zenesz_logo.pngElőző cikkünkben az Ibanez AZ Premium család 2024-es új modelljeit mutattuk be, most két RGT Premium és egy S Premium modellel folytatjuk.

Az Ibanez Premium termékvonalát 2011-ben indította útjára és tulajdonképpen a „standard”, valamint a kézzel, Japánban gyártott Prestige modellek közötti űrt hivatott ez a sorozat betölteni. A most bejelentett AZ, RGT és S modellek mindannyian a Premium családba tartoznak, és ár szempontjából nagyjából mindhárom gitár az Ibanez középkategóriás hangszerei közé sorolható.

 
RGT1221PB SWL 1P 01 top 1300x

 

Ibanez RGT1221PB-SWL

A két külsőleg és funkcionálisan is megújult RGT modellben közös, hogy mindkettő testen átmenő nyakú konstrukció és mindkét modell testének anyaga amerikai hársfa. Nézzük először a HH pickup kiosztású RGT1221PB-SWL modellt, melynél a testen Wizard III profilú hét részből álló diófa-juharfa nyak „halad át”! A már említett hársfa testre 3 mm-es csomós nyárfa top került, ami szemet gyönyörködtető Stained Wine Red Low Gloss színű finish-t kapott. (A fantázianév körülbelül enyhén fényes foltos borvörös színt jelent.) 

RGT1221PB SWL 1P 01 rear 1300x

 

A nyakra 400 mm rádiuszú ébenfa fogólapot ragasztottak, melyet 24 széles/magas rozsdamentes acél jumbo érintő oszt fel, a pozíciójelölők téglalapalakú akril és gyöngyház berakások, amiket a fogólap oldalán elhelyezett lumineszcens, sötétben fluoreszkáló pontok is kiegészítenek. Az érintőszélek természetesen megkapták az ebben a kategóriában alap Premium Fret Edge kezelést, ami a kényelmes és gyors játékot segíti. A nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, gitár skálahossza 648 mm/25.5 inch.

RGT1221PB SWL 1P 01 close 1200x

 

A gitáron egy pár DiMarzio Air Norton és DiMarzio The Tone Zone humbucker dolgozik. A húrláb pozícióban lévő DiMarzio The Tone Zone nagy kimenő jelű, kellően agresszív, szuper széles dinamika tartománnyal rendelkező hangszedő, melynek tökéletes kiegészítője a nyaki pozícióba található DiMarzio Air Norton, a gyártó meleg, tiszta hangzást nyújtó, megfelelő fényességet is felszolgáló humbuckere. A két hangszedőt az ötállású pickup-váltó mellett Ibanez dyna-MIX10 kapcsolási rendszerével kezelhetjük, ami a Power Tap mód beüzemelésével tízféle pickup variációt kínál. Az Alter kapcsolót aktiválva a pickup-váltó nyaki, középső és hídi állásában a humbuckerek egyik tekercse un. tap módba kerül (ami nem azonos a coil-splittel, amelynél általában csökken a kimenő jel erőssége) és így akár autentikus single-coil hangzásokat is elérhetünk.

RGT1221PB SWL 1P 01 dynamix 10 700x

 

Az RGT1221PB-SWL fix, testen átmenő húrozáshoz készült Mono-rail hidat kapott, amit úgy terveztek, hogy megnövelt hangkitartást eredményez és csökkenti a húrok közötti „áthallást”. A Cosmo Black színű szerelvények sorát a Gotoh MG-T hangolókulcsok teszik teljessé. Leegyszerűsítve ezt az Ibanez gitárt nevezhetnénk fixhúrlábas metal gépezetnek is, de a dyna-MIX10 rendszer által nyújtott sokoldalú megszólalás, szerintünk ennél sokkal többre predesztinálja ezt a modellt.

 

A gitár tájékoztató ára 558 000 forint és már elérhető/rendelhető a hangszerboltokban.

 

 RGT1270PB CTF 1P 01 top 1300x

 

Ibanez RGT1270PB-CTF

Ez az RGT modell már HSH pickup kiosztású, de ahogyan említettük, a test, a top és a nyak anyagát tekintve megegyezik az előzőkben ismertetett RGT1221PB-SWL gitárral. Itt is testen átmenő nyakú konstrukcióról beszélhetünk, ami nemcsak a test-nyak találkozás kényelmes kialakítása miatt lényeges, hanem a gitár hangjára – hosszabb hangkitartás – is jótékony hatással van. A fogólap anyaga itt is ébenfa, a széles/magas rozsdamentes acél jumbo érintők száma ennél a gitárnál is 24. Az RGT1270PB-CTF egyéb paramétereiben – menzúra, nyakprofil, nyakszélesség – is azonos adatokat mutat az előző RGT modellel.

RGT1270PB CTF 1P 01rear 1300x

A két modell közötti eltérés a HSH pickup kiosztás miatt elsőként az elektronikánál tapasztalható. Bár ezt a gitárt is DiMarzio pickupokkal szerelték fel, de a fentebb ismertetett passzív Alncio mágneses The Tone Zone húrláb humbucker és a szintén passzív Alncio mágneses Air Norton nyaki pickup közé egy DiMarzio True Velvet single-coil hangszedő került. A hangszedőket egy hangerő- és egy hangszíngombbal, valamint egy ötállású pickup-váltóval kezelhetjük.

RGT1270PB CTF 1P 01 fej 1186x

 

További eltérés a HH pickup kiosztású Ibanezhez képest, hogy ez a modell stabil hangolást és precíz intonációt nyújtó, mesterműnek számító tremolós Edge húrlábbal büszkélkedhet, amit satus felső nyereg és satus Gotoh hangolókulcsok egészítenek ki. Ez a modell gyönyörű színátmenetes Cosmic Blue Starburst Flat lakkozást kapott, melyen szépen átlátszik a csomós nyárfa top mintázata. Az összképet a Cosmo Black színű szerelvények teszik teljessé. Úgy tűnik, mintha az RGT1270PB-CTF modellt a HSH pickup kiosztás, a kifejező játékot támogató tremolós Edge húrláb és látványos megjelenése okán az Ibanez egy másik ligába szánta volna, ennek ellenére az ára a még megfizethető kategóriába sorolható 596 000 forint. Ez a modell már elérhető/rendelhető a hangszerboltokban.

 

 S1070PBZ CKB 1P 03 A resize

 

Ibanez S1070PBZ-CKB

Az S1070PBZ modell 2018 óta a Premium család tagjaként van jelen az Ibanez kínálatában. A 2024 elején bemutatott S1070PBZ-CKB modell tulajdonképpen a frissített, új Charcoal Black Burst színű változata egy már korábban is létező gitárnak. A hangszer igazi érdekessége a számos egzotikus hangszerfa alkalmazása mind a test, mind a nyak esetében. Az afrikai mahagóni testre négyrétegű csomós nyárfa /diófa /habos juharfa /panga panga 16,5 mm vastagságú top került. Az S1070PBZ-CKB gitár az előzőkben ismertetett modellektől még annyiban is eltér, hogy a többféle faanyag ellenére a teste lényegesen vékonyabb és a top nem „lapos”, hanem domborított.

A testhez nem kevesebb, mint 11 részből álló – panga panga/juharfa/diófa/bubinga – Wizard profilú nyak csatlakozik csavaros illesztéssel. A 400 mm rádiuszú fogólap anyaga rózsafa, ami 24 rozsdamentes acél jumbo érintőnek ad helyet. A pozíciójelölők a fogólapon látható pont alakú gyöngyház berakások, valamit a fogólap oldalán elhelyezett lumineszcens pontok. A nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a hangszer menzúrája 648 mm, azaz 25,5 inch, a bundvégek természetesen itt is megkapták a Premium Fret Edge kezelést.

S1070PBZ CKB 1P 03 C resize

A HSH pickup kiosztás rendkívül sokféle hangzást tesz lehetővé, az RGT1270PB modellhez hasonlóan itt is DiMarzio hangszedőkkel töltötték fel ezt a különleges hangszert. A nyaki pozícióban egy DiMarzio Air Norton humbucker dolgozik, a húrláb pickup egy DiMarzio The Tone Zon, a két hangszedő közé pedig egy DiMarzio True Velvet single-coil került. A pickupokat egy hangszín- és egy hangerőszabályzóval, valamint az ötállású pickup-váltóval kezelhetjük.

 

S1070PBZ CKB 1P 03 close 1200x

 

A szerelvények is túlmutatnak a középkategórián, az alacsony profilú tremolós Edge-Zero II húrláb nemcsak kifejező tremolóműveleteket tesz lehetővé, hanem a gitár hátoldalán elhelyezett Ibanez tervezésű ZPS3Fe Zero-Point rendszernek köszönhetően nagyobb hangolási stabilitással is rendelkezik és a rugók feszessége is állítható. A Cosmo Black színű hardverek sorát a satus felső nyereg és a satus Gotoh MG-T hangolókulcsok teszik teljessé. A 11 részből álló rendkívül gyors Wizard nyak, az egzotikus hangszerfákból készült test, a HSH pickup kiosztás és a felsőkategóriás szerelvények eredményeként egy igazán sokoldalú gitár jött létre, ami a rock bármely ágában tevékenykedő gitáros igényeit kielégítheti.

 


Tájékoztató ár: 673 000 forint, az Ibanez S1070PBZ-CKB modell már elérhető/rendelhető a hangszerboltokban. Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

A 2024-es Ibanez Premium gitárokról szóló írásunk első részét ITT olvashatod.