zenesz_logo.pngA közelmúltban írtunk a Yamaha AG03MK2 és AG06MK2 keverőkről. Yamaha az új AG keverőkkel egyidejűleg piacra dobta a keverési tulajdonságokkal felruházott AG01 USB streaming mikrofont, és a stúdióminőségű YCM01 kondenzátor mikrofont.

 Yamaha AG01 USB s mikrofon fekete 44763D

 

Yamaha AG01 USB mikrofon

Akik a korábban bemutatott frissített AG sorozatú keverőknél is kompaktabb megoldásra vágynak és egy streaming setup kezdetektől történő összeállítása nehéz feladatnak tűnik számukra, vagy csak egyszerűen nincs szükségük az említett keverők többcsatornás szolgáltatásaira, azok számára ideális megoldást nyújthat a Yamaha AG01 USB mikrofonja.

Az AG01 minimalista dizájnja egy kiváló minőségű kondenzátor mikrofont kombinál olyan jellemzőkkel, mint digitális effekt, LOOPBACK funkció, sokoldalú csatlakozási lehetőség és streaming alkalmazáshoz szükséges egyszerű keverési képességek. Elég az AG01-hez egy fejhallgatót csatlakoztatni, majd a mikrofont egy USB kábellel összekötni számítógépünkkel vagy iOS/Android eszközünkkel, és máris egy tökéletesen működő streaming rendszert kapunk.

 

ag01 flexible input

 

Nézzük meg közelebbről milyen lehetőségeket kínál ez az all-in-one eszköz! Az AG01 kardioid karakterisztikájú elektret kondenzátor mikrofont használhatjuk számítógéppel (laptoppal), iPad-del, okostelefonokkal és 192 kHz/ 24-bit minőségben tudunk vele felvételt készíteni. Az AG01 mikrofont azonban több bemenettel is ellátták, így 3,5 mm-es sztereó jack AUX bemenet, 3,5 mm-es 4 pólusú TRRS jack input/output (okostelefonok számára) áll rendelkezésünkre, de az USB porton keresztül LOOPBACK módban további audió jelet küldhetünk a mikrofonra. Ezeknek a lehetőségeknek a kombinációival a mikrofon felvétel és streaming alkalmazásban számos olyan feladatot meg tud oldani, ami korábban elképzelhetetlen volt külső keverő nélkül.

 

 

Kezelőfelület

Az első panelen egy hármas egységben a mikrofon némító (Mute) gombját, hangerő potméterét és a zengető kapcsolóját helyezték el. A Mute és Reverb gombok aktív állapotban világítanak.

A három kezelőszerv alatt további két potmétert találunk. A felsővel a mikrofon alján található USB 2.0 porthoz vagy a Smartphone input/output TRRS jack aljzathoz csatlakoztatott okostelefon vagy más eszköz audio jelének szintjét szabályozhatjuk, míg az alsóval a fejhallgató hangerejét kezelhetjük.

Ha megfordítjuk a mikrofont, további három tolókapcsoló tűnik fel, melyekkel a már említett további keverő funkciók egyszerűen kezelhetők. Kapunk egy MIC GAIN kapcsolót, három állással – Low, Mid, High – azaz itt szabályozhatjuk a mikrofon bemeneti érzékenységét. Ha torzítana a bemenő jel, akkor állítsuk ezt a kapcsolót LOW állásban, ha pedig túl halk jel, akkor a HIGH pozícióba.

 

 

A középső, háromállású Streaming Out kapcsolóval a mikrofon felhasználási funkciói között válthatunk, vagyis azt választjuk ki, hogy milyen audio jelet küldünk a számítógép/ iPhone/iPad felé és a 3,5 mm-es mini sztereó Smartphone input/output jack aljzathoz csatlakoztatott eszköz felé.

MIC állásban csak a mikrofon által vett jelet továbbítjuk. Ebben a pozícióban felvételt tudunk készíteni valamilyen DAW szoftverrel vagy alkalmazással, és fontos, hogy ilyenkor a Reverbet kapcsoljuk ki, hogy „száraz” jelet rögzíthessünk, amit később effektezhetünk. A középső INPUT MIX helyzetbe állítva a kapcsolót a mikrofon jeléhez keverjük az AUX bemenetre csatlakoztatott okostelefon, hangszer (pl. keyboard) jelét. A harmadik – LOOPBACK – pozícióban pedig az INPUT MIX jeléhez keverjük az USB-re csatlakoztatott PC/laptop/mobil eszköz felől érkező jelet, ami a többi jellel keverve kerül vissza arra az eszközre, amivel streamelünk. A legalsó MIX MINUS MIC kapcsoló ON állásában lehetőségünk van a keverésből a mikrofon jelét kiiktatni.

new ag controller

 

Digitális effektek, szoftvercsomag

Az AG01 kiváló minőségű digitális effekteket is kínál, így kompresszort, EQ-t, és Reverbet, melyeket a beépített DSP chip állít elő, így nincs jelkésés. Fizikai kezelőgombja csak a zengetőnek van, de az AG DSP Controller szoftverrel – ami bármilyen USB-n csatlakoztatott Windows/Mac vagy iOS eszközön futhat – elvégezhetjük a finombeállításokat. Természetesen az effektek ki is kapcsolhatók pl. zenei produkció felvételénél, és utólag a felvétel effektezhető. Az AG01-hez megkapjuk a Cubase AI és WaveLab Cast szoftvereket, de a mikrofon kompatibilis az Rec'n'Share és Cubasis LE iOS alkalmazásokkal is.

Az AG01 rendelkezik saját asztali állvánnyal, de ez leszerelhető és a mikrofon hátoldalán lévő zárófedél eltávolítása után más állványokkal is használható a mikrofon. A mikrofon tápfeszültség igénye 5 V DC, 900 mA, így üzemeltethető számítógép USB portjáról, de USB adapterrel is.

A legtöbb streaming alkalmazásban a mikrofon jól látható, ezért fontos a megjelenése, amire szintén nem lehet panaszunk. Az egyedi modern-retró dizájn ötvözi a klasszikus és modern stílusjegyeket és elegáns külsőt kölcsönöz a mikrofonnak. Az AG01 fekete és fehér színben kapható és elvileg már júniustól boltokba került. Az árakról és a pontos elérhetőségről a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.

 

ycm01 800x

 

Yamaha YCM01 kondenzátor mikrofon

Akik mégis a megújult AG sorozatú Yamaha keverőkkel kívánnak egy komplett streaming állomást összeállítani, vagy zenei/szöveg felvételhez van szükségük egy megfizethető, jó minőségű, ráadásul egyedi megjelenésű kondenzátor mikrofonra, azoknak bátran ajánlható a Yamaha új YCM01 mikrofonja.

A kondenzátor mikrofonok az ének, beszéd vagy hangszeres játék apró részleteit is pontosan visszaadják, emiatt váltak alapeszközökké világszerte a legtöbb stúdió és broadcasting környezetben. A Yamaha YCM01 kardioid karakterisztikája garantálja, hogy a mikrofonnal szemben lévő hangot kivételes érzékenységgel továbbítsa, képes az énekhang vagy hangszer hangjának magas és mély összetevőit a legnagyobb pontossággal visszaadni, ami pl. streaming alkalmazásban kivételes minőségi pluszt jelent.

ycm01 2 1300x

 

A mikrofon frekvenciaátvitele 30 Hz - 20 kHz-ig terjed és maximum 130 dB hangnyomást tud kezelni. A YCM01-et XLR csatlakozóval látták el és a tartozék adapterrel asztali vagy gémes állványra is felszerelhető. Az YCM01 mikrofon fekete és fehér színben már júniustól elérhető, az áráról a hivatalos Yamaha márkakereskedőknél lehet érdeklődni.

 

 Yamaha AG03MK2 LSPK studios hangrogzito szett feher 44766A

 

Yamaha AG03MK2 LSPK streaming / hangrögzítő szett

Akik komplett megoldást szeretnének, azok számára a Yamaha összeállított egy szettet, amit AG03MK2 LSPK Live Streaming csomag néven kerül a boltokba. A csomag tartalmazza a 3 csatornás USB audio interfésszel rendelkező AG03MK2 keverőt, a fent bemutatott YCM01 mikrofont, egy YH-MT1 stúdióminőségű fejhallgatót és egy 3 méteres XLR mikrofon kábelt. A szetthez megkapjuk a Steinberg Cubase AI DAW szoftver ingyenes letöltési lehetőségét is. A csomag áráról szintén a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.