zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Barkóczi Bence és Schiszler Soma által jegyzett Meristem új tagokkal bővülve úgy döntött, maga mögött hagyja az instrumentális zenélést. Necrosis című lemezükön már két énekest is hallhatunk.

Barkóczi Bence 2018-ban megnyerte az Új Gitáros tehetségkutatót, mely hazánkban jelenleg az egyik legnívósabb ilyen jellegű szakmai verseny. Idén már a zsűri tagjai között tér vissza a rendezvényre. A két alapító tag tovább szerette volna bővíteni a Meristem formációt, így felkérték Varga Gergő gitárost és Kocsis Máté dobost, hogy csatlakozzanak a Meristem-hez és zenekarként folytassák. Az azóta eltelt eseményekről, jövőbeli tervekről, a mai napon megjelent Necrosis című lemezükről is kérdeztük Bencét.

Mely gitárosok, illetve zenészek voltak a legnagyobb hatással rád életed során? Jelenleg milyen előadókat hallgatsz, mely dalszerzők munkái mozgatnak meg, illetve inspirálnak a legjobban?

Gitározást tekintve főleg a kezdetekben John Petrucci és Guthrie Govan voltak a legnagyobb idoljaim, de mára már inkább a modernebb megközelítés miatt Jakub Zyteczki vagy Mark Holcomb áll hozzám közelebb. Közvetlen hatást, pedig egyértelműen Birta Miki gyakorolt rám, akitől rengeteget tanultam a hangszerről és a zenéről. Mostanában inkább a kísérletezős zenék mozgatnak meg, rengeteg elektronikus anyagot ideértve. Persze metalt is hallgatok, de abból is próbálom az előremutató példákat kiválasztani, mert egész egyszerűen ez okoz örömet.

BB 550x

 

Az Új Gitáros 2018 verseny megnyerése anno milyen változásokat hozott az életedbe? Azóta Ibanez Artist lettél. Hogyan történt ez a megkeresés az Ibanez részéről?

A legfontosabb változás az lett, hogy megismertem Szarka Josephet, akivel azóta a 3. kiadványon dolgozunk együtt és rengeteget segített nekem az elmúlt években. Az Ibanezzel Szabó Zoli révén kerültem kapcsolatba, akit szintén egy gitárversenyről ismerek egy évtizeddel korábbról. Ő ajánlott engem az Ibaneznek, és örömömre egy éve az Ibanez hivatalos előadói közé tartozom.

 

meristem necropsis 550x

 

A Dark Phase című korábbi Meristem lemez és a most, frissen megjelent Necrosis között milyen fő különbségeket érzel? Itt főleg az alkotás szellemiségére, a dalszerzéshez való hozzáállásra, koncepcionális újdonságokra lennék kíváncsi. Saját magadra tekintve, hogyan, s milyen irányba változtál a két lemez között? Esetleg milyen új hangszerelési eszközök jöttek a képbe az új lemezen, melyeket korábban nem használtál?

A legfőbb különbség természetesen az ének, de ettől elvonatkoztatva is sok más lényeges különbség van. Egyrészt, egy új hangolásban van a gitár, ami nagyon inspiráló számomra és sokkal mélyebb súlyosabb hangzásokat lehet belőle kihozni. A zene is ennek megfelelően keményebb és sötétebb lett, amit Rockov Milán üvöltése és Stefán Tomi emocionális éneke sokkal közelebb is hoz a hallgatóhoz. Próbáltam egységesebb dalokat készíteni és az elektronikus hangzásokat, mint egy réteget felfogni és integrálni a zenébe, ellentétben az előző anyaggal, ahol ezek strukturálisan elváltak a zenétől. Örülök, hogy ebbe az irányba mozdultunk el, mert mindig is nagy hódolója voltam a kemény zenének.

HRP 2314 850x

 

A két lemez felvétele között változott-e a hangszeres, illetve stúdió eszköztárad? A felvétel munkafolyamatában, illetve a felhasznált eszközökben (gitár, effekt stb.) történt-e nagyobb változás?

Gyakorlatilag minden. A THBB-10 Ibanezhez képest, a legrégebbi hangszeremmel egy RG Ibanezzel vettük fel a teljes anyagot. Továbbá, a gitársávokat Schiszler Sománál rögzítettük,az ő setupján és nem nálam. Ez úgy nézett ki, hogy a gitár bement egy DI boxba, illetve az AXE-Fx III-ba, majd később a keveréskor reamp-eltük a teljes anyagot. Sokkal jobb volt így dolgozni, hogy Soma felügyelte a munkát, mert bízom az ítélőképességében és „több fül többet hall” alapon jóval precízebb nyersanyagot tudtunk rögzíteni.

A Meristem-mel eddig az alkotói folyamatok, stúdiómunkák voltak túlsúlyban, mennyire hangsúlyos törekvés, hogy minél több élő koncertet adjatok? Hogyan látod, milyen lehetőségeitek lesznek a közeljövőben az élő fellépésekre?

Nagyon fontos, hogy a Meristem-et színpadra vigyük, amire most lesz is lehetőségünk, hiszen április 14-én, 29-én, illetve május 6-án is fellépünk az A38 színpadán. Nagy mérföldkő ez nekünk.

Mi a terved, mik a terveitek rövid- és hosszútávon a jövőre nézve?

Nagyon jó lemezek és még jobb koncertek...

Köszönöm az interjút, további sok sikert kívánok zenei és alkotói pályád során!https://www.facebook.com/bence.barkoczi
https://www.facebook.com/meristemmedia