zenesz_logo.pngNAMM 2023 – a dél-afrikai Lumen cég bemutatta a hagyományos handpan percussion hangszer elektronikus változatát.

A handpan csodálatos hangszer, valami olyasmit testesít meg, amire a ma emberében komoly igény van. Szükségünk van a kikapcsolódásra, a lecsendesedésre és a handpan hangjának egyedi textúrája, mélyről jövő, megkapó hangja valamiféle ősi nyugalmat áraszt, szinte fürdünk a hangjában. A dél-afrikai Lumen cég a 2023-as NAMM kiállításon mutatta be a tradicionális percussion hangszer elektromos változatát, a Lumen Handpant.

Azt tegyük hozzá, hogy a ma ismert, meglehetősen drága, és mégis rendkívül népszerű handpan egyáltalán nem ősi hangszer. Közvetlen elődjét, a Hang Drum elnevezésű hangszert 2001-ben, a Frankfurti Zenei Vásáron mutatta be a svájci Felix Rohner és Sabina Scharer.  Viszont az is igaz, hogy a handpan számos egzotikus hangszer hangját idézi, így például az indiai ghatam-ét és az indonéz gamelán zenekarok hangszereiét.

lumen handpan1 750x

 

A Lumen Handpan formája olyan, hogy szinte ösztönösen meg akarjuk érinteni. A hangszer felső felületén 9 ütésérzékeny, kör alakú ütőfelületet (pad) alakítottak ki. A középső ütőfelületet egy kör alakú érintésérzékeny sáv szegélyezi, ahol meg tudjuk változtatni a megszólaló hangot, azok skáláját, és hangolását. Az eszközben található szintézis motor 4 GB hangmintával rendelkezik, ezek között számos tradicionális ütőhangszert – Hang, Halo, Marimba, Mbira és Gamelan – találunk, de beállíthatunk fuvola, zongora, elektronikus ütőhangszer, hangeffekt és nagyzenekari hangmintákat is. Vagyis a hangszer külseje ne tévesszen meg senkit, itt egy elektronikus instrumentumról van szó, ami szinte bármilyen hangot képes lejátszani. (Bár az nem teljesen világos, hogy ezekből a hangmintákból melyeket tartalmazza a hangszer és melyeket kell külön megvenni.)

lumen handpan3 700x

 

Az alumínium házon belül egy 16 magos processzor dolgozik 4GB NAND memóriával, a 19 inch (48,26 cm) átmérőjű hangszer 9 kg-ot nyom. Ebben jelentős része van a 30 W RMS teljesítményű hangszórónak, ami a hangot a Lumen Handpanből minden irányba sugározza. Ha a hangszer teljesen fel van töltve, akkor – mint egy hagyományos handpant – akárhová magunkkal vihetjük és önmagában, erősítő nélkül is meg tud szólalni. Az eszköz alján egy 6,3 mm-es sztereó jack vonalkimenet, MIDI USB (in/out) csatlakozás és egy MIDI 5 pin DIN out csatlakozó áll rendelkezésünkre. A Lumen Handpan egy feltöltéssel nagyjából 4 órát tud működni.

A Lumen Handpan kétségtelenül érdekes újdonság, bár a videók alapján nehéz eldönteni, hogy azok a plusz szolgáltatások – hangminták, különböző skálák, MIDI – vajon nyújtanak-e annyi többletet, ami ezt a hangszert a tradicionális handpan fölé helyezné, és vajon megmarad-e az autentikus játék- és hangzás élmény?

 

 

A Lumen Handpan Deep Ocean és Midnight fantázianevű színekben érhető el, jelenleg 1 599 USD áron, ami tartalmaz egy szállítótáskát és egy állványt is. Ebből az árból most 10% kedvezményt lehet kapni, de jó ha tudjuk, hogy ez nagyjából megegyezik egy jó minőségű akusztikus handpan árával.

Ha valakit érdekelnek a handpan születésének körülményei és más egzotikus, hangterápiás hangszerek – Hang Drum, RAV dob, nyelvdob – ITT olvashat róla.

https://lumenhandpan.com/
Foto credit: Lumen