zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – 32-bit lebegőpontos Zoom kézi felvevők az egyszerű és gyors felvételekért.

A Zoom Essential sorozat két nagyobb modelljét kaptuk meg tesztelésre, az alábbiakban a teszt tapasztalatait és az eszközök kínálta lehetőségeket ismertetjük. 

A japán ZOOM Corporation 1983-ban lett megalapítva és a kezdeti években elsősorban effekteket készítettek gitárosok és stúdiók számára. Az első kézi felvevőjük (Handy Recorder), a H4 2006-ban jelent meg, mára ez a termékcsoport a legfontosabb a cég kínálatában. A ZOOM egy jó ideje gyárt inkább professzionális felhasználásra szánt felvevőket is, a Field Recorder (helyszíni felvevő) és MicTrak Recorder (mikrofonba integrált felvevő) kategóriákban. Ezekben a sorozatokban már pár évvel ezelőtt megjelent a 32-bit float felvételi technológia, ami az ilyen felvételeknél nagyon fontos technikai újdonság, gyakorlatilag szintbeállítás nélkül is torzításmentes felvétel készülhet így, akármilyen körülmények között. Erről annak idején, az M2, M3 és M4 MicTrak mikrofonokról szóló cikkünkben írtunk is. Most ez a technológia jelent meg a Handy Recorder sorozatban a három új eszköz, a H1essential, a H4essential és a H6essential alakjában.

05 H4essential Product press angle 800x

Ezúttal a két nagyobb testvért vettük szemügyre, de a teszt során tapasztalt dolgok a legkisebb modellre is nagyrészt vonatkoznak, leszámítva a kevesebb bemenetből adódó különbségeket és néhány más lehetőséget, a menürendszer, a kezelés a felvételi és exportálási formátumok mind közösek. Az Essential (alapvető, lényeges) kifejezésnek a sorozat nevében kettős jelentése van. Egyrészt azt sugallja, hogy a jó felvételhez szükséges alapvető dolgok mind integrálva lettek a készülékekbe. Másrészt ez azt is jelenti, hogy a párhuzamosan most is létező, más Handy Recorder modellek bizonyos extra szolgáltatásait elhagyták és inkább a felvételre koncentráló tulajdonságok kerültek előtérbe.

 

04 H4essential Product press left side 1200x

A 32-bit lebegőpontos technológia lényege az, hogy az így készült felvételek nagyon nagy dinamikai tartományt tárolnak és bár a lejátszáskor mondjuk 24 bitet hallgatunk egyszerre, de ez a dinamikai „ablak“ utólag is tologatható. Ez azt jelenti, hogy az a normál 24 bites felvétel, ami DAW vagy más audió programban torz lenne és visszahúzva is az maradna, az ebben a felbontásban visszahúzva kitisztul, valamint a nagyon alul-vezérelt felvétel alján is ott van az információ és felhúzva nem válik „darabossá“. A másik technológia, ami a nagyobb Essential modellekben található meg, a Dual A/D Converter áramkör. Ilyenkor egy adott bemenethez két A/D átalakító tartozik, amik különböző bemeneti szint beállításokkal működnek. Halk hangforrások esetében az egyik dolgozik és bizonyos hangerő nyomás felett átvált a másikra. Annak idején filmes felvevő hangmérnökök használtak hasonló megoldást, a DAT magnó két sávjára két jelentősen különböző beállítással vettek fel, így valamelyik felvétel biztos jó lett. Ez e technológia a legkisebb H1essential esetében nem lett beépítve, a H4essential felvevő két XLR/jack bemenetére vonatkozik, a H6essential összes bemenetén megtalálható.

 03 H4essential Product right side 1200

Az új Zoom Essential Handy Recorder modellek mind modernebb külsőt kaptak, szögletesebbek lettek, a levágott sarkokkal a matt fekete dobozok egyértelműen mai megjelenést sugároznak. A H4essential még éppen jól kézbe fogható méret, a H6essential már robusztusabb, de még ez is kezelhető. A H4essential esetében a két kombinált XLR/jack csatlakozó a készülék alján található, a H6essential négy csatlakozója két párban a felvevő két oldalán foglal helyet. A bemenetek XLR része mikrofon szintet fogad, míg a jack rész professzionális, +4dB szimmetrikus vonal jelet. A kezelőfelület nagyon egyszerű, letisztult és lényegében azonos a két készüléken. A kisebbik modellen a kijelző felül van és ez alatt találunk összesen kilenc gombot. Ezekből öt a transzport funkcióké, azaz lejátszhatunk, megállíthatunk, előre és hátra tekerhetünk, valamint a nagy piros gombbal azonnal felvehetünk. A maradék négyből három a bemenetek kapcsolója, a sztereó mikrofonhoz tartozik egy, a másik két bemenethez pedig külön-külön egy-egy. Ezen kívül még a beépített keverőnek van egy Mixer gombja.

 

ZoomH4e Bluetooth

 

A menüben történő navigálás egy, a készülék oldalán található Encoder tárcsával és egy Enter gombbal valósítható meg. Ez általában úgy történik, hogy a képernyőn vagy a képernyő alján látjuk a választható menü pontokat, ezek közül valamelyikre ráállva az Enter gombbal belepünk a menü részbe, majd ott tovább mehetünk és választhatunk. Fontos tudni, hogy a ZOOM gondolt a gyengén látókra és a látássérültekre is. Az Accessibility menüpontban bekapcsolhatjuk azt, hogy a készülék felolvassa azt, hogy milyen menüpontban vagyunk és mit választottunk. Ez az alap angol mellett még hat másik nyelven is rátölthető a készülékekre. A nagyobbik H6essential modell esetében a kijelzőt alul találjuk, a transzport és az encoder rész ugyanaz, itt viszont kettővel több bemenetet vagy felvett sávot kapcsolhatunk. A készülékek AA elemmel működnek (a H4essential kettővel, a H6essential néggyel) illetve az USB-C csatlakozón is adhatunk tápot.  Micro SD kártyára rögzíthetünk és az új modellek akár 1 TB méretű kártyát is képesek kezelni. A H4essential modellben közös fejhallgató és line vonal kimenet van, a nagyobbik modellnél két külön kijárat, ezek mini jack formátumban találhatók meg.

 

06 H6essential Product press 800x

H6essential teszt

Először a H6essential modellt teszteltük dobfelvétellel. Ennél a modellnél a hozzáadott sztereó X/Y mikrofonkapszula külön rárakható, egy magas állványra helyezve a készüléket ez lett az overhead mikrofon pár. Opcionálisan két más bővítmény is megvehető és csatlakoztatható az X/Y mikrofonpár helyett, az egyik egy Mid/Side módban is használható sztereó puska mikrofon, a másik pedig az EXH-6e bővítmény, amellyel két további XLR/jack bemenetet kapunk.

 

05 H6essential Product press left 1200x

A felvételnél a négy XLR bemenetet lábdob, pergő és két tam mikrofonra használtuk. Rácsatlakoztatva a mikrofonokat a felvétel abból állt, hogy élesítettük az összes csatornát (ilyenkor a kijelzőn már rögtön hullámformákat látunk fehérben az élesített bemenetekhez) majd a piros gombot megnyomva elindult a felvétel (a kijelzőn piros hullámformákkal). A beépített hangszóróval, ami a H6essential esetében a kezelőfelületen, a bemenetválasztók között van, a felvétel után rögtön ellenőrizni lehetett az eredményt. A beépített keverőt már felvétel közben is lehet használni és a készülék rögzíti is a kevert jelet, de a felvett anyagot is keverőn keresztül hallgatjuk, így akkor is tudunk arányt állítani.

 

04 H6essential Product press right 1200x


A menürendszerben beállíthatjuk, hogy az USB-C csatlakozó a számítógép felé, hogyan működjön. Ebben az esetben a File Transfer lett kiválasztva és így megjelent a kártya tartalma és át lehetett másolni a fájlokat. A Cubase 13 programba lettek behúzva a fájlok és itt először tényleg túlvezérlést mutatott és ezt is lehetett hallani, de lehúzva a sávok szintjét helyreállt a kép és a hangzás is. Bőven használható végeredmény született, egy kicsit hangszínezve és valamennyi kompresszor és gate effektet használva egészen impresszív lett a végeredmény.

E H6essential 3

 

Az exportálási lehetőséget is kipróbáltuk ezzel a felvétellel. Ilyenkor magán a készüléken történik meg a konvertálás. Választhatunk az eredeti 32 bit, valamint 24 bit vagy 16 bit között. Simán 24 bitre konvertálva a felvétel torz volt. Viszont lehetőség van az export menüben Normalize funkciót aktiválni. Ilyenkor ez megkeresi a legnagyobb csúcsot és ehhez képest húzza vissza exportálás előtt a szintet, azaz megcsinálja azt, amit megcsináltunk a 32 bites felvétellel. Ez azért lényeges, mert nem mindegyik program és nem mindegyik platform tudja kezelni a 32-bit float fájlokat. Így viszont már torzításmentes fájlokat tudunk ezekben az esetekben is használni. Az exportáláskor beállíthatunk AB pontokat is, ha csak egy részt akarunk kiírni. Az Essential sorozat korlátja az, hogy felvenni csak WAV 32-bit felbontásban (44.1, 48 vagy 96 kHz mintavétellel) tud, valamint exportálni sem tudunk tömörített formátumba.

 

Zoom H4essential 2 mik 2 xlr 1200

 

H4essential teszt

A H4essential esetében a teszt egy koncertfelvétel volt. A beépített X/Y mikrofon vette azt a hangot, amit a közelében álló közönség is hallott, a kombinált bemenetek jack csatlakozóján pedig a keverőből vettük a vonal jelet. Persze ez a kettő nem volt szinkronban, a keverőből érkező jelhez képest a mikrofon hang lényegesen késett, hiszen még addig volt egy D/A átalakítás meg az a távolság is, amennyire a hangfalaktól voltunk. (Digitális keverő lévén persze lehetett volna létrehozni egy olyan matrix kimenetet, amelyen ennyi beállított késés van, de erre nem volt idő.) A két sztereó jelet a Cubase programban nem volt nehéz összehúzni és az arányt beállítva rögtön nagyon használható felvétel kerekedett belőle. A mikrofon önmagában nem volt rossz, de egy kicsit beleálltak, kicsit sok volt a közelben állók hangja és az akusztika sem volt tökéletes. A keverő hang önmagában sokkal tisztább volt, de nagyon steril. Egy koncerthang közönség nélkül nagyon furcsa. Ezen kívül a keverő hangnál lehetnek kisebb aránytalanságok, hiszen ami nagyon hangos a színpadon, azt kevésbé kell hangosítani. A két hang együtt nagyon jó lett, adott esetben egy TV adáshoz inkább ilyet adnék le, ha nincs többsávos felvétel.

 

02 H6essential Product tracks 1000x
Zoom H6essential

 

Összefoglalás

Korábbi ZOOM Handy Recorder modellekhez képest visszalépés, hogy – a H1essential kivételével – nincs Overdub lehetőség, azaz nem vehetünk fel utólag plusz sávot, hangszert. Ugyanígy nem találunk beépített effekteket és még néhány más funkciót sem. Ugyanakkor használhatunk például Bluetooth kapcsolatot két különböző dologra is. Az egyik a H4essential, illetve H6essential Control applikáció, amivel távolról kezelhetjük a készülékeket. Ezzel nagyjából a készülék menürendszere jelenik meg a mobil vagy tablet eszközön és egy-két plusz funkció. Nagyon hasznos lehet, amikor állványra vagy kamerára kell felszerelni a felvevőt. A másik Bluetooth lehetőség a Timecode. Bluetooth timecode adót használva a felvevő megkaphatja a kamerákkal együtt a szinkronjelet, amit az audió fájlba ír, így aztán vágáskor nagyon egyszerűen lehet szinkronba hozni a videó és audió sávokat. A Bluetooth használathoz szükség van speciális Bluetooth kártyára (például a ZOOM BTA-1 adapter ilyen) amit a készülékbe kell dugni.

 

 

A ZOOM H4essential és H6essential modellek audió interfészként is használhatók számítógéppel. Windows platform esetében ehhez ASIO driver szoftver is letölthető, más platformokon nincs szükség erre. Fontos tulajdonság, hogy egy időben képes hangkártyaként is működni, illetve saját felvételt is készíteni SD kártyára. Ez különösen podcast felhasználás esetében fontos, hiszen egyszerre készíthetjük az élő adást és rögzíthetjük is későbbi editálásra, biztonságos módon. Az új H4essential és H6essential Handy Recorder modellek várhatóan még a nyár előtt megjelennek a boltokban. Várható áruk (tájékoztató jelleggel), a H4essential esetében 91 500 forint, míg a H6essential esetében 133 900 forint.

 

 

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.