zenesz_logo.pngAz Apogee legendás stúdióminősége egy 2 x 2-es USB-C interfészben, integrált hardveres DSP-vel.

Az Apogee márkanév 1985-ös megjelenése óta a csúcsminőséget jelenti a konverterek és hangkártyák piacán. Más professzionális audió eszközöket gyártó cégekhez hasonlóan most az Apogee is egy megfizethető árú – de azért olcsónak nem mondható – audió interfésszel jelentkezett. Az Apogee 2 be- és 2 kimenettel rendelkező Boom névre keresztelt USB-C csatlakozású eszközével, ami mind macOS, mind iOS mind Windows környezetben használható, elsősorban zenészeket, de podcastereket, videó- vagy más tartalomgyártókat célzott meg.

Boom Front press 750x

 

Az eszközön egy mikrofon/vonal/hangszer jelet is fogadni képes XLR/TRS kombó bemenet és egy 6,3 mm-es jack hangszer bemenet található. (Kondenzátor mikrofonoknak a mikrofon csatornán fantomtáp is rendelkezésre áll.) Mindegyik bemenet maximálisan +18dBu szintű jelet képes kezelni, ami biztosítja a kristálytiszta audió jelet még a leghangosabb jelforrás esetén is. A kiváló minőségű mikrofon előerősítő kategóriájában kiemelkedőnek számító 62 dB erősítést nyújt, vagyis kedvenc dinamikus mikrofonunkat is használhatjuk. A hátsó panelen két 6,3 mm-es szimmetrikus kimenetet helyeztek el, ide a stúdió monitorunkat csatlakoztathatjuk, de kapunk egy stúdióminőségű, zero-ohm kimenetű 6,3-as jack fejhallgató kijáratot is, ami az in-ear fülhallgatóktól kezdve a nagyimpedanciás fejhallgatókig bármit képes meghajtani.

Boom Rear press 750x

 

Azt első pillantásra láthatjuk, hogy a Boom kezelőfelületén az egy jobboldali gomb kivételével, – amivel a két bemenet és a monitor szintjét szabályozhatjuk – nincsenek hardveres kezelőszervek. Vagyis pl. a fantomtáp bekapcsolása, a bemenetek közötti váltás szoftveren keresztül történik. A nagyméretű gomb mellett elhelyezett LED-sor a felvételi vagy lejátszási szintet jelzi, a kezelőgomb megnyomásával válthatunk a két mód között. A Boom interfész beüzemelése után telepítenünk kell az Apogee Control 2 szoftvert (macOS és Windows) vagy az ingyenes Apogee Control 2 alkalmazást, amivel a Boom minden beállítását kezelni tudjuk.

BOOM Apogee Control 2 SoftwareECS 750x

 

Ha közelebbről szemügyre vesszük az interfészt, a készülék jobb oldalán több apró LED-et fedezhetünk fel, köztük az FX1 és FX2 LED-et. Ugyanis a Boom megkapta a 2020 elején bemutatott Symphony Desktop hardveres DSP-jét. Ez lehetővé teszi, hogy közvetlenül az eszközön futtassuk a cég Symphony ECS Channel Strip plug-in-jét, ami egy szuper EQ-t, és kompresszort, valamint telítettség állítási lehetőséget is tartalmaz, melyeket a legendás hangmérnök Bob Clearmountain elképzelései alapján finomhangoltak. Az effekteket maga az interfész „állítja elő” így a jelkésés megfelelően alacsony ahhoz, hogy felvétel közben is használni tudjuk. A gyártó elmondása szerint a Boom interfész kategóriájában az első, ami integrált hardveres DSP-vel rendelkezik.

Apogee Control 2 iOS 750x

Az interfészt optimalizálták streaming célokra is, ezt mutatja a beépített Loopback funkció. Az Apogee Control keverőjével az interfész analóg bemenetei mellé további audió jeleket keverhetünk pl. videó játékokból, Spotify lejátszási listáról, vagy a DAW szoftverünkből.

Végül ejtsünk néhány szót az interfész esztétikus és masszív kialakításáról! A szemet gyönyörködtető színkompozíció is újdonság a hangkártyák/interfészek világában, de látni kell, hogy a Boom masszív, szállításra született kialakításával pont az ellentéte a Duet kifinomult, elegáns formatervezésének. A Boom pontosan úgy néz ki, mint valami olyasmi, amit gond nélkül beletehetünk egy hátizsákba, és nem kell aggódnunk, hogy baja történik. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez egy olyan interfész, amit bárhová magunkkal vihetünk, és egy laptoppal kiegészítve komplett ministúdió áll bárhol a rendelkezésünkre.

 

 

Fontosabb adatok:

Ki- és bemenetek száma: 2 x 2
Mikrofon előerősítő: 1
Fantomtáp: 1 csatornára
A/D konverzió: max. 24-bit/192kHz
Effekt: Apogee Symphony ECS Channel Strip
Analóg bemenet: 1 x XLR-1/4" kombó, 1 x 1/4" TS
Analóg kimenet: 2 x 1/4" TRS
Fejhallgató: 1 x 1/4"
USB: 1 x USB-C
Tartozék szoftverek: Apogee Control 2, Ableton Live Lite
Tápfeszültég: USB-ről
Tájékoztató ár: 439 EUR bruttó

További részleltek: Apogee

Az Apogee termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.