zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A világ legegyszerűbben kezelhető kézi hangfelvevője még egyszerűbb lett.

A Zoom mindig is széles palettával rendelkezett a hordozható digitális hangrögzítők terén. A legegyszerűbb felvevőtől kezdve a 6-8 sávos „mini stúdióig” szinte minden átmenetet lefed a cég kínálata. Idén a H1, H4 és H6-os kézi felvevők újabb verziója jelent meg, melyek együtt alkotják az Essential szériát. Jelen tesztünkben a legkisebb H1essential modellel ismerkedünk meg közelebbről.

04 H1essential Product top angle 1000x

Szolgáltatások

A H1essential a Zoom új Essential kézi felvevői családjában a legegyszerűbb modell. Alapvetően egy sztereó X/Y mikrofonnal rendelkezik, melyek egymáshoz képest 90 fokban helyezkednek el. Az eszköz lehetőséget ad még vonal szintű felvételre egy 3,5 mm-es jack bemeneten keresztül (Mic/Line in). A mikrofonok maximálisan 120 dB hangnyomást tudnak kezelni. A felvétel minőségét tekintve 44.1 kHz, 48 kHz és 96 kHz mintavételezések között tudunk választani, viszont a 32 bites lebegőpontos jelleg fixált.

 

03 H1essential Product press side 1100x

Ez utóbbinak köszönhetően az eszközön nem található bemeneti jelszint beállítás (Gain), ugyanis az esetlegesen túlvezérelt felvételt utólagosan bármilyen DAW szoftverben tudjuk gain-ezni és ezáltal a felvétel „kitisztítható”. Ez a szolgáltatás kulcsfontosságú ebben az új H1essential verzióban, így nem kell aggódni, hogy a felvétel során túlvezérlés történik, mert gyakorlatilag utólag ez korrigálható. Ez a képesség nagyon leegyszerűsíti a használatát, és kockázatmentessé teszi a felvételt. A dolog a dinamikatartomány másik végén is nagy segítséget nyújt, ugyanis a 32 bit lebegőpontos technológiának köszönhetően a halk felvételek is újra gain-ezhetők anélkül, hogy minőségromlás jönne létre. Ezáltal mindkét esetben használható tartományra kiegyenlíthető a felvétel, tiszta hangminőségben.

E H1essential


Fontos megemlíteni, hogy ez a „kitisztítás” nemcsak szoftveresen oldható meg, hanem magán az eszközön is véghezvihető, ha lejátszáskor az Option / Normalize menüponttal. Ennek használatával már a H1-en történő visszajátszásnál is olyan szintre kerül a felvétel, hogy az nem torzít. Exportálásnál pedig lehetőség nyílik arra is, hogy ne 32 bites lebegőpontos verzióban kerüljön ki a felvétel a számítógépre, hanem 16 bit-es, vagy 24 bit-es felbontás is választható. Exportálásnál a normalizálás szintén egy választható opció, tehát már torzításmentesen kerülhetnek ki a felvett file-ok a számítógépre, vagy más mobil eszközre.

 01 H1essential Product knobs 800x

 

A H1essential képernyője alatt található négy kék gombból az elsővel ki tudjuk választani, hogy a felvétel sztereó vagy mono legyen. A második gomb lehetőséget ad a mélyvágásra (LO CUT), melynél megválaszthatjuk a vágási frekvenciát (80 Hz, 160 Hz, 240 Hz), vagy ki is kapcsolhatjuk. A harmadik gombbal (MARKER) jelölést tudunk elhelyezni a felvétel közben az adott pillanatban való megnyomással. Összesen 99 jelölés helyezhető el egy felvételre. A negyedik gomb pedig a törlés feladatát látja el. A négy kezelőgomb kétfunkciós, a készülék oldalán lévő Menu gomb használatakor, lejátszásnál stb. a kijelző alján látható Back, Le, Fel, Enter opciók közül ezzel a négy gombbal tudunk választani pl. jóváhagyni egy adott műveletet.

Nagyon kényelmes funkció az Overdub felvételi mód, melynél az első felvételre sorban fel tudjuk venni a következő rétegeket. Egy-egy újabb réteg felvételénél újabb fájlt generál a H1, azonban ezek nem külön (hangszerenkénti) sávok lesznek, hanem mindig eggyel több réteget tartalmaz az egy sztereó sáv, tehát a felvételeket úgymond „stack”-eli.

 

04 H1essential Lifestyle card 1100x

 

A H1essential elődjéhez képest egy modernebb, kontrasztosabb kijelzővel rendelkezik, azonban monochrom maradt. Az felvétel adattárolása microSDXC kártyára történik, az eszköz képes  akár 1 TB-os kártyát is kezelni. Az USB-C portján keresztül számítógéphez is csatlakoztatható, így azonnal megtörténhet az adatátvitel, illetve egy közvetlenül csatlakoztatott mikrofonként is funkcionál, miközben adott esetben a microSD kártyára is rögzíti a felvételt.

Az eszköz képes automatikus felvételindításra, ahol be tudunk állítani egy kívánt jelszintet, amelynek elérésekor a Recording Standby állapotból rögtön beindul a felvétel. A Pre-Rec funkció annyit tarkar, hogy a felvétel gomb megnyomása előtti pár másodpercet is megtartja. Nyilván ezt úgy éri el, hogy a Recording Standby állapotban is rögzít és a felvétel megnyomásától visszaszámított néhány másodpercet is meghagyja ebből az előzetes felvételből. Ez eléggé hasznos biztonsági funkció, hogy biztosan ne maradjunk le semmiről, ha kicsit később nyomjuk be a felvételgombot a tervezettnél.

accessibility inset 2 abnuGpE.width 800

 

A Zoom H1essential (akárcsak az Essential sorozat többi modellje is) a látássérült felhasználók számára is könnyebben kezelhető, ugyanis a menüben navigálva minden egyes lépéskor az eszköz hangszóróján, vagy fejhallgatón keresztül hangos beolvassa, hogy épp mely menüponton, funkción tartózkodunk. A felhasználóknak angol, spanyol, francia, japán, német, olasz és kínai nyelv áll rendelkezésére (Ha nem angol nyelvű menüt szeretnénk használni, akkor fel kell keresni a Support and Downloads oldalt Zoom honlapján belül).

 

USB 1 dirOAOk.width 800

 

Hangfelvétel teszt

A Zoom H1essential-t egy viszonylag kis zárt térben (kb. 20 négyzetméteres próbateremben) teszteltem, melynek során dob és basszusgitár felvételeket készítettem, a két hangszert önmagában és együtt is használva. A felvételhez a H1 saját mikrofonját sztereó módban használtam, felvételi minőségnek pedig 32 bit floating / 48kHz-et választottam. Elhelyezését tekintve az állványra szerelt felvevő körülbelül 1,5 m-re helyezkedett el a dobtól és a basszusgitár ládáktól is. A dinamikát, hangerőt tekintve a relatíve halkabb zenei részletektől kezdve a kifejezetten hangos verziókig vettem fel különböző mintákat.

A ProTools-ba importált WAV fájlokat nyersen meghallgatva a következőket tapasztaltam: a viszonylag halkabb dobrészek (pergőn csak a káva használata) teljesen torzításmentesen lettek rögzítve. Egy rendes groove esetében (pergő rendes használata) már torzított a felvétel. A dob plusz basszusgitár dinamikus játéka viszont teljesen torz hangot eredményezett. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a sáv gain értékét csökkentve mire jutok. A dob groove esetében 6dB környéki csökkentést, a leghangosabb együttes játék esetében pedig 16-18dB csökkentést kellett alkalmaznom, hogy a torzítás megszűnjön. Az utólag csökkentett gain értékkel kristálytiszta hangminőséget kaptam. Ilyen módon a 32 bites lebegőpontos technológia átment a vizsgán, vagyis utólag egy DAW szoftver felületén „kitisztítható”, kvázi újra gain-ezhető a torz felvétel is olyan módon, hogy az teljesen tiszta legyen.

 

cameraFriendly 1.width 800 crop

 

Összefoglalás, ajánlás

A Zoom H1essential a 32 bit lebegőpontos technológiának köszönhetően valóban az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbben kezelhető kézi felvevő. Pillanatok alatt, jelszint állítás nélkül bevethető, továbbá nincs benne az a kockázat, hogyha mégis a beállított szint fölé megy a hangnyomás, akkor használhatatlan lesz a felvétel, ugyanis nincsen állításra lehetőség, fix jelszinttel dolgozik, a túlvezéreltnek tűnő felvétel pedig utólag kezelhető. Rendkívül kis mérete és súlya lehetővé teszi, hogy zsebben elférjen. Használata még a laikusoknak is könnyen megtanulható. Diktafonként interjúk készítésére tökéletes, ugyanakkor zenei környezetben is nagyon jó szolgálatot tehet. A természet hangjainak, vagy akár utcazajok, „hangeffektek” rögzítésére is kiváló céleszköz.

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Sound Service
Tájékoztató ár: 45 000 forint
32-bit-es, lebegőpontos konverter technológia
Sztereó felvétel és visszajátszás WAV, BWF, iXML formátumokban
Maximális felvételi minőség: 32 bit / 96 kHz
Beépített X/Y sztereó mikrofon
Maximális hangnyomás küszöbérték: 120dB max. SPL
Hangos útmutatás, navigálás
OLED kijelző
Beépített hangszóró
Adattárolás: microSDHC kártya (32GB-ig), microSDXC kártya (1TB-ig) nem tartozék
USB mikrofonként is működik: Mac, PC, iOS and Android rendszereken
Energiaellátás: 2x AAA elem
Zoom AD-17 adapter (nem tartozék) vagy USB-C port
Sztereó mic/line bemenet: 3,5 mm jack
Sztereó line/fejhallgató kimenet: 3,5 mm jack
Méretek: 136,6 x 53,9 x 29,0 mm
Súly: 92 g

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.