zenesz_logo.png



A Zoom bemutatta legújabb, effektekkel és FM szintetizátorral ellátott, többsávos kompakt felvevő eszközét.

A kiváló minőségű többsávos hordozható felvevőeszközeiről (H4, H6, H8) és felvételre is alkalmas Live Trak sorozatú digitális keverőiről ismert Zoom tovább bővítette többsávos hordozható felvevőeszközeinek sorát, megjelent az R12 MultiTrak. Az új modellt akár a 2021 végén bemutatott R20 MultiTrak kisebb testvérének is tekinthetjük, kevesebb bemenettel, de ugyanazokkal a lehetőségekkel felvértezve.

 

A Zoom ezzel az R20 MultiTrak-nél jelentősen kisebb modellel is azokat a zenészeket, dalszerzőket célozta meg, akik valamiért nem akarnak számítógépet és DAW szoftvert használni – pl. utazás vagy turné közben – és egyszerűbb módon, lehetőleg azonnal szeretnék ötleteiket rögzíteni. Ugyanakkor az R12 MultiTrak nem csupán egy többsávos felvevő, hiszen beépített dobgéppel és szintetizátorral is rendelkezik, használhatjuk, mint audio interfészt vagy DAW vezérlőt, és üzemeltethető hálózatról, USB-C csatlakozású tápról vagy elemmel is.

R12 top press 1100x

Többsávos felvevő és editáló

Az R12 MultiTrak egyszerre 2 audió sávot képes maximum 24-bit / 44.1 kHz minőségben, WAV formátumban, közvetlenül SDHC kártyára (32 GB) vagy SDXC kártyára (1 TB) rögzíteni és 8 sávot tud egyidejűleg lejátszani. Mindehhez két XLR/TRS kombó bemenet áll rendelkezésünkre, amelyek 48 V fantom tápot is tudnak kondenzátor mikrofonok számára biztosítani. Az 1. csatornához egy Hi-Z kapcsoló is tartozik, így nagyimpedanciás hangszerek felvétele is lehetséges.

A szerkesztési műveletek – vágás, másolás, beillesztés, loopolás, sávok/részek mozgatása – a DAW szoftverekhez hasonló módon történhet, csak itt az ujjunk hegyével az intuitív 2,4 inches érintésérzékeny kijelző felületén végezzük az editálást. Az R12-be egy 8 csatornás, féderekkel ellátott keverőt integráltak, és a DAW szoftver transport menüpontjait itt fizikai gombok képviselik. Lejátszáskor a visszahallgatáshoz két 6,3 mm-es jack kimenet és egy sztereó mini jack fejhallgató kimenet áll rendelkezésünkre.

R12 Rear press 1100x

A felvétel és editálás mellett az R12 Track Settings menüpontjában lehetőség van a felvett sávok effektezésére (reverb, delay és kórus), háromsávos EQ, és panorámázási opció is rendelkezésünkre áll, a két audió bemenet esetében pedig kompresszort is használhatunk. Emellett válogathatunk a Zoom Guitar Effect Collection 40 különféle effektje között is, vagy elkészíthetjük saját effektláncunkat maximum 3 effektből. Ugyanakkor egy külső eszközön futtatva a Zoom Guitar Lab szoftverét új effekteket is letölthetünk.

Ahogyan egy DAW szoftverben, itt használhatunk egy dedikált gombbal indítható metronómot (click track) akár felvétel akár lejátszás során, a hangszíne, hangereje változtatható, beállíthatunk beszámolást (különböző ütemmutatókkal) megválaszthatjuk, hogy melyik kimeneten legyen hallható. A Sequence Play segítségével lejátszási listákat állíthatunk össze pl. kísérő sávokból, ami akár gyakorlásnál, akár élő játéknál hasznos lehet. Az R12-vel importálhatunk és lejátszhatunk audió (wav) fájlokat is egy memóriakártyáról vagy USB drive-ról, így lehetőségünk van ezek használatára is egy dal készítésekor.

 XLR 1.width 750x

 

Fedélzeti dobgép és szintetizátor

Az R12 nem csak egy felvevő eszköz, mert felvételeinken használhatjuk a 30 különböző stílusú, összesen 150 dob loopot is. Minthogy a dobminták stílus, funkció és BPM szerint is rendezve vannak (Intro, Verse, Chorus, Bridge, Outro) akár könnyedén létrehozhatjuk új szerzeményünk szerkezetét. A beépített FM szintetizátornak köszönhetően 18 féle különböző hangszínt megszólaltatva dallamokat, harmóniákat játszhatunk fel – nyolc hang polifóniával – akár az érintésérzékeny kijelzőn, de mindez kényelmesebb, ha egy USB-n csatlakoztatott külső MIDI billentyűzetet használunk.

Control 1.jpg.750x476

 

Audió interfész és DAW vezérlő

Az R12 2 In / 4 Out sztereó audió interfészként is használható kedvenc DAW szoftverünkkel 44.1 kHz, 16/24-bit minőségben az USB-C porton keresztül, de az R12 akár DAW vezérlőként is szolgálhat, mellyel kényelmesen kezelhetjük a DAW transport funkcióit és fédereit.

Az R12 négy AA elemmel 5 óra üzemidőt biztosít, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárhová magunkkal vihetjük és bárhol hozzákezdhetünk a dalkészítéshez, felvételhez. Az új Zoom R12-t használhatjuk a tartozék AD-17 adapterrel, de üzemeltethető USB-ről is.

A Zoom R12 Multitrak boltokba kerülése az év vége felé várható, német tájékoztató bruttó ára 391 EUR.

 

 

A Zoom termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.