zenesz_logo.png- KERES TIBOR - A Yamaha kihozta AG sorozatú keverőinek második generációját és új live streaming eszközöket mutatott be.


 

A Yamaha új AG03MK2 és AG06MK2 keverőket live streaming felhasználásra optimalizálták, minthogy azonban a keverők USB porttal is rendelkeznek és 24-bit/192kHz minőségben dolgoznak, több csatornás audió interfészként is használhatók.

Már a 2015-ben bemutatott AG sorozatú live streaming keverők is jól átgondolt, minőségi eszközök voltak, gondolunk itt a sokféle bemenet kezelésre, az egyszerű és intuitív kezelőfelületre, a beépített DSP effektekre, valamint a LOOPBACK funkcióra, mely lehetővé tette, hogy a felhasználók élő közvetítésben az USB-n csatlakoztatott számítógépről további audió sávokat használjanak fel.

A második generációs AG03MK2 és AG06MK2 keverők mellett a Yamaha további streaming eszközöket is bemutatott, így a beépített, nagy teljesítményű keverővel rendelkező AG01 USB streaming mikrofont, és a stúdióminőségű YCM01 kondenzátor mikrofont. Ezekről az eszközökről egy következő írásunkban számolunk be részletesen.

AG03MK2 BL front 450x

Yamaha AG03MK2 keverő

A kisebbik, háromcsatornás AG03MK2 keverő alkalmas élő közvetítéshez, webes kommunikációhoz, podcastinghoz, zenei produkcióhoz, de akár audio interfészként is használhatjuk. A keverő XLR/TRS kombó csatlakozóval ellátott első csatornája kondenzátor és dinamikus mikrofon fogadására alkalmas, ugyanis 48 V fantom tápot is tud biztosítani, ugyanakkor a Line kapcsolót aktiválva vonalszíntű jel fogadására is képes. Ezt a csatornát egy 60 mm-es tolópotival tudjuk kezelni, újdonság a csatorna Mute gombja, mellyel egy pillanat alatt némítani tudjuk a mikrofont, ha a szükség úgy kívánja. A stúdió minőségű D-PRE mikrofon-előerősítővel ellátott mikrofoncsatornán Gain szabályzó, kompresszor, EQ és Reverb effektek állnak rendelkezésünkre. A Reverb és Mute kapcsolókat az opcionálisan megvásárolható FC5 lábkapcsolóval is kezelhetjük.

A második csatornára nagyimpedanciás vagy vonalszíntű jelet csatlakoztathatunk, ezt egy kétállású Guitar/Line kapcsolóval választhatjuk ki, de itt a Gain poti helyet csak egy High/Low Gain kapcsoló áll rendelkezésünkre. A harmadik csatorna két 6,3 mm-es jack bemenetet kínál, ide pl. sztereó jelet leadó szintetizátor vagy más egyéb eszköz csatlakoztatható. Kapunk egy headset be- és kimenetet is (mikrofon/fejhallgató) 2 x 3,5 mm-es mini jack formájában, azonban azt tudni kell, hogy a headset és az 1. mikrofoncsatorna nem használható egyidejűleg.

A kimenetek terén az USB mellett rendelkezésre áll egy hangerőszabályzóval ellátott 2 x TRS monitor kimenet, egy sztereó jack aljzattal rendelkező fejhallgató kimenet és 2 x RCA sztereó kimenet, amit inkább élő hangosításkor tudunk használni, de ehhez nem tartozik hangerő potméter.

 

ag06mk2 flexible input connectivity

 

A negyedik kimenet – ami egyébként bemenetként is szolgál – egy Android eszközökhöz (telefon, tablet) használható négypólusú TRRS mini jack, ami lehetővé teszi, hogy az USB-n csatlakoztatott fő streaming eszköz mellett még egy második streaming eszközt is használjunk.

A Streaming Out szekcióban egy háromállású kapcsolót találunk, amivel a keverő felhasználási funkciói között válthatunk. Az első állásban – DRY CH1-2G – az első és második csatorna száraz jelét továbbítja az USB kimeneten a számítógép felé. Ez az állás javasolt, ha audio interfészként kívánjuk az AG03MK2 keverőt használni. A második, INPUT MIX állásban a három (az AG06MK2 esetén négy) csatorna kevert jelét sztereó mixként küldjük tovább az USB kimeneten. Ezt úgy is felfoghatjuk, mint egy tipikus keverő funkciót. A harmadik – LOOPBACK – pozícióban a számítógép felől érkező audiójel átmegy a keverőn és a többi csatorna jelével keverve kerül vissza a PC-re vagy más eszközre, amellyel streamelünk. Ebben az állásban az USB-n keresztül beérkező audio jel szintjét a dedikált USB hangerő potival kezelhetjük.

AG06MK2 WH front 540x

Yamaha AG06MK2 keverő

A valamivel nagyobb AG06MK2 is ugyanazokat a frissítéseket kapta, mint kisebb társa, azonban több bemenettel rendelkezik. Itt már két XLR/jack kombó bemenetes mikrofoncsatornáról beszélhetünk és mindkettő alkalmas vonalszintű jel fogadására is, sőt a 2. csatornára nagyimpedanciás gitárjel is csatlakoztatható. A mikrofoncsatornára közösen kapcsolható 48 V fantomtápot tudunk küldeni. Az 1. csatorna kezelőszervei megegyeznek az AG03MK2-nél írtakkal, a 2. csatorna még egy gitárerősítő szimulátort is kínál. A 3. sztereó csatorna két 6,3-as jack aljzatára sztereó eszköz (pl. keyboard, gitár + multieffekt) csatlakoztatható, és rendelkezésünkre áll még egy 4. csatorna is, két RCA bemenettel. Ezen a keverőn nincsen tolópoti, azonban itt már mind a négy csatornához tartozik szintszabályzó tekerőpoti.

A kimenetekből ugyanannyi áll rendelkezésünkre, mint a kisebbik modellnél, annyi eltéréssel, hogy a két RCA helyett a sztereó kimenet két 6,3-as jack aljzatot kapott. Természetesen itt sem maradhat el a speciális, Android eszközökhöz (telefon, tablet) használható négypólusú TRRS mini jack, aminek segítségével még egy streaming eszköz bevethető. A Streaming Out szekcióban itt megtalálható a háromállású tolókapcsoló, mellyel a különböző üzemmódok között válthatunk.

 

ag06mk2 new ag controller detailmode

 

Mindkét keverő esetében az effekteket egy beépített DSP processzor vezérli, az 1. csatornán a kompresszort, az EQ-t és a Reverbet, míg a 2. csatornán egy gitárerősítő szimulátort és egy Reverbet. Ezek finombeállításait az operációs rendszer független AG DSP Controller szoftverrel végezhetjük el. (EASY módban intuitív módon végezhetjük el a beállításokat, az EXPERT módban már részletesen beállíthatjuk a paramétereket.) Mindkét modellnél a megfelelő szintek beállítását a mikrofoncsatornáknál és a master szekcióban is kivezérlésjelző LED-ek segítik.

Ahogyan említettük, mindkét keverő audio interfészként is funkcionál, 192kHz/24bit felbontásban képesek felvételt rögzíteni. Mindkét eszközhöz megkapjuk a Cubase AI DAW szoftvert, vagyis dalszerzők, énekes-gitárosok kiváló minőségben készíthetnek felvételt, és ha kívánják, élőben streamelhetik is.

Mindkét modell esetében a tápellátás működhet számítógépről USB-n keresztül vagy külső 5 V-os USB adapterrel. A keverők elérhetőségéről és pontos hazai áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.