zenesz_logo.pngSok Ibanez gitártól eltérően az Iceman modellek formáját nem valamelyik gyártó korábbi modellje inspirálta, ő saját tervezés, még 1970-ből!

Ez az a gitár, amiről első pillantásra szembetűnik, hogy nem egy átlagos, mainstream Les Paul vagy Strat formájú hangszerrel állunk szemben, sokkal inkább egy egyedi, kult gitárnak gondolnánk megjelenése alapján. Ugyanakkor a különleges Iceman forma ismerős lehet, hiszen Paul Stanley, a Kiss gitárosa számos Iceman signature modellel büszkélkedhet, legutóbb 2023-ban mutatta be a gyártó a Paul Stanley signature PS3CM gitárt. De olyan legendák is használtak Ibanez Iceman-t, mint Paul Gilbert, vagy Daron Malakian, a System Of A Down gitárosa.

 

IC420GB ABM 4L 01 fr 1300x

IC420GB ABM 4L 01 C 1300x


Ibanez Iceman IC420-ABM

 

2024-ben az Ibanez elérhető áron kínálja a Kínában gyártott ikonikus formájú Iceman gitárokat Antique Blue Metallic és Violin Sunburst színekben. Az előbbi javasolt ára 269 000 forint, míg az utóbbi 288 000 forintért érhető el. Mindkettőhöz testreszabott gigbag tartozik, ami egy ilyen különleges formájú gitárnál nem hátrány. De lássuk, mit kapunk ezért az összegért!

IC420GB ABM 4L 01 head 1200x


Az Ibanez Iceman 420 modellek testének anyaga okume fa, amihez „IC” profilú, három részből álló okume nyak csatlakozik ragasztott illesztéssel. Az „IC” profil nagyjából egy modern C profilnak felel meg, ami egy kicsit vastagabb, mint a Wizard nyak, de semmiképpen nem nevezhető vaskosnak. Olyanoknak lesz kényelmes, akiknek a sportos Wizard nyak kissé túl karcsú. A nyakra 12”-os rádiuszú jatoba fogólap került, ami 22 médium érintőnek biztosít helyet. A pozíciójelölők elegáns téglalap-szerű akril berakások, a 12. fekvésben még egy plusz színes kagyló díszítéssel. A testet fekete-fehér, a fogólapot fehér binding szegélyezi. A felső nyereg szélessége 43 mm, a gitár skálahossza 628mm/24.75 inch.

 

feat IC420 bridge 700

 

Az Ibanez Iceman IC420 modellen két passzív, kerámia mágneses Super 80 humbucker dolgozik és bár a gitár megjelenése alapján azt gondolhatnánk, hogy ezek modern, nagy kimenő jelű high-gain hangszedők, de inkább közel állnak a klasszikus PAF pickupokhoz csak egy kicsit krémesebb hangzással bírnak. Az elektronika nem okoz nagy meglepetést: egy háromállású pickup-váltó, két hangerő és két hangszín potival. A demó videók tanúsága szerint bár ez a gitár tökéletesen alkalmas a legkeményebb rock vagy metal hangzások megszólaltatására, mégsem neveznénk metalra kihegyezett hangszernek, mert meglehetősen sokoldalú gitárról van szó, ami számos más stílusban is jól megállja a helyét, hangzása és az elektronika kialakítása okán talán egy Les Paul-hoz áll legközelebb.

 

IC420FMGB VLS 4L 01 A resize

IC420FMGB VLS 4L 01 C resize

 
Ibanez Iceman IC420FM-VLS


A szerelvények miatt sincs okunk panaszra a Gibraltar Performer húrláb, megfelelő hangolási stabilitást és hosszú hangkitartást eredményez, a hozzávaló Quik Change III húrtartót úgy alakították ki, hogy felülről is befűzhető a húr, vagyis gyorsabb húrcserét tesz lehetővé. A hosszan megnyújtott Iceman formájú fejen Ibanez hangolókulcsokkal találkozhatunk – kár, hogy nem satusak, – minden szerelvény – ideértve a pickupok borítását is – aranyszínű, ami kifejezetten jól áll a metalkék hangszernek. Lényeges megemlíteni, hogy bár az Ibanez Iceman 420 meglehetősen hosszú és különleges alakú gitár, a szaksajtót olvasva az derül ki, hogy a balansza rendben van, egyáltalán nem fejnehéz, és a 3,82 kg súlyával nem tartozik a különösebben nehéz gitárok közé.

feat IC420FM bridge

 

Ahogyan fentebb említettem, az Ibanez Iceman 420 Violin Sunburst színben is elérhető. Az eltérő finish mellett annyi különbség mutatkozik a két modell között, hogy Violin Sunburst modell okume testét lángolt juhar top koronázza meg, így a világosabb részeknél szépen látszik a lángolt juharfa erezete, ez a plusz a gitár árában is jelentkezik.

 

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.