zenesz_logo.png



Az Ibanez hét új signature modellel jelentkezett a 2023-as NAMM kiállításon. Előző írásunkban ebből már négy modellt bemutattunk, most következzen még három.

A 2023-as Ibanez signature kínálat frissített, továbbfejlesztett és limitált kiadású gitárokat vonultat fel, melyekkel a cég néhány kiemelkedő művészével régóta fennálló együttműködését kívánja ünnepelni. Ebben az írásban Ichika Nito, Paul Stanley és Martin Miller signature gitárját mutatjuk be.

Ibanez Ichika Nito ICHI00 800x

Ibanez ICHI00-VWH

A 29 éves japán gitáros, Ichika Nito kivételes népszerűségére a YouTube videóinak köszönhetően tett szert. Első signature gitárja a fej nélküli Ibanez Q54 modellre épült. Ugyanakkor Ichika egy fehér Talman gitáron játszott, amikor videóinak köszönhetően megismerte a világ, ezért logikus lépés volt visszahozni ezt a modellt signature gitárként. Az új hangszer a TM1730-ra épül, azonban néhány modern, új jellemzővel, mint például a hőkezelt juharfa nyak – ami az első ilyen megoldás a Talman történetében –, vagy a vadonatúj IBANEZ-designed ichika signature single-coil hangszedők.

Ibanez Ichika Nito ICHI00 rear 800x

A gitár testének anyagát nyatoh fa adja, ehhez csavarozták a Wizard C juharfa nyakat, ez a nyak meglehetősen neutrális profilú, nem túl vastag, nem túl vékony vagy lapos, így a legkülönbözőbb játék stílusokhoz alkalmas lehet. A nyakra 305 mm-es rádiuszú rózsafa fogólap került, ami 22 médium érintőnek ad helyet, a nyak szélessége a felső nyeregnél mindössze 41 mm, a gitár skálahossza 25,5 inch.

 

 

Ahogyan említettük, mindhárom pozícióban Ichika és az Ibanez közös fejlesztésében készült passzív ICHI-S (S) hangszedőket szerelték, ezek tökéletesen szállítják „Ichika sound”-ot. A hangszedők kezelése egy hangerő, egy hangszín potméterrel és az ötállású pickup-választóval történhet. A gitárt T106 tremolós húrlábbal és Gotoh MG-T satus hangolókulcsokkal szerelték fel. Fontos megjegyezni, hogy Ichika modellje Az összes Ibanez signature gitár közül a legolcsóbb, a japán virtuóz feltehetőleg törekedett rá, hogy új signature modellje elérhető legyen rajongói számára, legalábbis a 261 900 forintos ár ezt sugallja. Az ICHI00-VWH signature gitár május folyamán lesz elérhető.

 

Paul Stanley front 800x

Ibanez Paul Stanley PS3CM

A PS3CM egy limitált kiadású signature modell, ami Paul Stanley-nek, a KISS gitárosának nevéhez fűződik és a PS10 45. születésnapját hivatott ünnepelni.  A PS3CM legszembetűnőbb jellemzője az ikonikus Iceman testforma és a törött fekete tükröt mintázó finish, ami Paul Stanley korábbi custom modelljeit idézi. A hangszer testének anyaga afrikai mahagóni, amire juharfa top került, a háromrétegű juharfa nyak ragasztott illesztése ergonomikus kialakítású, a csatlakozás szinte észrevehetetlen. Az ébenfa fogólap rádiusza 305 mm és 22 médium érintőnek biztosít helyet. A testet gyöngyház és krémszínű berakás szegélyezi, a fogólapon is krémszínű binding látható. Pozíciójelölőként díszes, téglalap alakú gyöngyház berakások szolgálnak, a felső nyereg félig csontból, félig rézből készült, szélessége 43 mm, a gitár skálahossza 24,7 inch.

Paul Stanley rear 800x

A gitáron két Seymour Duncan humbucker dolgozik, Seymour Duncan '59 modell a nyaknál és Seymour Duncan Custom 5 a húrlábnál. A két pickuphoz két külön hangerő és egy közös hangszín poti tartozik, a pickup-váltó a felső szarvra került. A szerelvények krómszínűek, így a Gotoh GE103B-T fix húrláb, a hozzátartozó Gotoh GE101Z-T húrrögzítővel, a Gotoh hangolókulcsok, a pickupok keretezése és a nyakpálca takarólemeze is, melyen Paul Stanley aláírása díszeleg. A gitár összképe a „törött fekete tükör” finish-sel a króm hardverekkel és az Iceman testformával impozáns. Sajnos az árcédula is lenyűgöző, az Ibanez Paul Stanley PS3CM júliustól már elérhető, nem kevesebb, mint 2 925 000 forintos áron (Thomann).

 

Ibanez Martin Miller MMN1 800x

Ibanez Martin Miller MMN1-TAB

Az MMN1 Martin Miller német gitáros signature modellje. Martin Miller olyan neves jazz muzsikusokkal és formációkkal játszott együtt, mint Chick Corea, a Yellowjackets, Vinnie Colaiuta, vagy Gino Vanelli. Az Ibanez egyik bestseller signature modellje az MM1-TAB 2023-ban egy testvér hangszert kapott az AZ-N családból, ő az MMN1-TAB. Ez a hangszer az MM1 jellemzőit – lángolt juharfa/mahagóni test, Transparent Aqua Blue finish – kombinálja az AZ-N egyedi tulajdonságaival – közvetlenül a testre szerelt tremolós húrláb, Seymour Duncan Fortuna pickupok – aminek az eredményeképpen létrejött hangszerre maga Martin Miller ezt mondta: „A legjobb gitár, amin valaha játszottam!”

Martin Miller rear 800x

 

Tehát a test anyaga afrikai mahagóni, 4 mm-es lángolt juhar toppal megfejelve, ovális „C” profilú S-TECH WOOD hőkezelésen átesett juharfa nyakkal, ami Super All Access illesztéssel kapcsolódik a testhez. A változó rádiuszú rózsafa foglapra 22 jumbo érintő került, a nyak szélessége a csont felső nyeregnél 42 mm, a gitár skálahossza 25,5 inch.

A gitár – ellentétben az MM1 testvérmodellel – HSS pickup kiosztású, mindhárom hangszedő passzív, Alnico mágneses Seymour Duncan Fortuna. Az MMN1-TAB megkapta az Ibanez dyna-MIX9 rendszerét, ami az Alter kapcsolóval és az ötállású pickup-váltóval 9 különböző hangzást tesz lehetővé.

A szerelvények is a csúcsminőséget jelzik: Gotoh MG-T satus hangolókulcsok, réz nyergekkel ellátott Gotoh T1702B tremolós húrláb, melynél a réz tremolóblokkhoz kapcsolódó öt tremolórugó még hatékonyabban viszi át a húrrezonanciát a testre. Az Ibanez Martin Miller MMN1-TAB signature gitár júliustól lesz elérhető, várhatóan 1 056 000 forintos áron.

 

 

Ibanez 2023 Signature gitárok I. rész

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.