zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – Ismét szép nagy doboz érkezett a Meinl-től tesztelésre, hogy betekintést nyerhessünk az idei újdonságaik közül néhány crash tányér jellemzőibe.

 


A Byzance Traditional szériába idén beillesztett beütő cintányérok közül a Polyphonic néven megjelenő cinek 18 és 19 colos példánya érkezett kipróbálásra. A nagy tányérok kedvelőinek örömhír, hogy a palettában 20 colos crash is elérhető lesz. A Polyphonic név nem teljesen ismeretlen a Meinl cintányérok ismerői között, hiszen ilyen néven 21”-os ride cintányér már erősítette a Traditional széria felhozatalát eddig is. Szintén a Traditional szériára vonatkozó 2022-es újítás, hogy a már létező Extra Thin Hammered Crash-ek közé – a 18 -, 20 -, 22 colos mellé – megérkezik a 19 colos darab is.

 

A doboz viszont nem csak a két Polyphonic cintányért tartalmazta. A Byzance széria alá pozícionált Pure Alloy Custom cintányérok családja is új tagokkal bővült, ezek közül is érkezett pár tányér ízelítőnek. A bővülés lényege ennél a termékcsaládnál tulajdonképpen az, hogy az eddigi medium-thin vastagságú darabokból álló szériába medium cinek kerültek, illetve ezek mellett egy 18 colos medium-heavy crash-sel is bővült a sorozat. Kicsit leegyszerűsítve a dolgot mondhatnánk úgy is, hogy a nehezebb kezű „Hard hitter” dobosoknak kedvez a Pure Alloy Custom sorozat bővítése. Ha valaki figyelemmel kíséri a dobos teszteket itt a magazinban, emlékezhet is rá, hogy ezt a termékcsaládot teszteltem, amikor megjelent. Igaz, akkor még csak a medium-thin tányérokból állt a sorozat. Számomra is kifejezetten emlékezetes volt az a teszt, hiszen szép felhangokkal, kontrolált lecsengéssel bíró, gyönyörű kivitelezésű cintányérszettet próbálhattam ki. A most kapott doboz tehát a Polyphonic crash-ek mellett tartalmazott egy 16” colos és egy 18” colos medium Pure Alloy Custom cintányért is. Lássuk, mire mentem velük.

 

B18POC web with background detail 01 750x

 

Byzance Traditional Polyphonic 18” és 19” crash tányérok

A Byzance Traditional Polyphonic crash cinek B20-as ötvözetből készülnek, kézi megmunkálással, ahogy a jóféle felsőkategóriás cineknél ez alap. A medium vastagságú beütő tányérok kúpja vastag, kezeletlen nyers felülettel bír. De csak a kúp! A tányér palástja traditional kezelésű, szélei pedig vékonyak. Ebből kifolyólag sötét tónusú, hangos, ámde érzékeny beütőtányért kapunk. Viszonylag hamar robban, viszont hamar le is cseng, nincsenek zavaró felhangok. Erőteljes attackja alkalmassá teszi hangosabb zenei szövetben is arra, hogy kiemelkedjen. A 18 colos és a 19 colos tányérok jól illeszkednek egymáshoz. A sötét tónusuk miatt számomra klasszikus rockzenében tűnnek jól használhatónak, de persze sokféle zenei környezetben lehet adekvát, ahol az ízlésünk megkívánja a sötétebb tónust és a kirobbanó hangerőt, rövid lecsengéssel. Nekem különösen tetszett a kúp hangja. El tudom képzelni, hogy a 19 colos, de a 20 colos talán még inkább, akár finomabb ride-ként is megállja a helyét, (vagy crash/ride-ként), nagyon szépen, testesen, mély tónussal megszólaló kúphanggal.

 PAC16MC web with background detail 01 675x

 

Pure Alloy Custom 16” és 18” crash tányérok

Térjük át a Meinltől kapott doboz tartalmának többi részére, a Pure Alloy Custom 16 colos és 18 colos crash cintányérokra. Ahogy a korábbi tesztemben írtam, amikor ezt a szériát vettem górcső alá, ezek a tányérok nagyon szépek. A „tetszés” persze rettentően szubjektív dolog. Abban azonban egyetérthetünk véleményem szerint bárkivel, hogy mutatós, különleges darabok ennek a szettnek a tagjai. A sötét külső ellenére ezek a tányérok kifejezetten fényes megszólalással bírnak, amit magas tónusú, közepes hosszúságú lecsengés követ.

 

PAC18MC web with background detail 01 750x

 

Ennek a cintányér családnak a sajátja, hogy a brilliant cintányérok fénye ötvöződik a traditional tányérok melegségével. Itt a medium vastagság miatt a fényesség felé tolódik a hangzás. A számítógép vezérelt megmunkálásnak köszönhetően kiegyenlített hangzásúak a szett darabjai, ennek köszönhetően színpadra és stúdióba is kiválóan alkalmasak. A medium-thin családhoz képest a most kapott 16 - és 18 colos crashek keményebb megütésre reagálnak inkább, talán kicsit ridegebbek vastagságukból adódóan, de ezáltal hangosabbak, fényesebbek is, rengeteg tartalékkal, mint a medium-thin darabok.

 

IMG meinl 850

 Együtt is kipróbáltam...

 

Együtt is kipróbáltam a Polyphonic és a Pure Alloy Custom cineket és kiállták a próbát. Ez persze a Pure Alloy Custom szériára hízelgőbb, hiszen a Byzance széria alá van pozícionálva, de nem éreztem a kategória különbséget. A fényes és a sötét tónusú, inkább hangosan szólni szerető hangszerek jól kiegészítették egymást. Legalábbis nekem működött, nagyon is!

Ismét kellemes időt tölthettem a Meinl-től kapott cintányérokkal. Kipróbáltam magukban, dobfelszereléssel, próbán, zenei környezetben őket és nagyon jó volt velük dolgozni. Az én ízlésemnek kicsit vastagok voltak ezek a darabok, de így is jól használhatóak, mondhatni „kezesek” voltak. A tónusuk nagyon tetszett. Kicsit erőteljesebb ütésre reagáltak, mint ahogy szerettem volna, de ez persze ízlés kérdése. Olyan széles paletta érhető el a Meinl-től, hogy mindenki megtalálhatja az ízlésének pontosan megfelelőt, teljesen kompromisszum mentesen.

Árak:

Byzance Traditional Polyphonic 18” crash - 136.000 ft
Byzance Traditional Polyphonic 19” crash - 158.000 ft
Pure Alloy Custom 16” crash - 90.000 ft
Pure Alloy Custom 18” crash - 104.000 ft

A Meinl cintányérok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution