zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – Napjainkban egyre divatosabbak azok az ütőhangszerek, melyek a hangterápiás hangszerek közé is sorolhatók, ezek közül mutatunk be párat.   

Bár nem túl régóta ismeri a világ ezeket a hangszereket, mégis a hangjukat a legtöbben már hallották valahol. Ugyan a többség nem tudja milyen hangszert hallott, de a hangjuk annyira egyedi és megkapó, hogy aki egyszer hallja, biztosan megjegyzi.

A handpan elnevezés a Svájcban szabadalmazott Hang Drum stílusú hangszerek gyűjtőneve. Olyan dallamhangszerek, melyek acélból készülnek és megütéssel szólaltathatók meg. Jellegzetes, „UFO” alakjuk két acélból készült „teknő” forma összeillesztéséből alakult ki. A középen elhelyezkedő hangolt felület, az un. Ding, a hangszer központja. Ezt veszi körbe a többi, legalább hét, más hangolású felület és az alul található nyílás, az úgynevezett Gu. A handpanek az idiofon hangszerek családjába tartoznak, vagyis olyan hangszerek, melyek szilárd testük rezgése révén hoznak létre hangot.

Ma már számos gyártó készít ilyen hangszereket, a különbséget a felhasznált anyagok, a gyártási folyamatok, a hangterek kialakítása, valamint a hangolási módok közötti eltérések adják.

Hang dr 700x

Hang Drum

Hang Drum vs Handpan

Hogy a handpan története érthető legyen, előbb szólnunk kell a már említett Hang Drum nevű hangszerről. A Hang Drum-ot 2001-ben, a Frankfurti Zenei Vásáron mutatta be a svájci Felix Rohner és Sabina Scharer, a PANArt cég alapítói. A „hang” jelentése svájci-német dialektusban „kéz”. Ezek a hangszerek egyedi készítésük és speciális kialakításuk miatt rendkívül drágák. A Hang készítői nem arra törekedtek, hogy gyakorlást igénylő, professzionális felkészültséget feltételező hangszert készítsenek, hanem arra, hogy a hangszeren történő játék felszabadulást és azonnali zenei élményt nyújtson a használójának. A hangszer megszólalása különböző egzotikus hangszerek hangját idézi, mint például az indiai ghatam, az indonéz gamelán együttesek hangszerei, a gong vagy a harangok. Mivel a svájci tervezők cége, a PANArt levédette a Hang nevet, így más gyártóknak más néven kellett piacra dobniuk hasonló hangszereiket.

 

Meinl HPSTL91 Sonic Energy Sensory Handpan 700x


Meinl HPSTL91 Sonic Energy Sensory Handpan


A handpan elnevezés először 2007-ben bukkant fel az interneten. Ezen a néven mutattak be egy új hangszert, a Hang Drum saját fejlesztésű alternatíváját. Az elnevezés elkezdett bekerülni a köztudatba, egyre több fórumon volt olvasható, és egyre több cég dobott piacra handpan néven hasonló felépítésű hangszert. A PANArt több szabadalmi pert is indított, de mivel az eszköz fizikai formáját nem védte szabadalom, ezek a perek sikertelenek voltak, és így a különböző fejlesztésű handpanek és maga a név is meglehetősen gyorsan elterjedt világszerte.

Manapság több, mint 400 handpan gyártó ismert – számos handpan és más hangterápiás hangszer található pl. a Meinl Sonic Energy sorozatában – akik különböző anyagokból, különböző gyártási technológiákkal készítik a hangszert. A handpanek ára 800 dollártól indul, és a 6 000 dollárt is elérheti néhány professzionális modell esetében.

Hang Drumok is kaphatók, főleg a használt piacon, ezek ára 5 000 dollártól 15 000 dollárig is terjedhet. Ahogy említettük, az eredeti Hang Drumot kézzel készítik és hangolják, ezért meglehetősen drágák, és ha használtan olcsó Hang dobot kínálnak az interneten, az feltehetőleg Kínában gépsorokon préselt eszköz.

 

 

RAV drum és Tongue drum, azaz acél nyeldobok

Azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen drága hangszert vásároljanak, szerencsére vannak más, kevésbé költséges alternatívák is. Kaphatóak az úgynevezett RAV dobok, valamint Tongue Drumok, vagyis nyelvdobok. A nyelvdobok gyökerei régi időkre nyúlnak vissza, de a hangszer a mai formájában újnak számít. A manapság kapható UFO formájú acél eszközön körben több nyelv van kialakítva, amelyek megütésre rezegni kezdenek, így hozzuk létre a handpanre hajazó kellemes hangot.

RAV 500x

RAV drum

 

A RAV dobok tulajdonképpen nagyméretű acél nyelvdobok, amelyek külsőre, hangzásra és játékmódra nagyon hasonlóak a handpanhez, de mivel más a készítési eljárásuk, ezért mélyebb a hangjuk, kicsit halkabbak és kevésbé perkusszívak, mint a handpanek. Tekinthetjük őket a handpan és a nyelvdob kombinációjának is, és az áruk valahol a handpan és a kisebb acél nyelvdobok között van.

Meinl STD1VB Sonic Energy Nyelvdob A moll 425x


Meinl -STD1VB Sonic Energy nyelvdob A moll

 

A legkedvezőbb árfekvésű kisebb acél nyelvdobok – melyekből különböző méretű és hangolású modellek kaphatók – készítési eljárása ugyanaz, mint a RAV doboké, de mivel lényegesen kisebbek a RAV doboknál és a handpaneknél, a hangjuk is halkabb, cserébe viszont az áruk is jóval elérhetőbb. A nyelvdobokon nemcsak kézzel, hanem speciális verővel is lehet játszani, amit a gyártó mellékel a hangszerhez.

 

 

Összegzés

A handpanek, nyelvdobok kellemes hangja nemcsak a fülnek okoz zenei élményt. A hangrezgések gyógyító, fájdalomcsillapító, nyugtató hatását ősidők óta alkalmazzák. Terápiás szeánszokon manapság alapfelszerelésnek számít a gong, a hangtál és persze a handpan is. A handpan és társai olyan harmonikus rezgéseket bocsátanak ki magukból, melyek segítik a test természetes, egészséges működését.

Nem véletlen, hogy úgy tervezték ezeket a hangszereket, hogy ne kelljen professzionális muzsikusnak lenni ahhoz, hogy örömet szerezzen rajtuk a játék. A hangolt pontok megszólaltatásának megtanulásával bárki zenei élményt tud szerezni-nyújtani előképzettség nélkül. Ellazuláshoz, meditációhoz adhat adekvát zenei kíséretet, hiszen nincs rossz hang, nem lehet hamisan játszani. Azonban a magas szintű játékhoz itt is kell a gyakorlás és a képzés, mint minden más hangszeren.

Acél nyelvdob és handpan árakat itt is találhatsz: https://www.hangszeraruhaz.hu/handpan-nyelvdob-hang-drum/SC1222