zenesz_logo.pngItt a Yamaha rendkívül sikeres Revstar gitársorozatának számos új jellemzővel felruházott második generációja.


2015-ben a
Yamaha hosszú idő után új elektromos gitársorozattal, a Revstarral lepte meg a világot. Az akkor megjelent hét tömörtestű modell külalakját a 60-as évek versenymotorjainak esztétikája ihlette. Most, hét év múltán a japán óriáscég frissítette sikeres sorozatát. Az új modelleket – melyek között izgalmas új színeket és a sorozat történetében először balkezes gitárokat is felfedezhetünk – három kategóriába sorolták: a kedvező árú Element, a közepes árfekvésű Standard és a Japánban gyártott Professional. Mindhárom kategóriában újdonság a Yamaha Acoustic Design által tervezett részben üreges test, amit úgy kell elképzelni, hogy a tömör test alsó és felső szélén belső üregeket alakítottak ki, és bár a gitártest egy kissé nagyobb, mint az eredeti 2015-ös modelleké, a súlyuk mégis könnyebb lett. A súlycsökkentés mellett ez a kialakítás növelte a test rezonancia képességét és optimalizálta gitár balanszát.

AliciaReiKim1075 Facebook 700x450

 

A Yamaha komoly hangsúlyt fektetett a sorozat modelljeinek elektronikai és kapcsolási variációira, hogy az új Revstar gitárok minél sokoldalúbb, változatosabb hangzásbeli képességgel rendelkezzenek. A két humbuckeres Element modelleken is ott van a Dry Switch kapcsoló (felül áteresztő szűrő), ami a 2015-ös Revstar modelleken mutatkozott be. A Standard és Professional gitárok – mindkét változat humbucker vagy P-90 stílusú single coil hangszedővel is elérhető – ötállású pickup-váltót kaptak és passzív boost funkcióval is rendelkeznek.


Revstar Element

RSE20 vintagewhite front 1300x

Yamaha Revstar RSE20

Ahogyan mindegyik új Revstar gitár, az RSE20 is üreges mahagóni testtel dicsekedhet, melyhez három rétegű mahagóni nyak csatlakozik, ragasztott illesztéssel.  A visszafogott double-cutaway fazon nemcsak a magas húroknál, hanem a mélyeknél is kényelmes hozzáférést enged a felső fekvésekhez, és a ragasztott nyak ergonomikus illesztése is a játékkényelmet szolgálja. A nyakra – ahogyan a többi Revstar gitár esetében is – 12”-os rádiuszú fogólap került, amit 22 jumbo érintő oszt fel. A PPS felső nyereg szélessége 41,9 mm, a gitár skálahossza 24-3/4” (628,6mm).

RSE20 swiftblue front 1300x

Az RSE20 gitárt két Alnico V mágneses VH5 humbucker hajtja, melyeket a háromállású pickup-váltóval, valamint a Master Volume és Tone potikkal kezelhetünk. Az utóbbin kapott helyet a már említett Dry Switch push-pull kapcsolója, ami egy felüláteresztő szűrőt aktivál, vagyis vágja a mélyeket. Ha szerelvényeket nézzük, akkor Tune-O-Matic rendszerű húrlábbal és a hozzátartozó Stopbar húrtartóval számolhatunk, az öntött, zárt mechanikás hangolókulcsok pedig csontszínű műanyag gombokat kaptak. A Revstar RSE20 Element gitár Swift Blue, fekete, Vintage White, Red Copper és Neon Yellow színben érhető el, a háromrétegű koptatólap a gitár színétől függően krémszínű vagy fekete.

 

RSE20L black front 1300x
Yamaha Revstar RSE20L

Ez a modell a fentiekben ismertetett gitár balkezes változata, ami a felhasznált anyagok és összetevők szempontjából teljesen megegyezik a RSE20 gitárral. Az RSE20L fekete vagy Swift Blue színekben kapható, az előbbi fekete, az utóbbi krémszínű koptatólappal.


Revstar Standard

 RSS20 sunsetburst front 1300x

Yamaha Revstar RSS20

Az új Revstar sorozat közepes árfekvésű Standard modelljei annyiban térnek el az Essential család darabjaitól, hogy az üreges mahagóni testre juharfa top került, a testet krémszínű szegély veszi körül, és a háromrétegű mahagóni nyak szénszálas merevítést kapott, valamint a 22 jumbo érintő rozsdamentes acélból készült.

RSS20 flashgreen front 1300x

Ha az elektronikát nézzük, itt is két Alnico V mágneses VH5 humbucker hangszedővel van dolgunk, de a Standard modelleken a hangszín potin egy push-pull Focus kapcsoló található. A Focus kapcsolóval egy passzív boost funkciót aktiválhatunk, ami sötétebb magasakat eredményez, miközben növeli a mélyeket és a közepet, ami egy túltekercselt pickup hangzását idézi. Habár gitáron két hangszedő van, a pickup-váltó mégis ötállású. Az 1.,3. és 5. állást a szokásos nyaki, nyaki + húrláb és húrláb pickup kapcsolás foglalja le. A 4. és 5. pozícióban a gitár hatékonyan emulálja azt a sound-ot, amit a három pickupos modellek tudnak ezekben az állásokban. Ezt úgy érik el, hogy az egyik pickup jelét enyhén késleltetik, és ez egy eléggé realisztikus, köztes hangzást eredményez, újabb színfolttal bővítve a hangzáspalettát. Szerelvények szempontjából minden egyezik az Essential modellnél írtakkal. A Revstar RSS20 Swift Blue, Sunset Burst, fekete, Vintage fehér, Hot Merlot és Flash Green színekben érhető el, a koptatólap a finish-től függően háromrétegű krémszínű, vagy fekete.

RSS20L swiftblue angle 1300x

Yamaha Revstar RSS20L

Ennél a sorozatnál is gondolt a Yamaha a balkezes gitárosokra: a Revstar RSS20L az RSS20 balkezes változata, azzal megegyező specifikációval. A színválaszték ennél a modellnél Swift Blue és fekete.

 

RSS02T sunsetburst front 1300x

Yamaha Revstar RSS02T

Ez a gitár a Revstar Standard széria P90 jellegű single-coil pickupokkal szerelt változata. A felhasznált hangszerfák megegyeznek az RSS20-nál írtakkal, vagyis itt is juharfa top került az üreges mahagóni testre. A ragasztott mahagóni nyak is megkapta a karbonszálas erősítést. Az eltérés a hangszedőknél jelentkezik, mert azt hiszem, azt nem nagyon kell magyarázni, hogy a P90-es single-coil hangzás eltér a két humbucker nyújtotta sound-tól. Alapesetben a P90 jellegű hangszedők valamiféle átmenetet képeznek a humbucker és a single-coil hangzás között. Ezen a gitáron is ötállású pickup-váltóval van dolgunk és a hangszín potin megtalálható a push-pull Focus kapcsoló. Még egy eltérést tapasztalhatunk az alapnak tekinthető RSS20 modellhez képest: a „szappantartó” tokozású P90-style hangszedőkhöz jobban illő Racing alumínium húrtartót kapott ez a hangszer a Tune-O-Matic rendszerű húrlábhoz. A Revstar RSS02T színválasztéka Swift Blue, Sunset Burst, fekete és Hot Merlot, a koptatólap mindegyik esetben háromrétegű és krémszínű. Minden Revstar Standard gitárhoz jár egy profi puhatok is.

 

Revstar Professional

 RSP20 moonlightblue front 1300x

Yamaha Revstar RSP20

Az Revstar Proffesional gitárokat Japánban készítik, és a felhasznált faanyagok megegyeznek a Standard modelleknél írtakkal. Itt is üreges mahagóni testről beszélhetünk, amire juharfa top került, a test itt is szegélyezett. Ezeknél a gitároknál azonban nemcsak a mahagóni nyak, hanem a test is karbonszálas merevítést kapott, ami növeli a test rezonanciaátviteli képességét és tovább csökkenti a hangszer súlyát.

RSP20 moonlightblue back 1300x

Még egy különlegességet tartogatnak a Revstar Professional modellek, az mégpedig az Initial Response Acceleration (IRA) kezelést. Mindenki ismeri a „jól bejátszott gitár” fogalmát, ami egy folyamat eredménye, melynek során lassan megszűnik a „feszültség” a fa és a lakkozás, a test, a nyak és a fogólap között, vagyis „beérik” a hangszer, ami jobb hangzást és könnyebb játszhatóságot eredményez. A Yamaha említett technológiája a már kész hangszert kezeli speciális vibrációkkal, amivel a gyártó szerint egy nap alatt előállítható a „jól bejátszott gitár” érzete.

Ha az elektronikát nézzük, ezen a modellen is két Alnico mágneses VH5 humbucker továbbítja a jelet, a kapcsolás és a kezelőszervek megegyeznek a Standard sorozatú modelleknél írtakkal, vagyis egy hangerő, egy hangszín, ötállású pickup-váltó és push-pull Focus kapcsoló. A szerelvények is azonosak a Revstar Element modelleknél említettekkel: Tune-O-Matic rendszerű húrláb, Stopbar húrrögzítő és öntött, zárt mechanikás hangolókulcsok csontszínű műanyag gombokkal. A Revstar RSP20 Swift Blue, Sunset Burst és Moonlight Blue finsih-sel érhető el, és a gitárhoz kapunk egy professzionális keménytokot is.

 

RSP20X rustybrasschacoal angle 1300x


Yamaha Revstar RSP20X

Ez a gitár minden porcikájában megegyezik a fent ismertetett RSP20 modellel. Felmerül a kérdés, hogy akkor mit jelöl a típusjelzésben az X? Eláruljuk: az X az extra „tuningot” jelzi, vagyis a selyemfényű arany eloxált alumínium koptatólapot, a test közepén húzódó, színben egyező versenycsíkot, és a különleges, szintén aranyszínű testszegélyezést. Ez a gitár Rusty Brass Charcoal színben készül és szintén tartozik hozzá egy profi keménytok.

 

RSP02T crispgold front 1300x

 

Yamaha Revstar RSP02T

Ez a gitár a Professional sorozat P90-jellegű hangszedőkkel szerelt változata. Egyebekben megegyezik az RSP20 Professional modellel. Egy ponton azonban mégis van egy apró eltérés: ahogyan a Standard P90-es modellnél, itt is Racing alumínium húrtartóval egészítették ki a Tune-O-Matic rendszerű húrlábat. Ez az alumínium húrrögzítő valóban jobban illik a vintage jellegű P90-es hangszedőkhöz. A Revstar RSP02T gitárt Sunset Burst, Swift Blue és Crisp Gold színekben forgalmazzák és kapunk hozzá egy profi keménytokot.

 


A gitárok hazai áráról és elérhetőségéről a hivatalos Yamaha kereskedőknél érdemes érdeklődni.