zenesz_logo.png



- LIPPÉNYI GÁBOR - A Steinberg cég pár napja jelentett be egy új szoftvercsaládot, ami azonnal elérhető az oldalukon található webshopban. Két változatban létezik, a nagyobbik a VST Live Pro míg a kisebb verzió a VST Live Elements.

 Onboard sequencer wit click tarc 1300x

Beépített szekvenszer

A mai élő produkciók nagy része használ valamilyen technikát a színpadi előadás támogatására, legyen az a videóvetítés, kíséret sávok alkalmazása vagy a világítás vezérlése. Ezek közül van több olyan is, melyekhez számítógépet használnak, bár vannak félelmek a számítógépes rendszerek megbízhatóságával kapcsolatban. Egyébként ez ügyben is vannak megoldások, fel lehet építeni úgynevezett redundáns rendszert, ahol hardver vagy szoftver hiba esetén azonnal átveszi a feladatot egy tartalék rendszer, de ez talán egy másik cikk tárgya lesz majd. A Steinberg most a VST Live szoftverrel egy nagyon sokoldalú megoldást ígér, ami a már említett lehetőségeken kívül még további színpadi feladatokban is komoly segítséget jelenthet.

Layers / Tracks / DMX 

Az egyik ilyen alkalmazási kör a szoftver hangszerek használata. A VST Live része pár Steinberg VST hangszer (Halion Sonic SE, Retrologue, Padshop), de természetesen más gyártók hangszerei is használhatóak. A szoftver első Tab lehetősége a Layer, amiben több VST hangszert is összerakhatunk zónákba rendezve (egymás tetején vagy a billentyűzeten elosztva vagy akár dinamika szerint) és az összeállításokat megfelelően időzítve váltja majd a program, ha fut az adott szám metronómmal.

A második legfontosabb Tab a Tracks, ahol egyrészt kísérő sávokat rakhatunk fel (MIDI vagy audió), de ezen kívül lehet sampler sávunk (adott helyeken mintákat indíthatunk el), akkord sávunk, szöveg sávunk, marker sávunk, videó sávunk és a világítás vezérlésére alkalmas DMX protokollt használó sávunk is. Ezeknek a megjelenítése és használata nagyon hasonló a DAW szoftverekben megszokottakhoz.

 

Record 163447 large 1300x

Recorder

Így nem véletlen, hogy komplett Cubase projektek áthozhatóak a Steinberg cég Cubase és Nuendo DAW alkalmazásaiból. A programnak ez a része felvételre is használható, az előadás audió és MIDI sávokon egyaránt rögzíthető sok sávon, megfelelő audió hangkártya használatával. A DMX sávokhoz (mint a többihez is) megfelelő keverő tartozik, amivel komoly világítás automatika is beprogramozható, egy külön kijelzőn láthatjuk az adott lámpa színét, fényerejét. Videó sávból több is felrakható (nincs a számuk korlátozva) így megfelelő hardver esetében több LED falra is küldhetünk párhuzamosan videót. A DMX és videó sávok lehetősége csak a VST Live Pro verzióban érhető el.

 

 Stacks / Chords / Lyrics

A Layer Tab audió variánsa a Stack, amelyben VST effekteket rakhatunk össze. Körülbelül harminc alap Steinberg VST effektet megkapunk, de itt is használhatjuk természetesen más gyártók effektjeit. Insert és Send effekteket alkalmazhatunk komoly routing lehetőségekkel kíséret sávokra, sampling sávokra, élő MIDI VST hangszerekre vagy élő audió bemenetekre egyaránt.

A sáv lehetőségek között van kettő, amelyek elég speciálisak. Ezek az akkord (Chord) és szöveg (Lyrics) sávok. Ezeknek a szerkesztőivel időzített megjelenítéssel rögzíthetünk dalszövegeket, illetve akkordmeneteket. A VST Live Pro verzióhoz ingyenesen letölthető egy iOS alkalmazás (iPad vagy iPhone eszközre) és a programból Wifi-n keresztül ki tudjuk küldeni ezen sávok tartalmát, illetve még egy metronóm vizuális megjelenítőt is. Így akár súgógépként is tud működni a rendszer.

A VST Live program fontos része a Setlist lehetőség, amelynek külön, állandó panelje van a szoftver felület bal oldali részén. Itt komplett számokat rakhatunk össze különböző sorrendben (egy projekthez több Setlist is tartozhat, így lehet ugyanazon számokból több műsor variáció is). A sorrendben természetesen átugorhatunk részeket, vagy nagyon egyszerűen és gyorsan át is alakíthatjuk a sorrendet. Egy adott szám (Song) állhat több részből (Part) is, így akár dal szerkezeteket is könnyen megváltoztathatunk, akár hurok lejátszásba (Loop) rakhatunk egy szóló részt és manuálisan a szóló végénél kiléphetünk az ismétlésből. A szoftver használata billentyű parancsokkal de MIDI vezérléssel is megoldható. Ehhez van egy megfelelő felület, ahol megtaníthatjuk a szoftvert (Learn) hogy a küldött MIDI parancsot az adott feladathoz rendelje. Így adott esetben a számítógépnek nem kell a zenész vagy énekes mellett lenni a színpadon.

A VST Live szoftverek már ugyanazt az új Steinberg licenc védelmet használják, amit a legújabb Dorico, Cubase és Nuendo programoknál láthattunk. Azaz nem kell USB-s hardver kulcs, hanem a felhasználói fiókon keresztül lehet aktiválni, egy felhasználónak maximálisan három gépre.

Azt hiszem, az elmondottakból kiderült, hogy a VST Live egy tényleg sokoldalú szoftver és így elég nagy érdeklődést keltett a megjelenését követő pár napban. Néhány dolog még hiányzik belőle, de már most megjelent egy update (főleg hibajavításokkal) és a fórumon úgy tűnik, hogy tényleg hallgatnak a felhasználói véleményekre, javaslatokra. A VST Live Pro rendes ára 129 EUR, míg a VST Live Elements 80 EUR, de a megjelenést követő négy hétben bevezető áron (29, illetve 20 euróval olcsóbban) vásárolhatók meg.


További részletek: https://www.steinberg.net/vst-live/features/