zenesz_logo.png– NÉMETH TAMÁS – A Meinl konferencia központjában, Gutenstetten-ben került sor a Meinl Kick Off Day megrendezésére, ebben a részben az ütőhangszerekkel kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg az olvasókkal.

Az eseményen endorserek, zenészek, médiapartnerek, kereskedők vettek részt meghívásos alapon, az idei újdonságokkal ismerkedhettünk, illetve kapcsolatépítésre, az együttműködések elmélyítésére is volt lehetőség. A kora délutántól zajló előadásokkal párhuzamosan a hatalmas kiállítóteremben végig megtekinthetőek, illetve kipróbálhatóak voltak a hangszer újdonságok, hangszer különlegességek. Természetesen a Meinl által forgalmazott összes márka képviseltette magát, mind a bemutatóteremben, mind az előadások során. 

Rövid, velős, lényegre törő előadásoknak lehettünk tanúi, melyek termékcsoportok szerint zajlottak. Szerencsénkre nem az újdonságok felsorolását tartották csak szem előtt, hanem marketing szempontok és jó pár érdekesség is előkerült.

A Meinl Cymbals és Meinl Stick and Brush szekció kezdett. Számomra a cintányér készítés folyamatában alkalmazott új gépek bemutatása kifejezetten érdekes volt. (Határozottan benne lennék egy gyárlátogatásban is). Megnyugtatásunkra közölték, hogy azok a munkások, akik helyére az új gépek kerültek, nem vesztették el az állásukat a cégnél, csak más munkakört töltenek be mostantól.

 IMG 20230128 144708 prezentáció 750x

 

A Meinl Percussion és Nino Percussion volt a következő előadás, majd a Sonic Energy szegmens következett. A Sonic Energy termékeket egyébként élesben, egy meditatív szeánsz keretében is kipróbálhatták azok a jelentkezők, akik a meghatározott időpontban megjelentek a szervezők által jelzett helyen egy kis elcsendesedésre. Az ütős részt a Tama előadás zárta. Előadónk felhívta a figyelmünket, hogy a Tama és Ibanez szakemberei még Japánból is képviseltetik magukat az eseményen. Az előadások után a kiállítóteremben minden megnézhető és kipróbálható volt, ameddig csak volt érdeklődő. Lássuk – dobos szemmel – milyen újdonságokkal, érdekeségekkel találkozhattunk!

Meinl cintányérok

HCS Practice cinek 750x

 Meinl HCS Practice cin szett

Természetesen a kiállítóteremben volt a legnagyobb tömeg és az idő múlásával ez csak fokozódott. Belépve, hatalmas csarnokban találtam magam, ahol szegmensekre bontva prezentálták az egyes hangszercsoportok újdonságait és izgalmasabb darabjait. A bejáratnál rögtön egy Meinl Stick and Brush fal fogadott minden jóval, ami csak kapható. Persze elég hamar elvonta a figyelmemet a hatalmas Tama dob kiállítás, de erről később. Menjünk sorban!

Eqilibrium es Polyphonic 550x

Equilibrium és Polyphonic

A Sicks and Brush faltól tovább lépve a Meinl Cymbals rész felé vitt az út. Egyből szembejött egy Meinl Marshmallow gyakorló pad-ekből álló szett, amihez az új Meinl HCS Practice (gyakorló) cintányér szett volt feltéve, így rögtön ki is lehetett próbálni. Ez egy csökkentett hangzású cinszett, ami nagy segítség olyan helyen, ahol óvatosan kell bánni a hangerővel, akár gyakorláskor, de akár egy olyan bulin is, ahol fontos a kontrollált hangzásnál is halkabb megszólalás. Pláne így, a Marshmallow pad-ekkel, de akár hálóbőrrel felszerelt dob mellett is jó szolgálatot tehet.

 

Classics Brilliant és Classics Dark News 750x

Classics Brilliant és Classics Dark

Ez a szett, mint egy kapuőr állt a cintányérok hadserege előtt, ami ezután a szemünk elé tárult. A teljes falat cintányérok borították, gyakorlatilag az összes széria teljes palettája jelen volt. Középen kiemelve az újdonságok, minden szériából. Az egész tetején a Byzance Vintage szériához tartozó Equilibrium 22” Ride trónolt (Matt Garstka signature).

 Byzance Foundry Reserved 750x
Byzance Foundry Reserved

Persze a fő helyen a Byzance Foundry Reserved szett állt. A közepére állított ride-hoz még egy tanúsítvány is ki volt állítva cin pontos adataival. Ilyet minden egyes tányérhoz kapunk, ha ebből a családból vásárolunk.

Pre Alloy Custom News 500x

Pure Alloy Custom

Tovább lépve, utunkat a Meinl Percussion és a Sonic Energy szekciók felé véve, még azért a Pure Alloy Custom széria újdonságait is megcsodálhattuk. Ez a 2020-ban egy alap szettnyi cintányérral induló sorozat, mára már akkora, mint egy klán. Olyan színes és nagy a felhozatal, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő cintányért, bármilyen zenéhez is szeretné használni.


Meinl Percussion és Sonic Energy

 PerkaJammeles 750x

 

A Meinl Percussion hangszerei már messziről vonzottak magukhoz színes felhozatalukkal és hangjukkal természetesen. A kipróbálható dobokat külön helységbe tették, így az ütőhangszerek kerültek leghamarabb kézbe és kezdődhetett a jammelés. Körben a falon cajonok, dzsmebék, bongók, kongák és mindenféle kézi ütőhangszerek voltak felfüggesztve, polcra téve, középen kiemelve pedig az újdonságok.

Artisan tango line es headliner series snare cajonok 450x

Artisan Tango line és Headliner Series Snare cajonok

Legelöl egy 6 db-os cajon gyűjtemény várta a látogatókat. Volt egy Artisan Series Tango Line cajon Satin Black színben a felső kategóriából, illetve a Headliner Series Snare cajonjai a 2023-as új szivárványos színekben.

 Ergo Swivel Cajon 500x

 Ergo Swivel Cajon

Kipróbálhattam egy igazán fura állványos cajont is, ez volt az Ergo Swivel Cajon. A Meinl régóta foglalkozik azzal, hogy cajonon a hagyományos játékpozíció egyeseknek kényelmetlen lehet, így új hangszereket terveztek, hogy kényelmesebb testhelyzetben is játszhassunk cajonon. Például a Slaptop Cajon-ok, vagy a Caixon-Caixonett páros és most az Ergo Swivel. Az állvány segítségével ez a cajon olyan pozícióba fordítható, hogy egy széken ülve a hangszer mellett, kényelmesen játszhassunk rajta.

 

 galactic blue tie dye 750x

  Galactic Blue Tie Dye színű djembe dobok

Helyet kaptak a tavaly frissült Stomp Box pedálok is, amelyek immár digitális eszközként állhatnak kreativitásunk szolgálatába. Az új Galactic Blue Tie Dye színben tündöklő djembéket is megcsodálhattuk az Alpine szériából, és az SH4 Live shaker-ek is látványos új színeket kaptak.

 IMG 2023012 Sonic Energy 750x

 

A Meinl Percussion család mellé a Sonic Energy termékek kerültek. Hatalmas gongok mellett hangtálak, handpan-ek, hangvillák és mindenféle nyugtató, meditációs gyakorlatokhoz segítséget nyújtó hangszer megtalálható volt itt. Számomra ez még egy kissé ismeretlen szegmens, de többször is visszatértem megcsodálni, kipróbálni ezeket a gyönyörű hangszereket.


TAMA dobok

 

kép.png

Imperialstar Blacked Out Black

A Tama kiállítás talán a legnagyobb területet foglalta el a kiállítóteremben  Több dobfelszerelés, óriási pergődob paletta, hardver erdő, a lábgépek teljes armadája és még a Hardcase tokok is a Tama-országon belül jelentek meg új, színes külsejükkel.

 

Imperial Star ElectricYellow 450

Imperilastar Electric Yellow

Az Imperialstar szériát a szemet igencsak vonzó Electric Yellow (sárga) színű felszerelés vezette be, rögtön a Tama részleg legelején. 2023-ban megújult ez a kiváló ár-érték arányú belépő szett. A 100 %-ban nyárfa dobtestek mellé tartozékként most már Stagemaster állványzat és Iron Cobra 200-as lábgép jár, persze a HCS Bronze Meinl cintányérszettel együtt. A másik kiállított szett pedig egy black nickel hardverrel érkező fekete – Blacked Out Black – színű dob volt ebből a családból – szintén impozáns külsővel.

 

NaturalEbonyTigerWrap 450x

Superstar Classic Natural Ebony Tiger Wrap

A Superstar Classic széria is új színekkel (is) versenyez idén. A kiállításon a Natural Ebony Tiger Wrap fantázianevű szett volt látható. Ugyan ez egy borítás, nem lakk, de semmiben nem válik a felszerelés hátrányára. Nagyon igényes kivitelezés, ahogy ez a Tamától el is várható. Persze ez a kicsit extra szín megosztó lehet, de az idő eldönti majd a sikerét.

PerformerCrimsonRedWaterfall3. 500x

Starclassic Performer Crimson Red Waterfall

A Starclassic Performer családot egy új, limitált kiadású, kézzel festett szett képviselte. A Crimson Red Waterfall elnevezés a képen látható, szerintem csodaszép szettet jelenti. A juhar-nyírfa szendvicsből készült dobfelszerelés megtalálható hagyományosabb színekben is, de ez a csíkos festés a kezdetektől jelen volt (Caramel Aurora, Sky Blue Aurora). Azt hiszem eddig ez a legszebb.

 

WalnutBirchTurquoisePearlTQP3 750x

Starclassic Walnut/Birch Turquoise Pearl

 

A Starclassic Walnut/Birch széria is új külsővel érkezett a bemutatóra. A retró hullámot meglovagolva az új borítás a Turquoise Pearl (TQP) nevet kapta. Kékes, márványos színével a klasszikus rock fénykorárát idézi. Tovább haladva a Tama világban a roham-cuccok is külön helyet kaptak. Új színben (Burnt Red Mist – a szín egyébként a Club-Jam más szériáinál is megjelent) pompázó Club-Jam Pancake szett mellett a „normál” Club-Jam dob Cream Marble Wrap színben volt látható, illetve a Tama True Touch TTK5S csendes gyakorló dobfelszerelés is ki volt állítva, a Meinl Cymbals-nál már említett HCS Practice cinszettel. (Ez amúgy így jó választás lehet otthoni halk gyakorlásra.)

 

StarWalnutAntique White Japanese Chestnut 450x

Star Walnut Antique White Japanese Chestnut

A legnagyobb figyelem természetesen a STAR kategóriát övezte, melyből több dobfelszerelés is ki volt állítva az új választható színekkel. Érdekes volt, hogy egyik-másik dobhoz egy-egy világhírű endorser cintányér setup-ját szedték össze. Az első a király-kategóriában a Star Walnut széria Antique White Japanese Chestnut dobja volt. A tamoknál 5 réteg, a lábdobnál 6 réteg dió feletti 1 réteg japán gesztenyefa erezete látszik át a fehér színen és ez igen exkluzív megjelnésű dobfelszerelést eredményez.

 

StarMapleEmerald Sea Curly Maple BurstAnnika Cymbals 500x

Star Maple - Emerald Sea Curly Maple Burst 

A következő a Star Maple széria színújdonsága volt. Az Emerald Sea Curly Maple Burst névre keresztelt csodaszép hangszer 5 réteg juharból és egy külső réteg erezetes juharból áll, 5 mm-es erősítő gyűrűvel. A cinszettet a dob mellé Anika Nilles cintányér setup-ja alapján állították össze.

StarBubingaPewter Blue Australian Acacia 750x

Star Bubinga Pewter Blue Australian Acacia

A Tama dobok csúcsa a Star Bubinga széria. A kiállításon két szettel is képviseltette magát a zászlóshajó. Az egyik a Star Bubinga Natural Indian Laurel változat volt – 5 réteg bubinga test, 1 külső indiai babér réteggel és egy belső cordia réteggel, illetve az új kivitel, a Pewter Blue Australian Acacia. Itt az 5 réteg bubinga testre 1 réteg ausztrál akácfa külső réteg került, és van 1 belső réteg cordia is. Gyönyörű hangszerek, látni is élmény volt. Ez utóbbi szetthez Matt Garstka cintányér setup-ját tették ki.

 PergoPaletta2 500x

 Részlet a pergő kínálatból

Természetesen a pergődobok és a hardverek sem maradhattak el – a Star pergőktől a Woodworks széria 14 x 5,5-ös újdonságáig minden megtalálható volt. A Star Reserved Solid Japanese Cedar pergő azonnal magára vonta a figyelmet. Ez a japán cédrus fából készült pergő égetett olajos cédrus külső réteggel csodaszép különlegesség.

 

Hardwarepaletta 750x

 Részlet a hardverekből

A hardvereknél a lábgépek között a HP310LWBC Speed Cobra „Junior” pedál fekete változata volt a legkülönlegesebb újítás. A teljesen fekete pedál vörösréz alkatrészekkel nagyon mutatós lett, pedig a pedál nem is a király-kategóriában versenyez. Alacsonyan ülő dobosoknak, illetve gyerekeknek hiánypótló újítás a HT230LOW jelű alacsony, forgatva állítható dobszék megjelenése is. Otthon gyakorlóknak – és persze az alsó szomszédnak – a TIBP1 Iso-Base zajcsökkentő pedál alátét is nagy segítség lesz…

 

 

Star Bubinga 750x

 Tama Star Bubinga

A kipróbálásra felállított dobokat külön teremben helyezték el, megkímélve a vendégsereg nagyrészét a zajártalomtól. Szerencsére volt idő, amikor a sok gyakorló éppen vacsorázott, így be lehetett surranni, megnézni és kipróbálni a felállított hangszereket. Itt sem kispályáztak a házigazdák. Tama Star Bubinga óriás setup-pal, 2 lábdobbal, Meinl Classics Custom Dark cinekkel (szinte, ami csak létezik), plusz bowdenes lábcinállvánnyal (HH905RH), Octoban szettel. Volt két Star Maple dob, Club-Jam Suitcase szett, Meinl Byzance cinekkel, koncert tamok, menethangszerek, szóval nagyjából minden, ami dobosként szem-szájnak ingere.

Az estét koncertek és vacsora zárta. Az élvezetes program mellett lehetőség nyílt beszélgetni, kapcsolatokat építeni, összességében egy kifogástalanul szervezett esemény részesei lehettünk, köszönet érte a szervezőknek!

Reméljük, hogy kétrészes beszámolónkkal felkeltettük olvasóink érdeklődését a Meinl Distribution által forgalmazott Ibanez és Ortega újdonságok, valamint a Meinl elképesztően szerteágazó termékskálája iránt. Ahogy kapunk teszthangszereket, igyekszünk az itt bemutatott újdonságokról részletesebben is írni, hiszen ezeknek a hangszereknek a túlnyomó része idehaza is kapható lesz.

Helyszíni beszámolónk első részét ITT olvashatod!