zenesz_logo.pngBemutatjuk az LD Systems harmadik generációs MAUI G3 MIX, digitális keverővel felszerelt nagy tudású PA rendszereit.

Az LD Systems nagy teljesítményű hordozható PA rendszereiről már többször volt szó a Zenész Magazin hasábjain. Az Adam Hall csoporthoz tartozó német gyártó még 2023-ban mutatta be kompakt, oszlop kialakítású PA rendszerének MAUI 11 G3 és MAUI 28 G3 modelljeit, melyek már a harmadik generációs LD Systems MAUI G család tagjai.

Már a bemutatáskor is jelezték, hogy 2024 elejére tovább bővítik a MAUI G3 sorozatot, mégpedig oly módon, hogy az említett PA rendszert digitális hatcsatornás keverővel látják el. Így születtek meg a most bemutatásra kerülő MAUI G3 MIX modellek, melyek ideális megoldást kínálnak olyan kisebb zenekaroknak, szóló előadóknak, esetleg DJ-knek, akiknek nagy teljesítményű, de kompakt méretű  hangosításra van szükségük, és nem szeretnének külön keverőt használni.

 

 

A 3. generációs MAUI G3 rendszerek némileg külsőleg is átalakultak, az oszlopok (és a bennük lévő hangszórók) nagyobbak lettek, a mélyládákat is átdolgozták melyek így nagyobb teljesítményt adnak le és „mélyebbre mennek”. Az oszlopok a mélyláda elejére kerültek (ahogyan a MAUI 44 G2-nél) és így nemcsak a látvány lett harmonikusabb, hanem a szubládán, az oszlopok mögött, egy szállító fül kialakítására is lehetőség nyílt. A mélynyomók anyaga 15 mm-es rétegelt nyírfa, fényes textúrájú polyurea bevonattal, míg az oszlopok porfestett alumíniumból készültek. Mind a kisebb MAUI 11 G3 MIX, mind a nagyobb MAUI 28 G3 MIX fekete és fehér színben is elérhető.

A leglényegesebb újdonságot azonban a végére hagytuk: A MAUI G3 MIX oszlopok kardioid iránykarakterisztikával rendelkeznek, ami lehetővé teszi a szabályozott mélyközépeket a hangfal előtt és akár 18 dB-es csillapítást hátul, ami tiszta színpadi hangzást eredményez. Az oszlopok kardioid „viselkedése” a középhangszórók és a magassugárzók mögötti különleges akusztikus csillapításnak és az alumínium oszlopok speciális kialakításának, precíz kivágásainak eredményeként jöhetett létre. És van még egy lényeges újdonság: a szubládáknál is lehetséges kardioid karakterisztika beállítása, de erről majd később.

LDMAUI11G3MIXW 1 front 1000x919 jav

 

LD Systems MAUI 11 G3 MIX

A kisebbik MAUI 11 G3 MIX rendszer erőteljes és precíz hangzást biztosít 730 W RMS és 1460 W csúcsteljesítménnyel. A basszusreflex kialakítású mélyládában két 8”-os ferrit mágneses, egyedi gyártású hangszóró dolgozik, a négy ellipszoid alakú basszusreflex nyílás növeli a mély tartományokat és csökkenti a nyílásánál gyakran fellépő levegőáramlás zaját. A MAUI 11 G3 MIX mélysugárzója tiszta, feszes és ütős mélyhangokat biztosít egészen 39 Hz-ig. A rendszert egy D-osztályú, rövidzárlat és túlmelegedés elleni védelemmel, limiterrel ellátott végerősítő hajtja meg. A MAUI 11 G3 MIX frekvenciaátvitele 39-20000 Hz-ig terjed és 125 dB maximális hangnyomásra képes. Az összeállítás teljes magassága 2052 mm, a súlya 31,5 kg.

LDMAUI11G3MIXW 13 mid hig 1000x

 

A MAUI 11 G3 MIX felső oszlopában 6 darab 3,5 inches középsugárzót, valamint két 1 inches magassugárzót szereltek. (Ennél az összeállításnál a középső oszlop csak távtartóként funkcionál.) A középhangszórók line array elrendezésének, az integrált terelőlemezeknek (phase plugs) köszönhetően középsugárzók szuper széles, 120 fokos horizontális lesugárzást produkálnak. A magassugárzók előtti ívelt terelőlemezek pedig keskeny és pontos, 30 fokos függőleges lesugárzási szöget eredményeznek, így az oszlopok a magas frekvenciákat a nézőtér leghátsó részéig is eljuttatják. Az LD Systems mérnökei nagy gondot fordítottak a közép- és a magashangszórók közötti keresztváltóra is. A cél a harmonikus torzítás és az interferencia csökkentése volt, hogy a hangzás még transzparensebb és erőteljesebb legyen. Az eredmény magáért beszél: az ének és a hangszerek rendkívül pontos reprodukciója a teljes 120° x 30°-os sugárzási területen.

LDMAUI11G3MIXW 29 sub 1000x

 

A MAUI 11 G3 MIX minden olyan komponenst tartalmaz, ami a tökéletes élő megszólaláshoz szükséges. Keverő, effektek, dinamikaprocesszálás, DSP vezérlés, végerősítő és hangszórók. A beépített hatcsatornás digitális keverő négy XLR/TRS kombó bemenetet kínál, melyek mikrofon, vonalszintű jel és nagy impedanciás (1. és 2. csatorna) vagy sztereó jel (3. és 4. csatorna) fogadására alkalmasak. Mindez még kiegészül az 5-6. csatorna sztereó Bluetooth bemenetével.

Ha a kimeneteket nézzük, kapunk egy SYSTEM OUT kijáratot további mélyláda vagy egy keverő nélküli MAUI rendszerhez való csatlakozáshoz, két monitor kimenetet, melyek sztereó vagy mono módban is használhatók. Két MAUI G3 MIX rendszer pedig az RJ45 SysLink porton keresztül köthető össze, megduplázva így a csatornák számát. A csatlakozók sorát egy lábkapcsoló 6,3-as jack bemenete zárja, melyen keresztül a beépített effekteket tudjuk kezelni.

LDMAUI11G3MIXW 19 mix 1000x

 

A keverőt kezelhetjük manuálisan, a mélynyomó hátoldali paneljén elhelyezett potméterekkel, kapcsolókkal és menürendszerrel, vagy az erre a célra fejlesztett ingyenes, iOS/Android platformon futó alkalmazással, távolról, okostelefonnal vagy táblagéppel. Ilyenkor kétféle kezelési mód közül választhatunk, Expert vagy Easy.

LDMAUI11G3MIXW tablet 1200x

Expert módban mélyebben bele tudunk nyúlni a csatornák, effektek paramétereiben, 5 sávos EQ, Gate, Compressor, Delay, Reverb áll rendelkezésünkre, melyek beállításait el tudjuk menteni. Easy módban 3 sávos EQ-val tudunk dolgozni, viszont a kevésbé tapasztaltak számára jól jönnek a Channel presetek, ahol pl. a Vocal presetet kiválasztva automatikusan beállításra kerülnek az éneknek megfelelő EQ, kompresszor és Gain értékek.  Egy másik nagy előnye az okoseszközről történő vezérlésnek, hogy ha két MAUI G3 MIX rendszert összekötöttünk, akkor ezen a felületen mindkét keverőt egyszerre tudjuk kezelni.

LDMAUI11G3MIXW 28 reverse sub 1000x
Kardioid subwoofer setup példa

Visszatérve még az előzőkben említett kardioid iránykarakterisztikára, a szubládáknál is lehetséges kardioid karakterisztika beállítása. A mélysugárzók ugyanis jellemzően minden irányban egyenlő mértékben sugározzák a hangot, ezzel nem kívánt mélyfrekvenciás többletet okozva a színpadon és rengeteg elvesztegetett energiát a rendszer hátsó oldalán. A kardioid módot beállítva a mély hangok irányítottá válnak, és elérhető, hogy a hangfalból kilépve a közönség felé terjedjenek, és így nem zavarják a színpadon hallható hangképet. Ha egy második mélynyomót a színpad felé fordítva helyezünk el, és kardioid konfigurációban működtetjük (kardioid preset) a rendszert, a színpadon megszűnik a mélytöbblet és a basszus visszaadás akár 6 dB-lel is növelhető.

 

LDMAUI28G3MIX full 1000x

 

LD Systems MAUI 28 G3 MIX

A nagyobb változat, a MAUI 28 G3 MIX már 1030 W (RMS) és 2060 W csúcsteljesítményre, valamint 127 dB maximális hangnyomásra képes. Mindezt egy D-osztályú, DC védelemmel, többsávos limiterrel, rövidzárlat- és túlmelegedés elleni védelemmel ellátott végerősítő biztosítja. Ennél a modellnél a basszusreflex kialakítású szubládában egy ferritmágneses 12 inches egyedi gyártású hangszórót találunk. A MAUI 28 G3 MIX két felső oszlopába 12 db 3,5 inches középhangszórót, valamint két 1”-os magassugárzót szereltek. A rendszer frekvenciaátvitele 37-20000 Hz-ig terjed.

LDMAUI28G3MIX mid 1000x

 

A szubláda és a felső oszlopok kialakítása ugyanaz, mint a MAUI 11 G3 MIX esetében, vagyis ezek a középsugárzó oszlopok is kardioid karakterisztikájúak és a keverő is ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja. A két rendszert alapvetően a nagyobb teljesítmény és a MAUI 28 G3 MIX-be szerelt nagyobb mélyhangszóró, valamint a több középhangszóró különbözteti meg egymástól. A MAUI 28 G3 MIX teljes magassága szintén 2052 mm, a súlya 36,2 kg.

 

LDMAUI28G3MIX 35 sub 1000x

További részleteket, az elérhetőség pontos időpontját és az árakat az LD Systems hazai forgalmazójának, az Elimex-nek az oldalán lehet találni.