zenesz_logo.pngNagyobb teljesítményű DAVE G4X PA rendszerei után az LD Systems bemutatta Bluetooth képességgel felruházott 680 W-os DAVE 10 G4X aktív hangfalrendszerét.

Még idén januárban írtunk róla, hogy az LD Systems bejelentette új DAVE G4X sorozatú kompakt PA rendszereit. Az akkor bemutatott DAVE 12 G4X, DAVE 15 G4X és DAVE 18 G4X rendszerek 730 W, 1030 W és 2000 W (RMS) teljesítményükkel méretükhöz képest valóban kompaktnak mondhatók, az igazán kompakt LD Systems DAVE G4X rendszer azonban később jelent meg a DAVE 10 G4X formájában. Ahogyan a már bejelentett modelleknél, úgy itt is a típusnévben szereplő szám a mélyhangszóró méretére utal. A gyártó közlése szerint ez a 340 W (RMS) teljesítményű összeállítás tekinthető akár egy hibrid rendszernek is, ami kisebb zenekaroknak, DJ-knek, szóló előadóknak kifejezetten vonzó lehet, de akár otthoni HiFi minőségű sztereó hangosításra – pl. rendezvény, kerti part stb. – is ideális megoldást jelenthet.

ls lddave10g4x f3 800x

A DAVE G4X rendszerek mindegyike egy mélyládából és két szatellit hangfalból áll. A szatellit hangfalakat meghajtó „D” osztályú erősítő a mélynyomóban kapott helyet, és a mély ládát 170 W (RMS) a szatellit hangfalakat 2 x 85 W (RMS) teljesítménnyel hajtja meg. Ez csúcsban 680 W teljesítményt és 114 dB folyamatos, valamint 120 dB maximális hangnyomást jelent. Az erősítőt limiterrel, valamint túlvezérlés és rövidzárlat elleni védelemmel is ellátták.

ls lddave10g4x f2 800x

A szatellit ládákban 2 db egyedi gyártású 4 inches középsugárzó és egy neodímium mágneses 1”-os dóm magassugárzó lakozik, un. D’Appolito konfigurációban, ami azt jelenti, hogy a magassugárzó a két középhangszóró (vagy mélyhangszóró) között kerül elhelyezésre. Akusztikai tervezési újdonság, hogy nemcsak a tweeter, hanem a két középsugárzó is speciális hullámterelő lemezekkel rendelkezik, ami homogén lesugárzást eredményez mind vízszintes, mind függőleges irányban. Ez az akusztikai kialakítás beltéri, pl. stúdió használatnál csökkenti a falakról, a mennyezetről és a padlóról történő visszaverődéseket. A hangfalakat használhatjuk önálló állványon vagy a mélynyomóra szerelt állványon, de akár állvány nélkül, asztalra is helyezhetők. Léteznek T alakú állványok melyen két szatellit láda kaphat helyet.  A hangfalak basszusreflex kialakításúak, 12 és 15 mm-es rétegelt lemezből készültek és ellenálló polyurea bevonatot kaptak, a szatellit ládák csatlakozását Speakon kábellel oldották meg.


 

A mélynyomót egy ferrit mágneses egyedi gyártású 10 inches hangszóróval látták el, a hangfal speciálisan tervezett új basszusreflex nyílással rendelkezik a légáramlási zajok minimálisra csökkentése érdekében. A Dave G4X sorozatú rendszereknél a DynX DSP technológiát vetették be a torzításmentes és tökéletes hangvisszaadás elérése miatt. A mélynyomó 15 és 18 mm-es rétegelt lemezből készült és szintén ellenálló polyurea bevonat védi.

keverő 600x

 

Talán az egyik legfontosabb és legvonzóbb jellemzője a DAVE G4X rendszereknek a beépített 6 csatornás keverő, ami többféle bemenetet is kínál. Az 1. és 2. csatorna XLR/TRS kombó bemenetei monó jel pl. mikrofon, gitár, basszusgitár vagy vonalszintű jel fogadására alkalmasak. A 3-4. sztereó csatornánál két XLR/TRS kombó és két RCA (L/R) bemenet áll rendelkezésünkre, ide sztereó jelet érdemes kötni, pl. egy keverő kimenetét, dobgépet, billentyűt. Az 5/6 csatorna bementére optikai kábellel digitális jelet vagy Bluetooth-szal streamelt jelet küldhetünk. 

ls lddave600x

 

Az 1. és 2. csatorna esetében egy kapcsolóval választhatunk a Line, Hi-Z (nagyimpedanciás, pl. gitár) és a Mic bemenet között. A két csatorna kezeléséhez hangerő, kétsávos EQ, és a beépített zengető szintjét szabályzó potméter áll rendelkezésünkre. Háromféle zengető algoritmus közül választhatunk: Plate, Large room, Small room, a választó gomb segítségével a zengető ki is kapcsolható.  A Master szekcióban a Sub és a High potméterrel a mélyláda és a szatellitek hangerejét kezelhetjük, míg a nagyméretű Main potival az egész rendszer kimenő szintjét szabályozhatjuk.

A 3-4. sztereó csatornához csak egy Input potméter tartozik, ha pedig az 5-6. csatornát kívánjuk használni, akkor egy nyomógombbal kell kiválasztanunk, hogy digitális vagy Bluetooth-on keresztül streamelt jelet fogadjon. (A párosításhoz is egy külön nyomógomb áll rendelkezésre.) További hasznos szolgáltatás, hogy a Select gombbal kétféle hangfal konfiguráció közül választhatunk: hagyományos sztereó használat, vagyis egy mélyláda és két szatellit a két oldalon, vagy két DAVE G4X használata, két mélynyomó (bal és jobb oldalon) és egy T-állványon oldalanként 2 szatellit láda.

 

 

LD Systems DAVE 10 G4X 2.1 kompakt 680W aktív PA rendszer Bluetooth Streaming

Kimenő teljesítmény (RMS): 340 W
Kimenő teljesítmény (csúcs): 680 W
Max. hangnyomás (folyamatos): 114 dB
Max. hangnyomás (csúcs): 120 dB
Frekvencia átvitel (-10 dB): 37-20000 Hz
Crossover frekvencia: 110 Hz
Sugárzási szög: 100° x 60°
Tömeg: 24,5 kg
Hazai ár: 347 790 Ft

További részletek: Elimex.