zenesz_logo.png



Megjelent a debreceni instrumentális progresszív rockzenekar, a Ghost Toast ötödik lemeze, a Shade Without Color.

„Sajnos a szomszédos Ukrajnában zajló háború elnyomja a lemezmegjelenés körüli eufóriát nálunk is, ugyanakkor a lemez témája és szándékolt mondanivalója fájdalmas aktualitással bír, tekintve, hogy a lemez címét és koncepcióját ihlető verset (T. S. Eliot: Az üresek) is a háború embertelensége ihlette. A Ghost Toast tagjai elítélik a háborús agressziót, és együtt éreznek az értelmetlen áldozatokkal, az otthonukat és hazájukat (remélhetőleg csak ideiglenesen) elveszítő ukrán polgárokkal.”

GT SWC pr 850x

 

A Shade Without Color a 2020-ban megjelent Shape Without Form album folytatása. A dalok nagyja egy időben íródott, és zenekar eleve külön-külön megjelenő „duplalemeznek” szána. Mindkét lemezcím T. S. Eliot The Hollow Men című verséből származik, és mindkét lemez főként az üresség témájával foglalkozik. Persze csak amennyire egy alapvetően instrumentális anyag erre képes.

„Mindkét lemezre a téma illusztrációjaként tekintünk, ezért is használunk most is filmidézeteket, interjú-, illetve beszédrészleteket, verseket. A saját gondolataink és érzéseink ott vannak ezekben és persze a zenében elrejtve. Igyekeztünk ugyanakkor ezt az elég komor témát több helyen feloldani, hiszen nem gondoljuk azt, hogy az emberi sorsok nagy általánosságban reménytelenek lennének, vagy, hogy ne lenne ki-, illetve visszaút. A komorabb részekben fel-felbukkannak reménytelibb momentumok, a szépnek és lágynak szánt témákban pedig itt-ott disszonancia jelzi, hogy ez egy folyamatos küzdelem.”

 

Shade Without Color Cover 500x500

 

Ghost Toast

Stefán János (basszusgitár, effektek, akusztikus gitár, billentyű)
Rózsavölgyi Bence (gitár)
Cserős Zoltán (dob, dobprogramozás)
Pusker János (cselló, billentyű)

 

 

Az album elérhető itt:

YouTube: https://youtu.be/vTskK5ogLQs
Spotify: https://spoti.fi/3hy3Nmp
Bandcamp: https://ghosttoastband.bandcamp.com
Apple Music: https://apple.co/3pyK36x
Tidal: https://listen.tidal.com/album/209149870
Amazon: https://music.amazon.com/albums/B09NMJ4B8F
Deezer: https://www.deezer.com/en/album/280306542