zenesz_logo.pngA Zoom bemutatott egy kompakt, beépített effektekkel és szintetizátorral ellátott érintőképernyős, DAW-ihletésű, felvevő- editáló- és keverő-munkaállomást, ez az R20.

A Zoom – többek közt – kiváló minőségű többsávos hordozható felvevőeszközeiről (H4, H6, H8) és felvételre is alkalmas Live Trak sorozatú digitális keverőiről ismert. Ezek a céleszközök tökéletesen alkalmasak élő előadások rögzítésére, ugyanakkor a dalkészítéshez szükséges szerkesztő funkciók nagyrészt hiányoznak belőlük. A Zoom R sorozatának korábbi modelljei (R16 és R8) pedig egy másik korszak gyermekei, vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy az R20 a Zoom legfejlettebb felvevőeszköze.

01 R20 top press 1100x

 

A Zoom feltehetően ezt a piaci rést kihasználva mutatta be december elején új 16 sávos R20 Portable Multitrack Recorderét, ami egyszerre 8 sávot képes rögzíteni 24-bit / 44.1 kHz minőségben, WAV formátumban közvetlenül SDHC kártyára (32 GB) vagy SDXC kártyára (1 TB). Vagyis ismét egy céleszközt kapunk a Zoom-tól, ami azokat a zenészeket, vagy dalszerzőket célozza meg akik adott esetben nem akarnak számítógépet és DAW szoftvert használni, hanem némileg egyszerűbb módon, akár utazás közben, akár próbán szeretnék rögzíteni elképzeléseiket és helyben rájátszani, editálni.

touchscreen inset 700x

 

A 8 csatornából kettő XLR-1/4” jack kombó bemenettel rendelkezik, míg a további hat csatorna XLR bemenetet kapott, az 5-8. csatorna pedig 48 V fantomtápot is tud biztosítani kondenzátor mikrofonok számára. Az R20 8 mikrofon előerősítője minőségét és zajszintjét tekintve az eddigi legjobb, amit a Zoom készített. A csatornák mindegyikéhez Level féder, Gain szabályzó és REC gomb tartozik. Az R20 a nyolc fizikai bemenet jelét egyidejűleg képes rögzíteni, így akár egy teljes zenekar játékáról felvételt készíthetünk, vagy rögzíthetjük először a dobot és a basszust 8 sávon, majd a másik 8 sávra jöhetnek a rájátszások. A szerkesztési műveletek – vágás, másolás, beillesztés, loopolás, sávok/részek mozgatása – a DAW szoftverekhez hasonló módon történhet, csak itt az ujjunk hegyével az intuitív 4,3 inches érintésérzékeny kijelző felületén végezzük az editálást. Azt talán mondani sem kell, hogy az R20 beépített metronómot is kínál.

A Zoom R20 Multitrack Recorder válogatott, stúdióminőségű effektekkel is szolgál, pl. kompresszor, limiter, zajzár, 3 sávos EQ, zengető, de kapunk gitár- és basszuserősítő modelleket is. Mindezek mellett az R20 saját beépített hangmodullal is rendelkezik, ami nem kevesebb, mint 18 különböző hangszert, valamint egy dobszettet is tartalmaz, 30 féle stílus 150 ritmus mintájával. Az R20 USB-C portjához MIDI billentyűt csatlakoztatva az audió sávok mellett akár ezeket a hangszereket is azonnal rögzíthetjük. Az R20-szal importálhatunk és lejátszhatunk standard MIDI, illetve audió (wav) fájlokat is egy memóriakártyáról vagy USB drive-ról, így lehetőségünk van ezek használatára is egy projektben.

07 R20 rear press 1181

Ami a kimenetetek illeti, monitorozáshoz kapunk egy hangerőszabályzóval ellátott 6,3 mm-es jackes fejhallgató kimenetet, valamint két 6,3 mm-es jack audio kijáratot monitorok csatlakoztatására. Az USB Type-C portnak köszönhetően az R20 audio interfészként is használható – 8-input / 4-output (multitrack) vagy 2-in/2-out (sztereó mix) módban, akár Mac, akár Windows vagy iOS platformon. (A Steinberg Cubase LE DAW szoftvert tartozék.)

05 R20 side press 1048

Ha megvásároljuk az opcionális Zoom BTA-1 Bluetooth adaptert, akkor az R20 Control App* segítségével iOS eszközről lehetségessé válik a Zoom távolról történő vezérlése. Az R20 Control App alkalmazást felruházták VoiceOver és VoiceOver Gesture funkciókkal is, így az R20 az első többsávos hangfelvevő, ami látássérültek számára is kezelhető.

A Zoom R20 könnyen hordozható 16 sávos felvevőeszköz, amibe számos olyan funkciót, képességet belepakoltak, amelyek lehetővé teszik a gyors és egyszerű többsávos felvételt és editálást, mindezt olyan áron (149 900 forint), ami vonzó lehet a zenészek számára. Az R20 kedvező ára miatt bizonyos szituációkban alternatívája lehet a H8 kézi felvevőnek is.

 


*Az R20 Control App csak 2022-ben lesz elérhető.

További információk technikai specifikáció: Zoom

A Zoom termékeinek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.