zenesz_logo.pngAz Epiphone bejelentette a márka hosszú történetének legjobban várt signature modelljét, az Epiphone Kirk Hammett Greeny Les Paul gitárt.

Ez az Epiphone Kirk Hammett Greeny 1959 Les Paul már akkor meg lett ígérve, amikor a Gibson kihozta a USA Standard Greeny Les Paul modellt. Hammett mindenképpen azon volt, hogy készüljön egy elérhető árú változat a híres ’59-es Les Paul-ból. A gitárt természetesen a Gibson Custom Shop által készített Kirk Hammett Greeny 1959 Les Paul Standard modell inspirálta, amit cég 2022 őszén mutatott be. Az Epiphone Kirk Hammett Greeny Les Paul 1 499 dolláros árával a legdrágább Epiphone Les Paul modell. De mielőtt belemennénk, hogy mit kapunk ezért az 1500 dollárért, néhány szó arról, hogy miért tartják legendás hangszernek a Les Paul Greeny-t.

KH Epiphone Greeny Rot 1300x

 

Ez a gitár az az 1959-es Les Paul Burst melyet korábban a Fleetwood Mac 2020-ban elhunyt alapító gitárosa, Peter Green tulajdonolt, majd később Gary Moore hangszere lett, aki évtizedeken át használta a Thin Lizzy-vel és szólóelőadóként is A gitárt a kezdetektől „Greeny”-nek becézték, hiszen Peter Green volt az eredeti tulajdonos. 2014-ben Kirk Hammett – aki nagy tisztelője volt mindkét gitárosnak – egy Richard Henry nevű kereskedőtől vette meg a gitárt „kevesebb mint 2 millió” dollárért. Azóta stúdióban és koncerteken is használja időnként. Vagyis ez a Les Paul az idők során három híres gitáros tulajdona volt.

KH Epiphone Greeny rear rot 1300x

A másik érdekesség, hogy az eredeti ’59-es Les Paul modellen fordítva helyezték el a nyaki pickupot, aminek következtében a pickup-váltó középső állásában a gitár hangja inkább egy Fender Stratra emlékeztet, mintsem egy Les Paulra. Ráadásul nem Peter Green fordította meg a nyaki pickupot, hanem a gyár hibázott, és így abban az időben több Les Paul is így járt.

Ahogyan említettük, 2022 őszén jelent meg a Gibson Custom Shop által készített Kirk Hammett Greeny 1959 Les Paul Standard modell, ami a 19 999 dolláros árával inkább csak a gyűjtők figyelmét kelthette fel, majd idén áprilisban a Gibson bejelentette, hogy a gitár USA Standard változata „mindössze” 3 199 dollárért lesz elérhető, igaz más pickupokkal és standard ’50s vintage nyakprofillal. Ilyen előzmények után most bemutatták cikkünk „főhősét” az Epiphone Kirk Hammett Greeny Les Paul modellt.

Kirk Hammett Epiphone close 700x

Akkor nézzük, hogy mit is kaphatunk az 1 500 dollárért! Az összegnek a nagy része a különböző alkatrészekre, összetevőkre megy el. Kapunk egy pár Gibson USA Greenybucker hangszedőt, ami önmagában 300 USD. Természetesen a nyaki humbucker itt is fordítva került beépítésre, az eredeti Greeny stílusában, ami lehetővé teszi, hogy azokat a hangzásokat tudja a hangszer, amelyek Peter Green híres felvételein hallhatók. Veggyük hozzá a CTS potmétereket, Mallory kondenzátorokat, Switchcraft pickup-váltót és jack aljzatot és Grover Rotomatic kulcsokat a fejrészen. A szerelvényeket az Epiphone Tune-O-Matic húrláb és a LockTone Stop Bar húrtartó teszi teljessé.

Head 750x

 

Az Epiphone kínai gyáregységének jelentős összeget kellett áldoznia új gépek beszerzésére (feltehetőleg közvetlenül az anyacégtől) annak érdekében, hogy el tudják készíteni a Gibson-stílusú úgynevezett open book formájú fejet és a Custom Greeny nyakprofilt, ami alapvetően vintage ’50-es nyakprofil, ami azoknak, akik megszokták a slim-taper nyakprofilt, kissé vastagnak tűnhet. Ugyanakkor ezek a jellemzők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hiteles Greeny Les Paul születhessen.

KH Epiphone Greeny side 1300x


A hangszerfák tradicionálisnak mondhatók, ha nem is teljesen azonosak a Gibson USA Greeny modellével. A test anyaga mahagóni, juharfa toppal, mely vékony lángolt juhar réteget visel legfelül, ami a megjelenését hitelessé teszi. A ragasztott nyak egy darab mahagónifából készült és indiai babérfa fogólap került rá, trapéz alakú gyöngyház berakású pozíciójelölőkkel. A fogólap rádiusza 12 inch és 22 médium jumbo érintőnek biztosít helyet. A nyak szélessége a felső Graph Tech nyeregnél 43 mm, a hangszer menzúrája 628,65 mm / 24,75 inch. A gitáron nincs koptatólap, viszont az öregített fényes lakkozású testet és a fogólapot egyrétegű, krémszínű binding szegélyezi.

tok 700x

 

Meg kell még említenünk a barna Lifton-style keménytokot, amely pink plüss belső terével egyértelműen az ’50-es évekbeli klasszikus Gibson tokokat idézi, ez is benne van az 1 500 dolláros árban. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy a legfrissebb Epiphone Kirk Hammett Greeny tisztességesen elkészített, korrekt hangszer, de az ára a többi hasonlóan jó Epiphone modellekhez képest meglehetősen magas. Aki az autentikus Greeny Les Paul hangzásra vágyik, ennél kedvezőbb árú megoldást nem fog találni, de ha valakinek „csak” egy megfizethető Epiphone Les Paul-ra van szüksége, lehet, hogy mást választ.

 

 

További részletek: Epiphone
Fotók: Epiphone