zenesz_logo.pngAz új Apogee Duet verzió komoly előrelépést jelent a népszerű hordozható interfész történetében. A látványos, még karcsúbb dizájnú eszköz az integrált DSP-nek köszönhetően felvétel közben is effektezhető, rendkívül alacsony latency-vel.

Apogee-Duet-3-3Q-Right-Wide 700x.jpg

Az Apogee Duet hosszú évek óta szinte mércéül szolgál a hordozható, felsőkategóriás hangkártyák számára. A gyártó most az Apogee Duet egy teljesen új generációját mutatta be, amivel hatalmas előrelépést tett. Nemcsak arról van szó, hogy az interfész egy új, elegánsabb, még vékonyabb dizájnt kapott, hanem arról, hogy a gyártó továbbfejlesztette az eszköz csatlakoztathatóságát és az Apogee Duet 3 új DSP chipet kapott.

Ahogyan korábban is, az Apogee Duet 3 Mac és Windows platformon egyaránt kiválóan használható, négy bemenettel és két kimenettel felszerelt audió interfész. A tartozék breakout-kábel, ami az eszköz hátoldalához csatlakozik két, fantomtáppal ellátott mikrofon / vonal XLR bemenetet és két 6,3 mm-es hangszer bemenetet kínál, de kapunk két 6,3-as kimenetet is a hangfalak számára. A fejhallgató csatlakozás az eszköz elejére került az interfész vékonysága miatt ezúttal 3,5 mm-es jack formájában.

 

Apogee-Duet-3-with-Breakout-Cable 700x.jpg

Az új Duet 3 vékony alumínium házban lakozik, amire karcolás álló üvegtető került. Egy nagy multifunkciós tárcsával lehet a monitorozás hangerejét és az előerősítő gain szintjét szabályozni, de két LED sor is rendelkezésünkre áll a szintek vizuális követéséhez. Az interfész hátoldalán két USB-C aljzatot helyeztek el, ami a korábbi generáció egy USB portját helyettesíti. A két USB portnak köszönhetően az eszköz – ha szükséges – számítógéptől függetlenül is kaphat tápfesztültséget.

 

Apogee-Duet-3-Dock-Rear-3qtr_press 700x.jpg

Apogee Duet Dock

Az Apogee a Duet 3 debütálásával egyidőben jelentette be az opcionálisan megvásárolható Duet Dock-ot, ami egyfelől kényelmes szögbe pozícionálja az interfészt az asztalon, másfelől megtalálható rajta minden XLR, TRS és USB csatlakozó, amit a breakout-kábel kínál, így dokkolva az eszközt a breakout-kábelt el is felejthetjük. Ez azért is remek ötlet, mert például stúdióban a dokkba helyezve a Duet 3-at fixen, stabilan össze tudjuk kábelezni a számítógéppel, hangfallal, más eszközökkel, ha viszont valahová magunkkal akarjuk vinni, akkor kivesszük a dokkolóból és magunkkal visszük a breakout-kábelt is.

 

Apogee-Duet-3-ECS-FX-Control-Window_700x.png


Integrált hardveres DSP

A Duet 3 legjelentősebb fejlesztése azonban a motorháztető alatt rejtőzik. Az Apogee Duet 3-ba a 2020 elején bemutatott Symphony Desktop hardveres DSP-jét építették be. Ez lehetővé teszi, hogy közvetlenül az eszközön futtassuk a cég Symphony ECS Channel Strip plug-in-jét, ami egy szuper EQ-t, és kompresszort, valamint telítettség állítási lehetőséget is tartalmaz, melyeket a legendás hangmérnök Bob Clearmountain elképzelései alapján finomhangoltak. A fedélzeti DSP-nek köszönhetően mindezt jelkésés nélkül használhatjuk. Szintén megkapjuk az Apogee Control 2 szoftvert, mellyel a Duet 3 összes funkcióját kezelhetjük, ideértve az Apogee Channel FX plug-int, amivel az előerősítő gain-jét kezelhetjük, a fantomtápot kapcsolhatjuk és monitor szintet állíthatunk. *

* Megjegyzés: A Duet 3 az ECS Channel Strip DSP alapú verzióját tartalmazza, ami az Apogee hardveren fut. Ha DAW szoftverben is használni akarjuk ezt a plug-int, akkor meg kell vásárolnunk a plug-in native verzióját.

 

Apogee-Duet-3-Apogee-Control-Software_press 600x.jpg

 

Legendás AD/DA konverterek, világszínvonalú összetevők

Ahhoz, hogy professzionális szintű hangminőséget érjünk el, az interfésznek csúcskategóriás AD/DA konverterekkel, hajszálpontos órajel frekvenciával, kristálytiszta hangzású analóg áramkörökkel és gondosan megtervezett tápellátással kell rendelkeznie. A Duet 3 esetében mindez adott, és ez lehetővé teszi, hogy bármilyen hangforrásból tökéletesen élethű felvételt készítsünk. A minőségi felvétel egyik legkritikusabb összetevője az eszköz előerősítője, és az Apogee mikrofon előfokokat a világelsők között tartják számon, ebben az interfészben akár 60 dB erősítésre is képesek és a 48 V-os fantomtáppal bármilyen hangforrást tisztán és precízen rögzíthetünk még a legérzékenyebb mikrofonokkal is. Az Apogee gondos fejlesztésének köszönhetően a zaj és a torzítás még maximális erősítés mellett is minimálisnak mondható.


Az Apogee közel 40 éve tervez és készít világszínvonalú analóg és digitális alkatrészeket, és a Duet 3-at ez a több évtizedes kutatás-fejlesztés és szakértelem kategóriájában az első helyre helyezi. Az Apogee Duet 3 hazai ára 239 900 forint.

 

 

További információk: Sound Service. 

Az Apogee termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.