemezzel, jazz/funk albumát világszinten is kiemelkedő zenészekkel rögzítette. Csapó Krisztián az alábbiakban avat be minket szólóalbumával kapcsolatos gondolataiba.

Kriz 750x cr

 

„A lemez aktualitása nálam az utazás három aspektusához kapcsolódik. Egyrészt session zenészként számos albumon, film-, videójáték- és sorozat zenéjében közreműködtem harsonásként. Sokféle ember, sokféle zenéjét játszva mégis a 30-as éveim második felére jutottam el oda, hogy a saját elképzeléseim alapján, a saját nevem alatt rögzítsek egy albumot. Mindez a hazaérkezés érzését adja, az otthonosságról pedig egészen kiemelkedő zenész- és szerzőtársak gondoskodna.

A második vonatkozás a fizikai utazáshoz kötődik. Az elmúlt évtizedekben a zenei munkáim miatt több, mint 90 országba juthattam el Ausztráliától az Egyesült Államokig. Ez idő tájt fogalmazódott meg bennem, hogy mindig úton vagyok, de sosem érzem azt, hogy megérkeztem. Azóta is nagyon szeretek utazni, de azzal, hogy az év nagyobb részét már a magyarországi zenei vérkeringésben töltöm, egy állandóbb zenei közösségbe tartozom.

A harmadik aspektus az előzőből következik, az elmúlt években a magánéletben is hazaérkeztem, a feleségem Zsófi és a két gyönyörű gyermekem, Olivér és Hanna mellett úgy érzem, hogy a helyemen vagyok, amiért nagyon hálás vagyok a Jóistennek.”

 


Az albumon az egyik legmagasabban jegyzett magyar zenész, Borlai Gergő dobol. A Budapest mellett főleg Barcelonában és Los Angelesben működő muzsikus a jazzvilág krémjével lépett már fel, itthon pedig munkásságát többek között Artisjus-díjjal és 2021-ben szóló lemezét Fonogram-díjjal jutalmazták.

Basszusgitáron korosztályának legjobbja, a francia Hadrien Feraud hallható. A virtuóz szólista olyan nevekkel játszott együtt, mint Chick Corea vagy épp Dave Weckl, de jelenleg is a legkeresettebbek közé tartozik az Egyesült Államokban és Európában is. KRIZ lemezén Borlai Gergő és Csapó Krisztián egy-egy szerzeményében hallható.

Az albumon különleges vendég Ryan Quigley, az egyik legfoglalkoztatottabb brit trombitás, aki olyan előadókkal játszott és készített felvételeket, mint Tom Jones, Robbie Williams, Gregory Porter vagy épp Michael Bublé.

Természetesen a többi muzsikus is hangszerének kiemelkedő művelője:

László Attila - gitár (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára)
Mike Gotthard - gitár
Ladányi Gábor - gitár
Tálas Áron - billentyűk
Fekete-Kovács Kornél - trombita
Pecze Balázs - trombita
Meggyes Ádám - trombita
Soso Lakatos - szaxofon
Varga Dániel - szaxofon
Kováts Gergő - szaxofon
Gudics Martin - basszusgitár
Gyurics Tamás - ütőhangszerek

Az új album április 21-től lesz elérhető a streaming oldalakon. A The Journey Home lemezbemutató koncertjére 2022. április 28-án kerül sor az Akvárium Klubban.

Kriz 2 750x

 

És végül essen szó az album főszereplőjéről, Csapó Krisztiánról, aki 2007-ben szerezte diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék Jazz-harsona szakán, ahol Szalóky Béla, Gőz László és Friedrich Károly voltak a tanárai. Ugyanebben az évben a Magyar Rádió Jazz Harsona Tehetségkutató Versenyének döntőse volt. Magánórákat vett New Yorkban Elliot Mason (Juilliard School) és Londonban Trevor Mires (Royal Academy) kiváló jazz harsonásoktól.

Néhány évig ezután amerikai színházi zenekarokban dolgozott, főleg egyesült államokbeli és dél-amerikai muzsikusokkal. Az elmúlt években turnékon és zenekari utak alkalmával több, mint 90 országba látogatott el.  Krisztián számos lemezen szerepelt közreműködőként, ilyen például Charlie 2020-ban megjelent albuma, a Fonogram-díjas Mindenen túl.

Jelenleg többek között a BJC Big Band, a Nart Orchestra, a Budapest Ragtime Band, a László Attila Fusion Circus és a Budapest Scoring harsonása, keresett session zenész.  Koncerteken és/vagy felvételeken közreműködött például a BRAINS, az Irie Maffia, a Lóci Játszik, az Animal Cannibals, a Fővárosi Rapcirkusz, a Los Orangutanes vagy épp a GroupNSwing formációkkal.

2020-ban és 2021-ben a Jazzma.hu jazz portálon Az év harsonása kategóriában az Olvasói Szavazólistán 1. helyezett lett.  Krisztián a Haag Brass endorsere, a svájci hangszerkészítő manufaktúra vezetője, Fabian Bachi 2021. tavaszán készítette el egyedi hangszerét.

Köszönet a Nemzeti Kulturális Alap, az EMMI, a Hunnia Records, a Szikra Projekt és a Haag Brass támogatásáért.