zenesz_logo.pngNehéz elhinni, de a Super Distortion pickup ikonikus hangzása fél évszázada velünk van!

A hetvenes évek elején a DiMarzio Super Distortion volt az úttörője a csere hangszedő (replacement pickup) iparágnak, vagyis ezzel indult el a gyártása azon hangszedőknek, melyeket gyárilag nem egy konkrét hangszerbe gyártottak, hanem különálló alkatrészként, bármilyen elektromos gitárba beszerelhető módon. Idén a jubileum alkalmából a cég kiadta az 50th Anniversary, vagyis az ötvenedik évfordulós Super Distortion hangszedőt, illetve a PAF 57 hangszedő nyaki és hídi változatát.

 Birth of SD Banner 800x


Super Distortion 50th Anniversary

Megjelenésekor korszakalkotó humbucker volt, mivel ez volt az első nagyobb jelű hangszedő, melyet be lehetett építeni az ember kedvenc gitárjába, és segítségével egy olyan ponton túl lehetett „lökni” a hangot jelszintben, melyre addig nem igazán volt példa. A pickupra jellemző a vastag, erőteljes közepekkel és mélytartománnyal rendelkező karakter, elsődlegesen híd pozícióba ajánlott. Az évtizedek során számos világhírű művész (Al Di Meola, Phil Collen, Paul Gilbert stb.) használta ezt a hangszedőt, hangja pedig rengeteg felvételen hallható. A limitált ötvenedik jubileumi kiadás „double cream” színben kapható, vagyis mindkét tekercs krémszínű burkolattal rendelkezik, a csomagolása pedig fekete és arany színekben pompázik.

Super Distortion 50th Anniversary specifikáció (DP100)

Javasolt: húrláb pozícióba
Mágnes: kerámia
Impedancia: 13,68K ohm
Hangszín arányok (0-10-ig terjedő skálán):
magas: 4,5
magas közép: 6,5
mélyközép: 6,5
mély: 8
Plusz bekötési lehetőség: felezhető

 

PAF 57 800x


PAF 57 Neck és PAF 57 Bridge pickupok

Az ötvenedik jubileum alkalmából a cég egy új hangszedőt, illetve annak híd és nyak változatát is piacra dobta PAF 57 néven. Ezek kisebb jelű, inkább vintage hangzású pickupok, 8K ohm körüli impedanciával. A nyaki és hídi verziók nagyon közel állnak egymáshoz kimeneti jelszintben, természetesen a hídi verzió egy kicsivel erősebb. Hangkarakterük is hasonló, jellemző rájuk a fényes, dinamikus megszólalás, ezért a cég mindkettőt ajánlja híd és nyaki pozícióba is, tehát akár egy PAF 57 bridge is kerülhet nyaki pozícióba és fordítva. Együttes használatnál, tehát ha a két verzió egy gitárba kerül, akkor nyilván a megnevezésnek megfelelő pozíciók használata a célszerű.

Ennél a hangszedőnél DiMarzio 2 ½ inches Alnico II-es mágneseket használt, a 42AWG zománcozott rézhuzalt számítógép vezéréssel tekercselték. A hangszedők természetesen viasszal kiöntöttek, ami kizár bármilyen mikrofóniás gerjedést. Minden rúdpólus nikkel bevonatot kapott és juharfa távtartó biztosítja a tökéletes beállítást a két csévetest között. A pickupok nem felezhetők, tehát csak humbucker módban használhatók, ebből kifolyólag teljesen zajmentesek. Black, Relic White és Black/Relic White színben is kaphatók.

PAF 57 (bridge) specifikáció (DP309)

Javasolt: húrláb és nyaki pozícióba
Mágnes: Alnico II
Impedancia: 8,63K ohm
Hangszín arányok (0-10-ig terjedő skálán):
magas: 5,5
magas közép: 4,0
mélyközép: 5,5
mély: 3,5


PAF 57 (neck) specifikáció (DP308)

Javasolt: húrláb és nyaki pozícióba
Mágnes: Alnico II
Impedancia: 8,18K ohm
Hangszín arányok (0-10-ig terjedő skálán):
magas: 5,5
magas közép: 3,5
mélyközép: 5,0
mély: 3,0

További részletek: https://www.dimarzio.com/

A DiMarzio termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.