zenesz_logo.png
Ennek a pickup családnak az innovációja főleg az ergonómiai újításokon alapszik, de jótékony hatással van a hangzásbeli tulajdonságokra is.

Úgy gondolom, Billy Sheehan-t nem kell az olvasóinknak bemutatni. Az egyedi hangzásáról ismert amerikai basszusgitár-virtuóz több világhírű formációban megfordult már (Mr. Big, Sons of Apollo, Steve Vai, The Winery Dogs, stb.), illetve aktívan muzsikál a mai napig is, most többek között ismét a Mr. Big-ben. Pár éve az ő ötletei alapján alkotta meg a DiMarzio a Relentless basszusgitár hangszedő szériát.

 

BS 750y

 

Ennek a pickup családnak az innovációja főleg az ergonómiai újításokon alapszik, de jótékony hatással van a hangbeli tulajdonságokra is. Billy egyik fő gondja a Precision-jellegű basszusgitár hangszedőkkel a szögletes alakjukból adódott. Mivel a húrok valamelyest lekövetik a fogólap rádiuszát, így a sarkos téglalapalak határt szabott a pickup magasság beállításának, illetve egyenlőtlen mértékben közelítették meg a húrokat. A DiMarzio Relentless hangszedők alapötlete, hogy a hangszedő-ház szélei és sarkai lekerekítettek lettek, illetve a tetejük enyhén íves kialakítást kapott. Ezáltal a hangszedők közelebb húzhatók a húrokhoz, és mivel jobban leköveti a fogólap rádiuszt egy síkfelülethez képest, így a hang is kiegyenlítettebb.

DP307N JP 767x

 Relentless PJTM Pair - Nickel Cover


A lekerekített szélek a támasztó hüvelykujjnak adnak nagyobb komfortot. Ezt a kényelmet tovább szolgálja, hogy ezeken a hangszedőkön a magasságállító csavarok is süllyesztve kaptak helyet. Tradicionális esetben a magasságállító csavarok hangszedő felső síkjáig kifutnak, de a Relentless pickupok esetében a csavarok teteje az alsó síkhoz közel helyezkednek el.

Ezek a hangszedők a műanyag kaszni helyett jóval masszívabb, fémből készült házat kaptak, így jóval strapabíróbbak, mint az átlagos hangszedők. Ha a pengetés helye a pickup fölött történik, akkor a pengető ujjak sokszor beleütközhetnek a hangszedő házba, ez a kontakt kellemetlen lehet éles szélekkel, de a lekerekítéseknek köszönhetően jóval simább érzés, továbbá a fém ház hosszútávon is megvédi a hangszedőket.

DP299G 2 767x

Relentless P – Gold Cover

 

A Relentless hangszedő széria tartalmaz P-bass hangszedőt, illetve PJ szettet is, melynek esetében a dominó-jellegű Precision hangszedőhöz tartozik egy hátsó Jazz Bass pickup is. Természetesen külön is kaphatók Relentless Jazz Bass hangszedők (nyaki és híd), és szettben is léteznek. Színüket tekintve nikkel-, fekete-, illetve aranyfedeles verziókat is kínál a gyártó.  Fontos megemlíteni, hogy a Relentless hangszedők Fender-kompatibilisek, vagyis bármely Fender koptatóra helyezhetők mindenféle módosítás (fúrás, faragás) nélkül.

Az új termék megjelenése alkalmából limitált ideig a DiMarzio 20% kedvezményt ad a Relentless™ Middle, Relentless P, Relentless PJ™ Pair, Sixties P™, and Sixties PJ™ Pair hangszedőkből, ha a www.DiMarzio.com oldalon vásárlásnál a fizetésnél RELENTLESS20 kódot beírod.

A DiMarzio hazai és európai forgalmazója a Sound Service.

Fotók: DiMarzio