zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A Meinl 2023-as újdonságai közül a Meinl Byzance Traditional Polyphonic sorozat három új tányérját kaptuk meg tesztelésre.

A figyelmes olvasók biztosan emlékeznek rá, hogy tavaly írtam tesztet a Meinl Byzance Traditional Polyphonic széria crash cinekkel való bővítéséről. Akkor a 18 és 19 colos crash cintányérokat ütögethettem meg. A kiváló széria akkor megjelent darabjai kifejezetten elnyerték a tetszésemet hamar „induló” robbanásukkal és gyors lecsengésükkel, valamint nagyon igényes kézi megmunkálásukkal. Ez a Törökországban gyártott sorozat most új darabokkal bővült.

 

Polyphonic 750x

 

A Meinl-től most érkezett doboz tartalma egy 10 colos Splash, egy 15 colos Hi-hat és egy 22 colos Ride cintányér volt. Ezekkel az új darabokkal teljes szetté bővült a Polyphonic széria. Az eddig kapható crash cintányérokkal, a 18 colos, 19 colos és a szintén családtag 20 colos crash-sel és a régebben kiadott 21” colos ride-dal együtt szépen összeállt a kép.

A Byzance Traditional Polyphonic cinek B20-as ötvözetből készülnek, kézi megmunkálással, ahogy a jóféle felsőkategóriás cineknél ez alap. A tányérok kúpja vastag, kezeletlen, nyers felülettel bír. De csak a kúp! A tányér palástja traditional kezelésű, szélei pedig vékonyak. Lássuk, mit tudnak az új darabok.

 B15POH web detail 01 600x

15" Polyphonic Hihat - B15POH

A Meinl Byzance Polyphonic 15” lábcin is a fentebb leírt skill-lekkel készült. A Hi-hat a vékonyabb palást és a keményebb, vastagabb, nyers kezeletlen kúp fúziója. A két medium thin cin így igen sokoldalú felhasználású és kezes bárányként tevékenykedik együtt. Nagyon tetszett, hogy nem harsogott, nem szólt mindenen át ez a lábcin, hanem szépen illeszkedett a többi tányérhoz.

 

 

Nem volt túl mély 15” colos mérete ellenére sem. Zárt helyzetben számomra kellemes, telt tónusú, inkább finom hangzású, de konkrét hangú lábcin benyomását keltette. Lábbal záráskor érthető, határozott hangot kaptam, nyitásra pedig sötét tónusú „wash” hangja volt, de konkrét maradt így is a vastag kúp miatt, de jól kezelhető és nem túl hangos így sem.

 

B22POR web detail 02 750c

22" Polyphonic Ride - B22POR

A Meinl Byzance Polyphonic 22” Ride egy érzékeny, szépen megnyíló, dinamikusan játszható, crash-ként is megüthető, finom tónusú ride-ként viselkedett nekem, nyilván a vékony palást miatt. A kezeletlen, nyers kúp viszont vastagon, telten, konkrétan szólt át megütéskor. Erőteljes, mélytónusú hangja jól ellenpontozza a mosottabb palást hangot. Jól használható többféle szituációban is.

 

 

Még akár egész finom zenékben is megállja a helyét. A konkrét kúphang és a crash/ride-osan „zúzható” palást pedig rockos ambíciókkal bír. A gyártó elősorban rock, pop, fúziós, jazz, funk, R&B, reggae és világzenei műfajokhoz ajánlja ezt a tányért.

 

B10POS web detail 02 550x 

10" Polyphonic Splash - B10POS

A Meinl Byzance Polyphonic 10” Splash közép-magas tónusú, meleg hangja érzékenyen, dinamikusan robban be megütéskor. Kézzel kalapált kialakítása egyedi hangot kölcsönöz neki, így bármelyik szettben különleges szín lehet annak, aki próbálkozik vele. Rövid lecsengése kezelhetővé, könnyen használhatóvá teszi.

A tavaly tesztelt crash cintányérokkal együtt nekem nagyon is „elfogadnám” minősítésű a Byzance Traditional Polyphonic széria. A tesztelés alatt – bár zenekarral sajnos most nem volt lehetőségem kipróbálni – az volt az érzésem, hogy sokféle zenében tudnám használni, és a zenekarok – ahol játszani szoktam – sem vennék rossz néven, ha ezzel az egyedi hangú szettel kísérném őket.

 

Engem kifejezetten inspiráltak a széria darabjai. Nagyon tetszik, hogy a lábcin testes meleg hangja nem tolakodik előre, még erőteljesebb „csapkodáskor“ sem, de ugyanakkor a dinamikája nagyon is megvan. Inkább tónusával teljesíti ezen elvárásomat. A ride érzékeny, finom palást- és átütő kúp hangja, valamint a splash egyedi hangzása nekem jól használható érzetet adott és inspiráló volt. Persze az „elfogadnám” minősítés mellé a „nem éppen pénztárca barát” felső kategóriás ár is társul, ami talán nem olyan meglepő a Törökországban kézi megmunkálással készült cintányérok esetében. Egyedi hangzású, érzékeny, sokféle stílusban helytálló cintányérszettért sokan adtunk már ki sok pénzt – és szerintem fogunk is.

Árak:

Meinl Byzance Polyphonic 15” lábcin – 219 000 Ft
Meinl Byzance Polyphonic 22” Ride – 238 000 Ft
Meinl Byzance Polyphonic 10” Splash – 67 000 Ft

A Meinl termékek hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

Ez a teszt először a Zenész Magazin 2023 februári, 236. számában jelent meg.