zenesz_logo.pngAz Ibanez 2024-re számos új elektromos gitárt, akusztikus- és basszusgitárt jelentett be. Az újdonságokat folyamatosan fogjuk bemutatni, most az AZ Premium család új modelljeiről lesz szó.

Az Ibanez Premium termékvonalát 2011-ben indította útjára és tulajdonképpen a „standard”, valamint a kézzel, Japánban gyártott Prestige modellek közötti űrt hivatott ez a sorozat betölteni. A most bejelentett AZ, RGT és S modellek mindannyian a Premium családba tartoznak. 2024 elején az AZ Premium család négy új modellel bővült, ebből két gitár két korábbi modell friss színvariánsa, a másik kettő azonban teljesen új jövevény. Kezdjük az új versenyzőkkel!

 

AZ24P1QM DOB 1P 01 A resize resize

AZ24P1QM-DOB

Az AZ Premium modellek először 2022 elején mutatkoztak be, és viszonylag elérhető áruk, valamint minőségük miatt komoly sikert arattak a gitárosok körében. Feltehetően ez lehet az oka, hogy az Ibanez idén további két teljesen új gitárral rukkolt elő ebben a „középkategóriában”.

AZ24P1QM DOB 1P 01 C resize resize


Az AZ24P1QM teste amerikai hársfából készült, ami természetes, natúr hangzásáról ismert. A hársfa testet látványos habos juharfa top koronázza meg, ami azért egy kissé a hangzásba is beleszól – dúsabbá teszi. Az AZ Oval C profilú juharfa nyak is hőkezelt, ez az eljárás amellett, hogy gyönyörű, meleg színárnyalatot ad a nyaknak, szépen kiegyenlített hangzást és hosszabb hangkitartást is eredményez. A nyak-test kapcsolatot különleges módon oldották meg, ez a híres Super All Access Neck Joint, ami ergonomikus kialakításával a felső fekvések könnyebb elérését teszi lehetővé. A 305 mm-es rádiuszú fogólap szintén hőkezelt juharfából készült, és 22 rozsdamentes Jumbo acél érintőnek biztosít helyet. A bundvégek a kényelmes játék érdekében lágy ívben lettek eldolgozva. A fogólapon található gyöngyház pont berakások mellett a fogólap oldalán sötétben „világító” lumineszcens pozíciójelölők is helyet kaptak, a hangszer skálahossza 648 mm/25,5 inch.

 AZ24P1QM DOB 1P 01 H 650x

A gitár HSS pickup kiosztású, a húrlábnál egy passzív, Alnico-5 mágneses Seymour Duncan Hyperion humbucker dolgozik, míg a középső és nyaki pozícióban egy-egy szintén passzív, Alnico-5 mágneses Seymour Duncan Hyperion single-coil található. Ezeket a passzív, közepes nagyságú jelet leadó hangszedőket kifejezetten az AZ sorozathoz fejlesztették, a pickupok a mély és magas frekvenciák kiegyenlített arányát biztosítják. Torzított hangoknál is megőrzik az eredeti hang tisztaságát, a pengetés dinamikáját, és jó barátságban vannak a különböző effekt pedálokkal. Ezen a modellen az Ibanez a dyna-MIX 9 rendszerével van dolgunk, ami az Alter kapcsoló és az ötállású pickup-váltó segítségével kilencféle pickup-variációt tesz lehetővé. Ezek között olyan is található, melynél a két single-coil pickup sorbakötésével egy humbucker hangszedő hangját szimulálhatjuk. Ezek mellett még egy Volume és Tone potméterrel alakíthatjuk hangzásunkat.

 


A szerelvények miatt sem kell szégyenkeznie a Premium sorozatú AZ modellnek: a Gotoh T1502 tremolós húrláb acél nyergeket, öntött cink tremolótőkét és bepattintható tremolókart kapott. A hangoláshoz Gotoh MG-T locking hangolókulcsok állnak rendelkezésre, szerelvények sorát a 42 mm széles Graph Tech felső nyereg zárja. Az egyedi, színátmenetes Deep Ocean Blonde színű gitárnak jól áll a fekete koptatólap és a testet szegélyező fehér binding. Az Ibanez AZ24P1QM-DOB modell hazai ára 577 000 forint.

 

AZ427P2QM TUB 1P 01 A resize resize

AZ427P2QM-TUB

A másik újdonság egy héthúros AZ427P2QM-TUB Ibanez modell, ami könnyű játszhatóságával, felsőkategóriás összetevőivel és lenyűgöző megjelenésével ragadja meg figyelmünket. Tulajdonképpen ennek a modellnek megvolt az elődje a 2022-es AZ Premium gitárok debütálásakor, de most ne ragadjunk le ennél momentumnál, nézzük mit kínál a Twilight Blue Burst színben pompázó héthúros.

AZ427P2QM TUB 1P 01 C resize resize

 

A test anyagát a már korábban említett, jól kiegyenlített hangzásáról ismert amerikai hársfa adja, mely habos juharfa topot visel. Az ovális C profilú, hőkezelt juharfa nyak ennél a gitárnál is az Ibanez legendásan kényelmes Super All Access Neck Joint módszerével csatlakozik a testhez. A 305 mm-es rádiuszú fogólap rózsafából készült, a rozsdamentes acél érintők száma 24. A nyak hőkezelése növeli annak tartósságát, stabilitását és ellenállóvá teszi a hőingadozásokkal szemben. Az érintők végét itt is lágy ívben eldolgozták, egészen biztos, hogy nem fogja a kezünket bántani játék közben. A fogólap pont alakú gyöngyház berakásai mellett a fogólap oldalán itt is jelen vannak a lumineszcens pozíciójelölők. A héthúros gitár skálahossza 648 mm/25,5 inch.

 

AZ427P2QM TUB 1P 01 H 650x

A gitáron két Alnico-5 mágneses passzív Seymour Duncan Hyperion 7 humbucker dolgozik. A közepes kimenő jelet leadó hangszedőket héthúros gitárra tervezték, kivételesen kiegyenlített hangzást nyújtanak és egyforma dinamikával szállítják a fényes magas hangokat, valamint az alsó H-húron megszólaló súlyos riffeket. Az Alter kapcsolóval ellátott dynaMix10 elektronika teszi igazán izgalmassá a pickup kapcsolási lehetőségeket. Az Alter kapcsolót aktiválva érhető el a Power Tap mód, melynél az ötállású pickup-váltó nyaki, középső és hídi állásában a humbuckerek egyik tekercse un. tap módba kerül (nem azonos a coil-splittel, amelynél általában csökken a kimenő jel erőssége) és így autentikus single-coil hangzások érhetők el.

AZ427P2QM TUB 1P 01 J 650x

A szerelvények itt is a felsőkategóriát képviselik: a Gotoh T1572S tremolós húrlábhoz acél húrlábnyergek és acél tremolótőke tartozik, tremolókar itt is bepattintós rendszerű. A hangolást a Gotoh MG-T locking kulcsokkal intézhetjük, a 47 mm széles Graph Tech felső nyereg zárja a sort. Meg kell még említenünk test elvékonyodó hátsó kontúrját, ami lehetővé teszi, hogy hangszer akár álló, akár ülő helyzetben a testünkhöz simuljon, valamint a test frontján a karunk kényelmesebb megtámasztását segítő elvékonyítást. Az Ibanez AZ427P2QM-TUB javasolt hazai ára 596 000 forint.

 

AZ47P1QM DEB 1P 01 A 800x

AZ47P1QM-DEB

Ez a modell a 2022-elején bemutatott Ibanez AZ Premium AZ47P1QM-BIB gyönyörű Dragon Eye Burst finish-sel büszkélkedő új színvariánsa. A gitár kapásból három olyan jellemzővel rendelkezik, melyek 2022-ben jelentek meg először az AZ Premium sorozatban: ébenfa fogólap, HSH pickup konfiguráció és DiMarzio humbucker hangszedők. Ennél a modellnél is látványos mintázatú habos juhar top került az amerikai hársfa testre. Az ovális C profilú nyak anyagát itt is hőkezelt juharfa adja és a nyak a már említett, ergonomikus Super All Access Neck Joint illesztéssel kapcsolódik a testhez. Az ébenfa fogólap rádiusza 305 mm és 24 rozsdamentes acél jumbo érintő foglal helyet rajta, a hangszer skálahossza 648 mm/25,5 inch.

 

AZ47P1QM DEB 1P 01 H 650x

 

A DiMarzio Air Norton (nyaki) True Velvet (középső) és Tone Zone (húrláb) hangszedők vastag, meleg és széles dinamika tartományú hangzást nyújtanak. Bár bizonyára sokan egy igazi „sodrógépet” vélnek felfedezni ebben a gitárban, a HSH pickup kiosztás a változatos, intenzív szóló hangzásoktól a kemény ritmus kíséretekig bármilyen játékmódra tökéletesen alkalmassá teszi ezt a hangszert. A három hangszedőt egy hangerő, egy hangszín potival és az ötállású pickup-váltóval kezelhetjük.

 

 

Ki kell emelni a Gotoh T1502 tremolós húrlábat, a Gotoh MG-T satus hangolókulcsokat, a Graph Tech felső nyerget, valamint a fogólap oldalán elhelyezett lumineszcens pozíciójelölőket. A hangszer elegáns megjelenését az aranyszínű hardverek, a feketére lakkozott fej és a testet szegélyező fehér binding teszi teljessé. Az Ibanez AZ Premium AZ47P1QM-DEB hazai ára 577 000 forint.

 

AZ42P1 PBE 1P 01 A. 800x

AZ42P1-PBE

Ez az új modell is a 2022-ben megjelent fekete lakkozású AZ42P1 új, Prussian Blue Metallic – berlini metálkék – színben pompázó változata. A gitár testének anyagát ebben az esetben is amerikai hársfa adja, az ovális C profilú hőkezelt juharfa nyak itt is Super All Access Neck Joint megoldással csatlakozik a testhez. A 305 mm-es rádiuszú rózsafa fogólap 24 rozsdamentes acél jumbo érintőnek biztosít helyet, és a pont alakú gyöngyház berakások mellett ennél a modellnél is lumineszcens pozíciójelölők találhatók a fogólap oldalán. A szerelvények ugyanazok, mint az AZ Premium AZ47P1QM gitárnál, az eltérés elsősorban az elektronikában fedezhető fel.

 

AZ42P1 PBE 1P 01 H 650x

Ezen a hangszeren két Alnico mágneses passzív Seymour Duncan Hyperion humbucker dolgozik, melyeket a dyna-MIX10 rendszerű elektronika tesz igazán sokoldalúvá. Az ötállású pickup-váltóval elérhető öt variációt az Alter kapcsolóval aktiválható elektronika további ötféle kombinációval bővíti. Akár tökéletes single-coil hangzást is kaphatunk, annak ellenére, hogy két humbucker dolgozik a gitáron. A krómozott szerelvények, a metálkék lakkozású testen végig futó fehér szegélyezés visszafogottan elegáns megjelenést kölcsönöz az AZ Premium AZ42P1 modellnek, melynek hazai ára 539 000 forint.

 

A 2024-es Ibanez gitárokat bemutató sorozatunkat folytatjuk.

Az Ibanez gitárok európai és hazai forgalmazója a Meinl Distribution.