zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Az Ibanez 2024-ben mutatta be új AAM akusztikus gitárjait, melyek az Advanced Acoustic család legújabb tagjai.

Az Ibanez Advanced Acoustic széria modelljeinél rengeteg olyan konstrukciós újítást alkalmaztak, melyek könnyebbé, kényelmesebbé teszik a játékot, továbbá a gitárok hangját is előnyös irányba mozdították. Ezúttal a sorozat egyik belépő árkategóriájú modelljét, az Ibanez AAM50CE-OPN gitárt kaptuk meg tesztelésre.

 

AAM50CE OPN 2Y 01 E 1300x


Összerakás, kényelem

Testformáját tekintve az AAM50CE az Advanced Auditorium formával rendelkezik. Ez az Auditorium egy kissé módosított verziója, ami azt eredményezte, hogy kényelmesebb a gitár „viselése”, hang tekintetében pedig valamivel erőteljesebb mélyközepeket produkál. A káva-fedlap kapcsolat határát szegélyző binding a szokásosnál jobban lekerekített, így nem vágja az ember karját játék közben. Ez a modell cutaway testkiképzéssel rendelkezik, mely nagyon ergonomikus módon lett kivitelezve, így jóval kényelmesebb, mint a klasszikus testkivágás. Ez az úgynevezett Advanced Access Cutaway finomabban eldolgozott átmenetet biztosít a nyak és test között, továbbá a mélyebbre is nyúlik, mint a legtöbb bevágás, ezáltal a magasabb fekvések is könnyebben elérhetők.

 

AAM50CE OPN 2Y 01 C 1300x


A tetőlap új X-M belső merevítést kapott, a gondosan tervezett, kimélyített X alakú merevítés és a hozzá csatlakozó a vékonyabb merevítők elosztása következtében a tetőlap tökéletesen közvetíti a húrok rezgését a húrlábon keresztül a test felé. Ez a rendszer szélesebb dinamikai tartományt biztosít, továbbá a bántó középtartományokat kissé csillapítja a kiegyensúlyozott hangkép érdekében.

A gitár egyik különlegessége, hogy a káváján, a játékos felé irányított módon található egy hanglyuk, mely egyfajta kontrollként szolgál. Ez a kis nyílás A.I.R. port nevet kapta – A.I.R. azaz Acoustic Information Response. Meg kell még említeni az AAM széria tagjainál egységes un. tapered, vagyis elkeskenyedő fejformát, ami finom, kifejezetten keskeny alakot formáz, és ez az esztétikai szempontok mellett a súlycsökkenés, illetve a húrok egyenesebb vonalvezetése miatt is előnyös. A húrláb anyaga pau ferro, Ibanez Advantage húrlábtüskékkel, melyek könnyebb és gyorsabb húrcserét tesznek lehetővé, és speciális kialakításukkal megakadályozzák, hogy túlságosan erősen nyomjuk a tüskéket a helyükre.

 

AAM50CE OPN 2Y 01 J head 1200x

A hangszer nyaka eléggé kényelmes, az akusztikus gitárok között a keskenyebbek közé tartozik, még a gyárilag felhelyezett tizenkettes húrokkal is „játszatja” magát. Még én is hosszasan pengettem rajta, pedig nekem ez a húrvastagság már komfortzónán kívüli. Balansz tekintetében én egy kis fejnehézséget tapasztaltam, amely nem vészes ugyan, de semmiképp sem nevezném a legkiegyenlítettebb súlyeloszlású hangszernek.  

 

 AAM50CE OPN 2Y 01 P bridge 1100x

 

Hang

Az Ibanez AAM50CE-OPN natúr hangját tekintve egy viszonylag jól kiegyenlített hangszer. Összességében eléggé meleg tónusa van, köszönhetően annak, hogy mélyközepekben eléggé erős. Ez nem jelenti azt, hogy kellemetlen doboz jellege lenne, inkább úgy fogalmazhatnánk, hogy egy meleg takarót húz a hangképre. A magas húrokon, szólisztikus dolgokat játszva tapasztalható, hogy nagyon jól reagál a dinamikára, rendesen „kiugrik”, ha úgy akarjuk. Nem vékonyodik el a hang még fent sem, így még a legfelsőbb fekvések is teljes értékűen használhatók.

A fent már említett oldalsó hanglyuk (A.I.R. port) létjogosultságát úgy teszteltem, hogy egy külső embert megkértem, hogy időnként takarja le, majd hagyja újra szabadon a lyukat, miközben én játszottam. A tapasztalat az volt, hogy egy nagyon kicsit valóban volt változás, de a fő (előlapon található) lyukból jövő hang több nagyságrenddel hangosabb, így mindig messze az dominált. Tehát az A.I.R. port tapasztalataim szerint megtámogatja ugyan picit a dolgot, de azt nem állítanám, hogy nagyon sokat vonna le az élvezeti értékből, ha nem lenne.

 

AAM50CE OPN 2Y 01 L panel 1000x


Az Ibanez AAM50CE-OPN húrláb alatti piezo rendszerrel van felszerelve, melyez egy kétsávos EQ-val rendelkező preamp tartozik. A kierősített hangjában én kellemesen csalódtam, ugyanis a viszonylag egyszerű elektronika eléggé korrekt, használható hangot produkált. Ami talán a legfontosabb, hogy a piezo hangszedő által közölt hangnak azért van köze a hangszer akusztikus hangjához. Sajnos ugye sok hangszernél köze nincs az erősített hangnak a valós akusztikus hanghoz, mert csak egy cicergő, cirpelő, kellemetlen piezo hangot kapunk. Szerencsére az Ibanez AAM50CE-OPN esetében nem ez a helyzet, mert itt azért több valós információ átmegy a rendszeren, így kierősítve is érezhetően ennek a gitárnak a hangja szól. A kétsávos EQ-n némi a mélyvágással és magasemeléssel egy meglehetősen inspiráló hangot sikerült kicsiholni a gitárból: nem pufogott az alja, nem vágott a teteje, viszont a szép csilingelés megjelent. Ennek az egyszerű elektronikának köszönhetően mindenféle külső előfok pedál nélkül, a keverőn mindent középen hagyva kellemes hangot kaptam. Az elektronika a magas és mély állítási lehetőségeken kívül egy beépített hangolóval is szolgál.

 

AAM50CE OPN 2Y 01 M 1200x

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez AAM50CE-OPN egy nagyon korrekt módon megtervezett és összerakott gitár. Rengeteg olyan modern kényelmi szolgáltatással, melyek messze az árkategóriáján túlmutatnak. Ár-érték arányban hihetetlenül jó hangszer. Hangi adottságait tekintve is bőven hozza a belépő szintet, sőt jó néhány drágább ligában játszó gitárt is maga mögé utasít. Ez a hangszer tökéletes választás kezdéshez, de akár már dolgozgatni is lehet vele, színpadon is használható.

 

 

Technikai adatok

Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 134 000 forint
Sorozat: AAM
Testforma: Advanced Auditorium
Oldal- és hátlap: Sapale
Top: tömör sitka fenyő
Nyak: Okoume
Nyakprofil: Low Owal Grip
Fogólap és híd: pau ferro
Rádiusz: 400 mm (15.75")
Menzúra: 634 mm (25")
Felső nyereg anyaga: műanyag, 43 mm
Nyak finish: szatén poliuretán
Bundok száma: 20 db
Pickup rendszer: Ibanez T-bar Undersaddle
Elektronika: Ibanez AEQ-TP2 beépített hangolóval
Kezelőszervek: hangerő, mély, magas
Híd: bíborfa
Hangolókulcsok: krómozott die-cast 18:1 áttétel
Húrok: D'Addario EXP16 .012/.016/.024/.032/.042/.053
Finish: nyitott pórusú poliuretán
Szín: natúr

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.