zenesz_logo.pngAz Ibanez hét új signature modellel jelentkezett a 2023-as NAMM kiállításon, izgalmas új gitárt kapott Joe Satriani, Steve Vai, Paul Stanley, Lari Basilio, Martin Miller és Ichika Nito.

A 2023-as Ibanez signature kínálat frissített, továbbfejlesztett és limitált kiadású gitárokat vonultat fel, melyekkel a cég néhány kiemelkedő művészével régóta fennálló együttműködését kívánja ünnepelni. Ebben az írásban a Steve Vai, Joe Satriani és Lari Basilio nevével fémjelzett gitárokat mutatjuk be.

 

Ibanez Steve Vai PIA77BON 800x

Ibanez PIA77-BON

Valószínűleg ez a leginkább várt a signature gitár… Az új PIA77BON limitált kiadású Steve Vai signature modell a művész és az Ibanez között fennálló kapcsolat elmúlt 35 évéről emlékezik meg. A gitár többszínű hydro-dipped Brilliance of Now finish-sel büszkélkedhet, amit egyes JEM és UV modellek inspirálhattak, ezt színezési technológiát az Ibanez még nem alkalmazta más modellein. A PIA77BON égerfa testéhez öt részből álló juhar/dió nyak csatlakozik, amire rózsafa fogólap került. Az érintők száma 24 és a 21. és 24. bund között a fogólap kimélyített, az oldalán pedig lumineszcens pontok jelölik a fekvéseket.

Ibanez Steve Vai 800x

A gitáron HSH kiosztásban elhelyezett három passzív DiMarzio UtoPIA pickupot egy ötállású pickup-váltóval, egy hangszín gombbal és egy push/pull kapcsolóval ellátott hangerővel potival kezelhetjük, az utóbbi egy felüláteresztő szűrőt aktivál. A gitáron a legendás Lo-Pro Edge tremolós húrlábbal találkozhatunk, ami áramvonalas profiljának és süllyesztett finomhangolóinak köszönhetően maximális játékkényelmet nyújt. A fekete szerelvények sorát a Gotoh kulcsok és a satus felső nyereg teszik teljessé. A magas ár – 8 499 EUR – ellenére kiemelkedően nagy a kereslet erre a modellre, de minthogy erősen limitált mennyiségben készül, nem tudni hány kereskedőhöz fog eljutni.

 

Ibanez Joe Satriani JS1BKP 800x

Ibanez Joe Satriani JS1BKP

2023 Joe Satriani számára is fontos év, hiszen az Ibanez JS sorozat is most ünnepli 35. születésnapját. Ebből az alkalomból a japán cég két luxus gitárt hozott ki Satriani nevével.

Az elmúlt évek során Satrianit egyre inkább foglalkoztatta „Paisley”, vagyis kasmírminta története és esztétikája. Ez inspirálhatta azt a tervet, amit a Paisley JS gitárhoz készített és amely eredeti, kézzel rajzolt kasmírmintákat is tartalmaz. Az egyedi JS Paisley modell mostanában Joe turné gitár lineup-jának legfontosabb darabja. Az Ibanez most ezt az egyedi hangszert limitált kiadásban gyártani kezdi, Ibanez JS1BKP néven.

Ibanez Joe Satriani JS1BKP rear 800x

A gitár égerfa testéhez juharfa/bubinga nyakat csavaroztak, a fogólap anyaga rózsafa és 24 médium érintőnek ad helyet. A húrlábnál egy DiMarzio® Satchur8™ humbucker dolgozik, míg a nyaki pozícióba egy SUSTAINIAC® Driver pickupot szereltek, egy egyedi, Joe számára készült Stealth PRO előerősítőhöz csatlakoztatva. Ez a hangszedő szinte végtelen hangkitartást tesz lehetővé és egy háromállású Sustainiac kapcsolóval választhatunk háromféle beállítás között. Kapunk még egy háromállású pickup-váltót, a hangszín potméter húzó-nyomó kapcsolójával aktiválhatjuk a Sustainiac áramkört, míg a hangerő potival egy felüláteresztő szűrőt kapcsolhatunk be. A felső kategóriát a Gotoh kulcsok, a satus felső nyereg és az Edge tremolós húrláb is jelzik. A Paisley JS1BKP modell várható ára 3 299 EUR, az elérhetőségéről később kapunk információkat.

 

Joe Satriani JS3CR 800x

Ibanez Joe Satriani JS3CR

Satriani másik signature hathúrosa a Chrome Boy által inspirált JS3CR talán ismerős lehet, de most visszatért a két humbuckeres konfiguráció. A gitár testének anyagát ebben az esetben hársfa adja, amihez JS profilú juharfa nyak csatlakozik. A rózsafa fogólapra 22 médium érintő került. A nyaki pozícióban DiMarzio PAF Pro hangszedő dolgozik, a húrlábhoz pedig DiMarzio Satchur8 pickupot szereltek. A hangerő és a hangszín potméter push-pull kapcsolóként is funkciónál, az előbbivel egy felül áteresztő szűrőt, az utóbbival pedig egy coil tap kapcsolót tudunk aktiválni. Az Ibanez szerint a két DiMarzio pickupot Satch (Satriani beceneve) hosszas mérlegelés után választotta ki, hogy a hangszedők a lehető legjobban együtt tudjanak dolgozni a hársfa testtel.

Satriani rear JS3CR rear

A hardverek – Edge tremolós húrláb, Gotoh hangolókulcsok, satus felső nyereg, potméter gombok – természetesen krómszínűek, így jól passzolnak a fényes króm finish-hez. A gitár várható ára 5 699 EUR, a pontos elérhetőségről később kapunk információkat.

 

Ibanez Lari Basilio LB1 WH 800x

Ibanez Lari Basilio LB1-WH

Az Ibanez közlése szerint az új fehér finish Lari Basilio ötlete volt, aki úgy gondolja, hogy a tradicionális fehér szín növelheti az LB1 vonzerejét. Az igazat megvallva, a fehér nem annyira vonzza tekintetet, mint az eredeti, védjegynek számító Violet finish, de tény, hogy letisztultabb a gitár megjelenése.

Talán azon sem lepődünk meg, hogy ezen a szépészeti beavatkozáson kívül mást nem módosítottak az LB1-WH modellen, továbbra is kőris testtel és ovális „C” profilú madárszemes juharfa nyakkal büszkélkedhet. A nyak és a szintén madárszemes juhar fogólap átesett az Ibanez S-TECH WOOD hőkezelési eljárásán, ami megnöveli a faanyag stabilitását, tartósabbá, vízállóvá teszi és jobban tűri a hőingadozásokat is. A 22 rozsdamentes acél jumbo érintő élét a játékkomfort növelése érdekében lágy ívben lekerekítették (Prestige fret edge).

Lari Basilio LB1 WH rear 800x

A gitárra passzív Seymour Duncan Lari Basilio hangszedők kerültek HSS kiosztásban és megkapta az Ibanez dyna-MIX9 rendszerét, ami 9 különböző hangzást tesz lehetővé. A szerelvények is megegyeznek az LB1 modellen megismeretekkel: Gotoh Magnum satus hangolókulcsok és Gotoh T1702B tremolós húrláb. A pickup borítások, potméter gombok és minden szerelvény itt is aranyszínű, ahogyan az eredeti LB1 modellen.

 

Az Ibanez LB1-WH modell szeptembertől lesz elérhető 2 699 eurós áron.

Cikkünket hamarosan folytatjuk Martin Miller, Ichika Nito és Paul Stanley signature Ibanez gitárjának bemutatásával.

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.