zenesz_logo.png



Balog József zongoraművész előadásában megjelent Wolf Péter Jazz-prelűdök című lemeze.

 

 

A Jazz-prelűdök komponistája, Wolf Péter így mesélt az album megjelenésének hátteréről:  

„Sokszor tapasztaltam komolyzenét játszó zongoraművészeknél, hogy szívesen adnának elő jazz-műveket is, de ennek jelentős akadálya volt, hogy igen kevés a számukra is értelmezhetően lejegyzett kotta.

Mit jelent ez?

A jazz-kompozíciók döntő többségének csak a dallamát jegyzik le, és a hozzátartozó harmóniákat betűkkel jelzik. Ez a jazzművészek számára megszokott valami, a melódiát a saját maguk szerkesztette akkordokkal kísérik.

Komolyzenei pianisták számára problematikus lehet a jazzben megszokott ritmus-jelölés is: egyenletes nyolcadok szerepelnek a kottában, ám stílustól függően néha triolásan kell értelmezni őket.

Ez ösztönzött arra, hogy sorozatot komponáljak. A 24 darabból álló Jazz-prelűdök (Wolf-temperiertes Klavier 2) a fent vázolt problémákat hivatott megoldani: a lejegyzés a komolyzenei zongoraművészek számára megszokott képet mutatja, egzakt ritmika, kétsoros kottában megjelenített játszani való. A jazz szinte valamennyi stílusában írtam prelűdöt: a boogie-tól a latin melódiáig, a balladától a virtuóz bravúrdarabig. Számos művem előadója, soknak ihletője Balog József készítette a felvételt, ami CD-n és minden digitális lelőhelyen hozzáférhető. A kotta is hamarosan megjelenik.”

https://www.tomtom.hu/hu/kiadvanyok/adatlap/343/peter-wolf-jazz-preludes