zenesz_logo.png



Az album nemcsak a 70-es 80-as évek reggae hangzását idézi, de életben tartja a műfajt azzal, hogy számos új stíluselemet is használ.

A dalok sokszínű skálán mozognak a kifinomult soul-os Wailers hangzástól (70 Times) a Roots Radics által képviselt dob-bass centrikus rub a dub-ig (Reborn). Mivel a műfaj hangzása nagyon érzékeny, a többéves stúdiómunkát maguk a tagok végezték el, legyen szó felvételről, keverésről, vagy a végső masterelésről. Az eredmény kifinomult, autentikus, hibátlan hangzás.

Lemez várható nagy durranása a Meditation a londoni MC veterán Brother Culture közreműködésével készült el, akinek a slágerei, mint Supanova vagy a Jump Up Pon It világszerte ismert számok a dub és a soundsystem kultúra kedvelőinek köreiben. Az énekes roots reggae dallamait jól kiegészítik az MC nyers szövegei a beton biztos lüktetésű szám tetején, amit Pásztor Ákos hátra játszott szaxofon szólamai egészítenek ki.

REBORN 550x

 

Az április végén megjelenő Meditation klipjét a zenekar vizuális image-ért felelős páros Regős Ábel rendező és Nagy Borbála Judit grafikus készítik, akik az elmúlt egy évben minden Manaky dalhoz rendeztek klipet vagy szöveges videót, kreatív egyedi technikákat alkalmazva. A dal a modern társadalom harcáról szól a belső béke megtalálásáért, mert napjainkban egyre inkább a lényegtelen tényezőkre történő fókuszálás domináns, a jelen pillanatában való élés, és azzal való megbékélés helyett.

Minthogy a lemez részben az önismeretről, az önértékelésről és az érzelmi gátakról szól, a zenekar a Reborn lemezcím mellett döntött, ami a pozitív változást sugallja. Amellett, hogy a dalok többsége társadalomkritikus, önvizsgálatként is szolgálnak a dobos-énekes Krecsmáry Zsolt bevallása szerint. Más dalok politikai hangvétele komoly problémákat boncolgat. A Someone Martin Luther King szellemi hagyatékával és mai napig tartó harcáról szól (Black Lives Matter), a Border a kolonizáció következményeivel foglalkozik.

A zenekar nagyon sok munkát ölt ebbe lemezbe, minden kicsi részlet magáért beszél és egyben jól képviseli a szeretetüket a reggae zene és annak kulturális hagyatéka iránt.


Az április 27-i lemezbemutatón a Manaky a lemezen szereplő vendégzenészekkel kibővülve repíti vissza a közönséget a 70-es évekbe.

https://www.facebook.com/605576786227057/posts/4903846129733413/?d=n
https://bfan.link/reborn-4
https://www.facebook.com/manakyband
https://www.instagram.com/manakyofficial/