zenesz_logo.pngZenészek, dalszerzők, podcasterek és más tartalomgyártók csúcsminőségben rögzíthetnek, streamelhetnek a Zoom új 32 bites lebegőpontos felvételre alkalmas UAC-232 interfészével.

Nagyjából egy hónapja számoltunk be a Zoom 32-bit lebegőpontos technológiáját alkalmazó felvevős mikrofon családjáról, a MicTrak-ről. Most egy újabb Zoom újdonság hírét osztjuk meg az olvasókkal: a cég bejelentette UAC-232 audió interfészét, melynek fő érdekessége szintén a 32-bit lebegőpontos felvétel.

 

Az UAC-232 a sikeres UAC-2 interfész utódjának tekinthető, azonban olyan új jellemzőket vonultat fel, mint a hihetetlen 32-bit/192kHz felbontás, az USB 3.0 csatlakozás és a lényegesen könnyebb, modernebb készülékház. A legizgalmasabb hír azonban az, hogy ez az első audió interfész, amely 32 bites lebegőpontos felvételre is alkalmas. Igaz, a már említett MicTrak család mellett a Zoom F6 kültéri felvevőjében is jelen volt már ez a technológia.

 

UAC 232 Front1 copy 800x

32 bites lebegőpontos felvétel

Bár a 24 bit felbontás elméletileg nagyon nagy dinamika tartomány feldolgozását teszi lehetővé (elvileg 144 dB körül), ha a bemeneti szint túl nagy vagy túl kicsi, akkor mégis problémák jelentkezhetnek. Abban az esetben, ha a viszonylag átlagos bemeneti szinthez képest hirtelen extrém hangos jel érkezik, akkor a 16 vagy 24 bites felvétel torz lesz, és ezen az sem segít, ha lejjebb húzzuk a szoftverben a szintjét. A 32 bit lebegőpontos technológia esetében egyszerre ugyanúgy 24 bit felbontás szólal meg, csak ez a 24 bites „ablak“ tologatható. A torz felvételt lejjebb húzva az tisztává válik, de alul-vezérelt felvételek esetében is jótékony hatása van a nagyobb felbontásnak, feljebb húzva a felvételt a digitális zajküszöb kevésbé emelkedik.

Emellett az eszköz mikrofon-előerősítőjét kettős A/D konverterrel látták el, ami azt jelenti, hogy csatornánként két átalakítót alkalmaztak – kisebb bejövő jel esetében az érzékenyebb, High-gain A/D konverter dolgozik, hangosabb jelforrás esetén pedig a kevésbé érzékeny, Low-gain A/D konverter. Mindez lehetővé teszi, hogy torzításmentes, alacsony zajszíntű felvételeket készítsünk, anélkül, hogy a gain szintet állítgatnunk kellene.

A két legfontosabb technológiai újdonság után nézzük meg, milyen szolgáltatásokat nyújt a Zoom UAC-232!

 

UAC 232 Rear copy 800x

Szolgáltatások

Az interfész első paneljén két XLR/TRS kombó bemenettel találkozhatunk, melyek mikrofon vagy vonalszintű jelek fogadására alkalmasak. A Zoom ugyanazt a csúcskategóriás előerősítőt építette be az eszközbe, melyet a már említett F-sorozatú felvevőiből ismerhetünk. Rögtön feltűnik a Gain potméterek hiánya, de ezek a 32-bit lebegőpontos technológia és a kettős A/D konverterek által biztosított rendkívül széles dinamika tartomány miatt el elhagyhatók.

Mindkét csatornához tartozik egy-egy kapcsoló, melyekkel egymástól függetlenül 48 V fantom tápot tudunk a kondenzátor mikrofonok számára biztosítani, a Guitar/Bass nyomókapcsolóval pedig az első csatornát tehetjük alkalmassá nagy impedanciás jel fogadására. A fejhallgató kimenet 6,3 mm-es jack aljzatát is itt helyezték el egy hangerő potméter társaságában, az eszköz kimenő jelének szintjét pedig egy nagy méretű tekerővel kezelhetjük.

A hátsó panelen találjuk a kimenet két 6,3 mm-es jack aljzatát, de MIDI In/Out csatlakozási lehetőséget is kapunk 5 tűs DIN aljzatok formájában. Az interfészen két USB-C portot helyeztek el, melyek közül az egyik az adatátvitelhez használható, a másik pedig egy dedikált USB tápcsatlakozó, olyan helyzetekre, amikor külső eszközről (PC, tablet stb.) a másik USB porton nem lehetséges a megfelelő tápfeszültség biztosítása. 

06 UAC232 Lifestyle2 750x

 

Monitorozás és streaming

Az UAC-232 kimeneteit és a monitorozást Mix Control szoftver/alkalmazás segítségével konfigurálhatjuk. A programban Music és Streaming módok állnak rendelkezésünkre a ki- és bemenetek DAW szoftverhez vagy streaminghez történő optimalizáláshoz. Ezen kívül aktiválhatjuk a Loopback funkciót is, ami lehetővé teszi, hogy a bemenő jelekhez hozzá keverjük a számítógépről érkező jelet, így például élőben énekelhetünk egy kísérősávra. (A Mix Control Mac, PC és iOS platformra egyaránt elérhető.)

Az első panelen található Direct Monitor nyomókapcsolóval érhetjük el a latency-mentes direkt monitorozás lehetőségét. Ilyenkor a két analóg bemenet jelét közvetlenül a fejhallgató kimenetére irányítjuk, még azelőtt, hogy bármilyen konverzió történne. Ennek a mixnek a hangerejét és a panorámáját a Mix Control szoftverben tudjuk állítani.

Az interfész házát úgy tervezték, hogy az UAC-232 vízszintesen elhelyezve, állítva, sőt mikrofonállványra rögzítve is használható a tartozék tépőzár szalagok segítségével. A Zoom UAC-232 tájékoztató ára 273 EUR és március folyamán várható a boltokba kerülése.

 

 

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.