zenesz_logo.pngAz instrumentális rock nagymesterének számító, gitárvirtuóz Steve Vai új nagylemezzel tér vissza, melynek címe Inviolate.

A kilenc számot tartalmazó album január 28-tól lesz elérhető digitális és CD formátumban, azonban nemrégiben napvilágot látott egy videó az új lemez Little Pretty című dalához.

 

 

A sötét hangulatú, fúziós funk nótához Vai – tőle szokatlan módon – szinte kizárólag egy üreges testű Gretsch gitárt használt, melyre, Vai szavaival élve, a következők miatt esett a választása: „Ott volt a falon, az összes többi gitár mellett, és mindahányszor ránéztem, ezt mondtam magamban: Egy nap rajtad is játszani fogok!” Majd így folytatja: „A szólórész harmóniamenetének megírásakor olyan akkordváltásokat alkalmaztam, melyek minden váltásnál fokozzák a feszültséget, bár az ilyen megközelítés inkább a jazzre és a fúziós zenére jellemző. Viszont azt nem akartam, hogy az említett stílusok irányába menjek el, ezért tudtam, hogy a szólónak dallamosnak kell lennie. Szerintem az eredmény eléggé ütősre sikerült…”

Steve Vai több, mint 40 éves pályafutása során számos alkalommal tett tanúbizonyságot arról, hogyan lehet a látszólag elképesztően lehetetlent nagyon is lehetségessé és mindamellett elképesztővé tenni. Mind karrierjének kezdetén, Frank Zappa oldalán, mind a későbbi, sokszínű és kísérletező szólómunkássága során Vai folyamatosan újraértelmezte a gitárjáték és a zeneszerzés fogalmát – több alkalommal pedig magát a hangszert is, noha saját bevallása szerint ez nem feltett szándéka: „Nem arról van szó, hogy ülök, és azon gondolkodom, mivel tudnám tovább feszegetni a határokat. Sokkal inkább azt kérdezem magamtól, mi az, ami érdekel és lázba hoz, és különbözik mindentől, amit korábban csináltam?” – A kérdésre pedig a válasz tízedik szólóalbuma, az Inviolate, ami igenis feszegeti az instrumentális gitárzene határait, ez alkalommal pedig Vai nemcsak egy új gitárral, hanem egy új játéktechnikával is előállt.

 

 

Új lemezével kapcsolatban Vai a következőképpen nyilatkozott: „Valaki más biztos jobban meg tudná mondani, milyen ez a lemez. Szerintem egyszerűen csak nagyon őszinte zene. Sok lemezem hosszú, sok ötlettel és történettel, melyeket körbejárok. Ez a lemez teljesen más. Kilenc, elég tömény, teljesen instrumentális szerzeményről van szó, melyeket meg akartam örökíteni csak azért, hogy kiállhassak velük, és élőben eljátszhassam az embereknek.”

A gitáros-zeneszerző az elmúlt évek során több alkalommal osztott meg dalokat készülő albumáról – ezek egyike a Knappsack, amit Vai vállműtétjét követően írt, és vett fel, amikor jobb karja fel volt kötve, így csak a bal kezével tudott játszani. Az egykezes dal és előadás ettől függetlenül szenzációsra sikeredett, Vai pedig nevetve jegyezte meg: „Nem sokkal később láttam, hogy több fiatal osztott meg videókat, amikben ők is levették ezt a technikát. Igazán lenyűgöző volt látni.”

 

Hydra

 

Külön említést érdemel, hogy új albumának nyitódalát, melynek címe Teeth of the Hydra, Vai egy egészen sajátságos, Hydra névre keresztelt különleges gitáron írta, és ezzel is játszotta fel: A steampunk stílusú külsővel megáldott, és Vai egyéni elképzelései alapján készült hangszer egy valóságos szörnyeteg, melynek formabontó testéből három gitárnyak áll ki.

 

 

A Candle Power is az új lemezen található, érdekessége, hogy Vai elhatározta, hogy ennél a számnál kilép a komfortzónájából és egy Strat jellegű gitáron pengető nélkül, csak ujjal pengetve, teljesen tiszta hangzással, tremoló nélkül ad elő egy virtuóz technikát igénylő kompozíciót. A dalban számos helyen alkalmazza az általa „joint shifting”-nek elnevezett játékmódot, amikor két vagy több hangot hajlít, de ellenkező irányba nyújtva a húrokat, és közben „lefogott” hangot is penget, és a nyújtott húrok elengedése sem egyszerre történik. Amint az a videóban is hallható, íly módon tényleg különleges hangzásokat lehet elérni.

cover 650x

 

Steve Vai a lemezének címével – Inviolate, ami annyit tesz „sértetlen, érintetlen” – kapcsolatban a következőket árulta el: „A sértetlen és érintetlen ihlet olyasvalami, ami tisztán érkezik hozzád. Szinte tökéletes teljességben jelenik meg, és érzed, hogy így számodra az igazi. Minden kifogás vagy képzelgés nélkül. Csak a puszta felismerés van, hogy igen, ez az. Aztán megragadod úgy, ahogyan az az egyéni kreativitásodnak megfelel. Remélem, ezzel a lemezzel ezt sikerült elérnem.”

Vai egyébként az album megjelenésével egy időben egy 54 állomásos amerikai turnéra is indul Dave Weiner (gitár, billentyű), Philip Bynoe (basszus) és Jeremy Colson (dob) társaságában. A közelgő koncertsorozattal kapcsolatban Steve Vai a következőket mondta: „Egy előadót a fellépések éltetnek. Az elmúlt két évet leszámítva 49 évig ez volt az életem, így már tűkön ülünk, hogy kiállhassunk és játszhassunk a közönségnek. Egy koncert képes szertefoszlatni az elénk kerülő kihívásokat és lehetőséget teremt arra, hogy az élet olyan jó dolgait ünnepelhessük, amilyen az élő zene.”

Inviolate track lista

01. Teeth Of The Hydra
02. Zeus In Chains
03. Little Pretty
04. Candle Power
05. Apollo In Color
06. Avalancha
07. Greenish Blues
08. Knappsack
09. Sandman Cloud Mist

További információk és lemez előrendelés: https://www.vai.com/