zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – A hordozható és helyszíni felvevők (portable & field recording) kategóriákban mára kétségen kívül a japán Zoom cég rendelkezik a legszélesebb kínálattal.

Összességében talán húsznál is több ilyen termékük van, amelyek szinte minden szegmenst lefednek ezen a területen. A cég most egy új termékcsaládot jelentetett meg, ez a MicTrak. Ezek mikrofonba integrált felvevők és három típus alkotja pillanatnyilag a családot, az M2 MicTrak, az M3 MicTrak és az M4 MicTrak.

M2 M3 M4 MicTrak group 750x

 

Külsőre az M2 és M4 típus hasonlít egymásra, ezek robusztus, kézi mikrofon kinézetűek, míg az M3 egy puskamikrofon, egy kamerára illeszthető rugalmas tartóval. Ami közös mindhárom felvevőben, hogy egy sztereó mikrofont tartalmaznak, és a 32 bites lebegőpontos felbontás technológiát tartalmazzák a kettős átalakító (dual A/D converter circuit) megoldással együtt. A kettős A/D konverter azt jelenti, hogy csatornánként két átalakítót alkalmaznak és kisebb bejövő jel esetében az érzékenyebb, High-gain A/D konverter dolgozik, míg hangosabb jelforrás esetén a kevésbé érzékeny, Low-gain A/D konverter, az átkapcsolásokat nagyon gyors elektronika végzi el. A két konverter kombinálásával minden szituációban optimálisabb felvétel érhető el.

A 32 bit lebegőpontos technológia is magyarázatot érdemel. Bár a 24 bit felbontás elméletileg nagyon nagy dinamika tartomány feldolgozását teszi lehetővé (elvileg 144 dB körül), ha a bemeneti szint túl nagy vagy túl kicsi, akkor mégis problémákba futhatunk. Ha a viszonylag átlagos bemeneti szinthez hirtelen extrém hangos jel érkezik, akkor a 16 vagy 24 bites felvétel torz lesz és ezen az sem segít, ha lejjebb húzzuk a szoftverben a szintjét. A hullámformán ilyenkor látni, hogy „kocka“, vagyis egyenes vonal lett a teteje és lejjebb húzva, alacsonyabb szinten is ilyen marad. A 32 bit lebegőpontos technológia esetében egyszerre ugyanúgy 24 bit felbontás szólal meg, csak ez a 24 bites „ablak“ tologatható. A torz felvételt lejjebb húzva az tisztává válik, a hullámforma képen is látni ilyenkor, hogy a felső egyenes vonal átalakul, hasonlóvá, mint a nem torzított részeken. Alul-vezérelt felvételek esetében is van jótékony hatása a nagyobb felbontásnak, feljebb húzva a felvételt a digitális zajküszöb kevésbé emelkedik. (A 24 bites felvétel esetében a lecsengésekben már rossz felbontás lehet az alul-vezéreltség miatt és ez feljebb húzva is megmarad.)

A 32 bit lebegőpontos technológia, pláne kombinálva a kettős átalakítókkal azt jelenti, hogy gyakorlatilag beállás, próbafelvétel nélkül is el lehet kezdeni felvenni, nem „lőhetjük túl“ vagy vezérelhetjük alul a felvételt még extrém körülmények között sem. Főleg egyszeri, megismételhetetlen felvételek esetében ennek óriási jelentősége lehet.

02 M2 Lifestyle 750x

 

M2 MicTrak

A család első tagja az M2 MicTrak. Ez X/Y elrendezésű mikrofon párt tartalmaz a mikrofon rács alatt és sztereó vagy monó felvétel készíthető vele. Ez kifejezetten kézimikrofon fazon, könnyen összetéveszthető lenne egy vezeték nélküli kézimikrofonnal, ha nem látnánk rajta a kijelzőt és az elég sok kezelőgombot. SD kártyára készíthető a felvétel, ebből akár 1 Terabyte méretű is használható. Fülhallgató kimenettel is rendelkezik, ez felvétel közbeni monitorozásra, vagy mondjuk egy kamera audió bemenetére kötve, párhuzamos biztonsági felvétel készítésére is használható.

M2 Leftside press

 

Az elkészült felvételeket ezen is visszahallgathatjuk, de egy beépített (monó) hangszóró is található a mikrofon testben. Számítógéppel vagy mobil eszközzel is össze lehet kötni (USB C csatlakozóval) és ilyenkor hangkártyaként is funkcionál. A mintavételi frekvencia egyébként 44.1, 48 és 96 kHz között állítható, hangkártya üzemmódban fix 48 kHz. Az M2 MicTrak két AA elemmel működik (amelyekkel akár 11 órás használat is elérhető), de az USB C csatlakozón keresztül is táplálhatjuk, külső tápegységről, vagy a számítógépről.

09 M3 Product 575x

M3 MicTrak

Az M3 MicTrak a leginkább filmeseknek készített felvevős mikrofon a családból. Az integrált mikrofon sztereó puska, az előre néző omni karakterisztikás kapszulához egy 8-as karakterisztikájú kapszula pár is társul. Ezzel a monó vagy sztereó mellett M/S (mid/side) felvételt is lehet készíteni, ami lehetővé teszi, hogy a sztereó teret utólag is szűkítsük vagy tágítsuk. A mikrofon talpába lett minden integrálva, így ezen nincs kijelző és lényegesen kevesebb kezelőgombot találunk. Számítógépes programmal végezhetjük el a finomabb beállításokat és az M/S felvétel konvertálását. Ezen a felvevőn már külön vonal kimenet is található, így a fülhallgatóval való monitorozás mellett rögzíthetünk a kamera hangsávjaira. Az M3 MicTrak szintén használható hangkártyaként számítógéphez vagy mobil eszközhöz.

M4 Product 750x3

 

M4 MicTrak

A család legnagyobb és legdrágább modellje az M4 Mictrak. Ez valamennyire hasonlít az M2 modellhez, de szélesebb és robusztusabb. Ugyanúgy egy X/Y elrendezésű kapszula párt tartalmaz, de itt ezek mellett még két kombinált XLR/TSR bemenet található, valamint egy külön mini jack mikrofon/vonal bemenet.

 

M4 Leftside press 1176x

 

Összesen négy csatornára rögzíthetünk egyidejűleg. A külön két kombinált bemenet a Zoom csúcskategóriás F szériás felvevőiből került ide és többek között olyan plusz funkciókat is megkapott ez a felvevő, mint a 6 másodperces elő rögzítés (Pre-Record), ami nagyon hasznos lehet olyankor, amikor lekéstünk a Record gomb megnyomásával. Másik ilyen pro tulajdonság a szinkron time-code küldésének és fogadásának a lehetősége dedikált csatlakozón keresztül.

 

M4 Rightside press 1176

 

Az M4 MicTrak esetében már 4 AA elem szükséges a működtetéshez, de ugyanúgy üzemeltethető külső táppal is. Hangkártyaként is használható, ugyanúgy fix 48 kHz mintavétellel, de a 32 bit lebegőpontos felbontást megőrizve.

 

 

Az új MicTrak mikrofonos felvevők már elérhetők több hazai boltban is, a tájékoztató árak az alábbiak szerint alakulnak:

Zoom M2 MicTrak –  99 900 forint
Zoom M3 MicTrak –  99 900 forint
Zoom M4 MicTrak – 199 900 forint

A Zoom termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.