zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – 2022-ben a második generációs Yamaha Revstar gitárok Element, Standard és Professional sorozatokban jelentek meg. Mi most egy Revstar Standard modellt teszteltünk.

A Yamaha gitárok egyik legnépszerűbb szériája a Revstar család. Nem is csoda, hiszen ezek a két humbuckerrel rendelkező hangszerek nagyon sokoldalúak, kényelmesen játszhatók és van egy olyan személyiségük, mely egyedivé teszi őket. Az alábbiakban a Revstar Standard RSS20-as modellel ismerkedünk meg közelebbről.

 

RSS20 flashgreen front 1300x

 Revstar RSS20 Flash Green


Összerakás, kényelem

A Yamaha RSS20-as modell a Revstar Standard szériát gazdagítja, vagyis indonéz gyártmány. Ezeknél az új Standard modelleknél a testméret nagyon kicsit meg lett növelve a régebbi modellekhez képest, ugyanakkor üreges kialakítást kaptak, így a méretükhöz képest eléggé kedvező súlyúak. A nyak karbonerősítéssel rendelkezik, tehát igen nagy stabilitással bír.

RSS20 flashgreen back 1300x


A profilja meglehetősen kényelmes, nem túl vastag, de nem is vékony, valahová a középmezőnybe lehetne sorolni, a húrvezetőnél 42 mm-es szélességgel indul. A fogólap 12”-es rádiusszal rendelkezik, ez is egy nagyon optimális, kényelmes játszhatóságot biztosít, a húrok jól leengedhetők anélkül, hogy a felsőbb fekvésekben elhalna a nyújtás. A menzúrája 24,75 inches, ami a Gibsonokkal megegyező skálahosszúság. Ez a méret a könnyebb nyújtás és puhább húrnyomás-érzet felé viszi el a játékkomfortot egy Fender menzúrával (25,5”) rendelkező hangszerhez képest. A test jobb kéz felőli oldala lekerekített kontúrt kapott, tehát nem vágja az ember karját a felfekvési pont.

 

RSS20 black front 1300x

Revstar RSS20 Black

A gitár double cut testformája távolról egy SG-re hajazhat, pedig valójában igencsak különbözik attól. A két szarv jóval nyitottabb, „széthúzottabb”, enyhén aszimmetrikus kialakítású. A gitár testén középen két díszcsík található, mely sok Revstar modellnek jellegzetes esztétikai védjegye. A fogólap vékonyka pozíciójelölő berakásai kecsességet kölcsönöznek az összképnek, mely valamelyest ellensúlyozza a test tömzsibbnek ható kontúrjait. A gitár testén, nyakán és fején is díszítő szegélyezés (binding) fut végig.

 RSS20 swiftblue front 1300x

 Revstar RSS20 Swift Blue 

Hang

Alapvető hangját tekintve a faanyagok és a konstrukciós megoldásoknak köszönhetően ez a gitár a Gibsonokra jellemző világba sorolható, de egy modernebb, szofisztikáltabb, kissé más irányú felfogást képviselve. A Yamaha RSS20 modellt ötállású pickup-váltóval szerelték fel, melynél a két szélsőállásban a nyaki, illetve a hídi hangszedő önmagában, középső állásban pedig a két hangszedő egyszerre szólal meg. A két köztes állásban (2-es, 4-es pozíció) mindkét hangszedő szól, de olyan módon, hogy egy különleges bekötésnek köszönhetően egymáshoz képest a két hangszedő hangja időben el van tolva: egyik esetben a híd a nyakhoz képest, majd fordítva. Ez a kis relatív késleltetés egy olyan fáziseltolást eredményez, mely emlékeztet a Strato-jellegű hangszerek köztes állásainak „out of phase” hangzásaira. Természetesen korántsem Strato hangot produkál, de jellegében egy hasonlóan szellős, kikönnyített hangszínt eredményez.

 

RSS20 hotmerlot front 1300x

 Revstar RSS20 Hot Merlot 

A nyaki hangszedő önmagában szép kerek hangot produkál, de egyáltalán nem „befulladt”, hanem megfelelő mennyiségű fénnyel is rendelkezik, ezáltal szépen érthető marad. A hídi szedő természetesen önmagában harap a legjobban, de mégsem harsány, nem tolakodó. Ez az a fajta bridge pickup, mely tisztán is használható, nem csak torzítva. Sok esetben ugye a hídi szedő önmagában annyira középfókuszáltan, agresszívan szól, hogy tiszta hangszínnel használva nagyon zeneietlen, szinte használhatatlan. Itt szerencsére nem ez a helyzet. A híd és nyaki hangszedő együttes kapcsolása leginkább egy izmos Telecaster középállására jellemző hangot produkál: ugyanúgy fényes, csillogó, de egy Teléhez képest azért testesebb, erőteljesebb. Ugyanakkor egy Les Paul-hoz viszonyítva ez a köztes állás jóval visszafogottabb, szellősebb, inkább single-coil jellegű.

 

RSS20 sunsetburst front 1300x

 Revstar RSS20 Sunset Burst

A Yamaha RSS20 modellnek (akárcsak jó néhány újabb Revstar gitárnak) az egyik különlegessége a Focus switch kapcsoló. Ez egy passzív áramkör, melyet a Tone potméter push-pull kapcsolójával aktiválhatunk. Bekapcsolt állapotban a gitár hangját meglöki, tehát nagyobb jelszintet produkál minden hangszedő-állásban. A sima hangerőemelés mellett a hangszínre is jelentős hatással van, ugyanis a magasabb tartományokat vágja, a mélyeket, mélyközepeket pedig erősíti. Aktiválva olyan érzés, mintha egyik pillanatról a másikra más pickupok lennének a gitárban, melyek nagyobb jelűek, agresszívabbak, „hot”-abb tekercselésűek. Ezzel a Focus kapcsolóval minden hangszedő-állásban új soundokat kapunk, tehát úgy is felfoghatjuk, hogy a gitár ilyen módon tíz különböző bekötéssel rendelkezik.

 

 RSS20 vintagewhite front 1300x
Revstar RSS20 Vintage White


Összefoglalás, ajánlás

A Yamaha Revstar RSS20 egy nagyon kényelmes, könnyen játszható hangszer. Konstrukciós megoldásai tükrözik a vintage világon túlmutató modernebb gondolkodást. Hangját tekintve egy nagyon sokoldalú, univerzális hangszer. A jazztől a blues-on át a popzenéig, vagy a rockig mindenben hitelesen használható. Tesztelés során azt tapasztaltam, hogy nagyon kellemes volt rajta a játék, egész hosszasan elidőztem vele. A kényelmes játékérzet és a hangi tulajdonságok együttese olyan terepet képeznek, melyen nagyon inspiráló a játék. A Revstar RSS20 gitárok Swift Blue, Sunset Burst, fekete, Vintage White, Hot Merlot és Flash Green színekben érhető el, a koptatólap a finish-től függően háromrétegű krémszínű, vagy fekete.

 

 

Technikai adatok

Teszthangszer: Mezzoforte Hangszeráruház
Nyak-test kapcsolat: ragasztott
Test: üreges mahagóni, juhar top
Nyak: mahagóni, 3 részből illesztve
Fogólap: rózsafa, rádiusz: 304,8 mm (12")
Menzúra: 628,6 mm (24.75")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.65")
Érintők: 22 (jumbo)
Hangolókulcsok: Die Cast
Híd: Tune-O-Matic
Szegélyezés: test, nyak, fej
Hangszedők: VH5n Humbucker / Alnico V (nyak), VH5b Humbucker / Alnico V (híd) Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín (push/pull: focus-switch), 5-állású pickup-váltó Szerelékek: króm
A teszthangszer színe: Flash Green
Tartozék: puhatok