zenesz_logo.pngA Kirk Hammett Greeny Les Paul már hivatalosan is bemutatásra került és ez az utolsó Collector's Edition kiadása a nevezetes gitárnak.

Az eredeti Greeny Les Paul három világhírű gitáros tulajdonában is volt és meglehetősen jól dokumentált a története. Már korábban is írtunk erről a gitárról, illetve arról, hogy a Hammett tulajdonában lévő Greeny Les Paul-nak 2020-ban elkészült egy ikertestvére, amit a Gibson Kirk Hammett számára készített el. Már akkor voltak olyan találgatások, hogy a Gibsonnál már talán készülőben vannak az 1959-es évjáratú legendás gitár újonnan kiadott Custom Shop verziói, végül nagyjából két évre rá, ezelőtt két nappal jelentette be a gyártó a mindössze 50 példányban készülő Collector’s Edition Kirk Hammett Greeny 1959 Les Paul Standard modellt.

A Greeny elnevezés onnan származik, hogy az eredeti 1959-es Les Paul Burst gitárt a Fleetwood Mac 2020-ban elhunyt alapító gitárosa, Peter Green tulajdonolta és játszott rajta hosszú éveken keresztül. Később eladta Gary Moore-nak, aki évtizedeken át használta a Thin Lizzy-vel és szólóelőadóként is A gitárt a kezdetektől „Greeny”-nek becézték, hiszen Peter Green volt az eredeti tulajdonos. 2014-ben Kirk Hammett – aki nagy tisztelője volt mindkét gitárosnak – egy Richard Henry nevű kereskedőtől vette meg a gitárt „kevesebb mint 2 millió” dollárért. Azóta stúdióban és koncerteken is használja időnként.

greeny 750x

 

Most a Gibson Custom Shop és a Murphy Lab aprólékos munkával elkészítette Greeny pontos másolatát, ami a legapróbb részletekig megegyezik a Kirk Hammett tulajdonában lévő 1959-es modellel. A Gibson szorosan együttműködött a Metallica gitárosával, a prototípus elkészítése során, szkenneléssel és nagyfelbontású makró fotókkal „térképezték fel” az eredeti gitár használatból eredő kopásait, sérüléseit. Ugyanezzel a technikával készült el a már „viseletes” nyakprofil pontos másolata is. A gitár lakkozása, színe is megegyezik az eredetiével, az „öregítése” egy részleteiben nem ismertetett újszerű technikával történt, amit Tom Murphy és a Murphy Lab dolgozott ki.

Rátérve a részletekre, a Greeny pehelykönnyű mahagóni testére két részből álló mintás juharfa top került, amit egyrétegű krémszínű szegélyezés díszít, és ez a szegély a fogólap szélén is végighúzódik. Ha már a fogólapról esett szó, ezt korhű brazil rózsafából készítették, ez egyben azt is jelenti, hogy a Collector’s Edition Greeny csak Amerikában lesz elérhető, minthogy a CITES (Washingtoni egyezmény) megtiltja a ritka rózsafa anyagok exportálását. A nyak egyedi ‘59 Greeny profilú, az érintők száma 22, a nejlon felső nyereg szélessége 42,86 mm, a fogólapon az eredetivel megegyező anyagú, trapéz alakú pozíciójelölő berakások láthatók a 24.75" menzúrájú hangszeren.

A gitárt két Alnico mágneses Custom Greeny Humbucker hajtja, az érdekesség az, hogy ezen a modellen is az eredetiével megegyező módon, fordítva helyezték el a nyaki pickupot, aminek következtében a pickup-váltó középső állásában a gitár hangja inkább egy Fender Stratra emlékeztet, mintsem egy Les Paulra. Úgy tudni, hogy nem Peter Green fordította meg a nyaki pickupot, hanem a gyár hibázott, és így abban az időben több Les Paul is így járt. A pickupokhoz két-két Vintage Audio Taper gyártmányú hangerő és hangszín poti áll rendelkezésünkre, a kézzel forrasztott áramkörökben Bumblebee olaj-papír kondenzátorokat használtak.

A szerelvények is az 50-es éveket idézik: a nikkel/króm/fekete öregített Stop Bar húrrögzítő és az ABR-1 húrláb, valamint Sperzel kulcsok. A potméter gombok is megegyeznek az eredeti hangszeren találhatókkal, aranyszínűek, két gombon ezüst díszítéssel.

kirk hammett greeny 750x

 

A kézzel készített gitárhoz jár egy „Green, Moore Hammett” feliratú bőr keménytok, fekete bőr heveder, eredetiséget igazoló tanúsítvány és Kirk Hammett aláírt fotója. Azonban sem ezek, sem a gyártó által felajánlott „Egyszer az életben” nevű csomag – amiben benne foglaltatik egy este Kirk Hammett-tel és a Gibson nashville-i központjában tett látogatás is – nem tudja feledtetni az állítólag nagyjából 20 000 dolláros árat...

Fotók: Gibson