zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Már első ránézésre is formabontó megjelenéssel dicsekedhet a gitár, mivel a fejforma, a nyak, a pozíciójelölő berakások is mind elektromos gitárról átvett elemek.

Az Ibanez bizony nem elhanyagolható múltra tekint vissza az akusztikus gitárok gyártása terén is. A cégnél mindig nagyon fontos volt az ergonómia és a kényelem, mely szempontok a szóban forgó hangszercsaládnál főszerepet játszanak.

Az Altstar sorozat kifejezetten azt a közönséget célozta meg, akik főleg elektromos gitárt használnak, illetve használtak eddig és alapvetően csupán „betekintők” az akusztikus világba. Jelen tesztünkben az Altstar széria három tagja közül a csúcspéldányt, vagyis az Ibanez Altstar ALT30FM-et vesszük közelebbről szemügyre.

 

p region ALT30FM EDB 5B 02 1300x

 

Összerakás, kényelem

Már első ránézésre is formabontó megjelenéssel dicsekedhet a gitár, mivel a fejforma, a nyak, a pozíciójelölő berakások is mind elektromos gitárról átvett formai elemek. A fejforma egy klasszikus RG fej, mely szépen a testtel azonos színre van festve. A tesztpéldány EDB színkódja az Emerald Doom Burst elnevezést takarja, mely valóban egy áttetsző, smaragd zöld színt fed, mely alatt gyönyörűen átlátszik a juhar fedlap mintája. Az Ibanez Altstar ALT30FM még magasfényű Blue Doom Burst, Red Doom Burst színekben érhető el.

A sapele fából készül oldal- és hátlap szintén áttetsző, de szürke színű. Az egész test magas fényű finish-sel rendelkezik, viszont a juhar nyak matt fényezést kapott. Ez a magasfényű és matt találkozás csupán a játékos szemszögéből tűnhet fel, bevallom elsőre kicsit furának tartottam, de funkcionálisan nyilván jól jön, mivel a nyak csúszós, gyors, nagyon kellemes érzetű. A hanglyuk nem kerek, hanem hasonló formájú egy elforgatott, lekerekített szélű pengetőhöz. Hasonló alakot már a Talman szériánál is alkalmazott az Ibanez.

 feat aeg walnut bridge cr

 

Az Ibanez Advantage húrleszorító tüskék könnyebben kezelhetőek, mint a standard változatok: könnyebben eltávolíthatók, ugyanakkor stabilabban fognak és a húrok végét nem nyomják be az aljukkal, hanem átengedik, így a húrvégek a testhez szorítva maradnak.

Az Ibanez hangszerek a nyakkonstrukció tekintetében mindig is legendásak voltak a kényelmükről, legyen szó elektromos gitárokról, basszus- vagy akusztikus gitárokról. Talán kijelenthető, hogy az Ibanez gyártja az egyik legsportosabb nyakakat, mely igaz az Altstar ALT30FM-re is. A hangszer konkrétan egy elektromos gitár nyakkal rendelkezik. A gitár menzúrája (25,5”) és több fizikai paramétere is egy az egyben egyezik az elektromos világban használt méretekkel. A fogólap a tizenhatodik bundnál találkozik a testtel leghamarabb, tehát a cutaway testkiképzéssel együtt ez nem mindennapi kényelmet biztosít a felsőbb fekvések használatakor.

Húrnyomás tekintetében nagyon kényelmes már a gyári beállítás is. Ha elektromos gitár húrokat rakna rá az ember, akkor fizikai egyezés miatt, valószínűleg egy az egyben hozná az elektromos érzetet (nyilván ez az akusztikus hang rovására menne).

 

feat AEQ 2UTpreamp 700x

 

Hang

Natúrban, erősítés nélkül a gitár eléggé halknak mondható, pláne egy dreadnought-szerű testhez képest. A mélyek visszafogottak, tehát pusztán akusztikusan kevésbé van benne „dög”, viszont így is kellemes hangja van. A magas, magas-közép tartományok szépen megszólalnak. Nekem a melegség, teltség hiányzik belőle, viszont a pregnáns, fényes, szólisztikus hangot szépen hozza.

Mindenféle előfok nélkül, csupán a saját előerősítőjét használva vonalban már jóval teltebb a képlet. Az Ibanez saját gyártású AEQ2UT elnevezésű elektronikája a hangerő állítási lehetőség mellett egy nagyon egyszerű (magas és mély) EQ-val rendelkezik. Ezek eléggé szélsőséges emelésre és vágásra adnak lehetőséget, de az az igazság, hogy középen hagyva már jól szól a gitár: kap egy plusz teltséget, melegséget, melyet hiányoltam a natúr hangban, ugyanakkor szépen áthozza azt a pregnáns fényt, melyet akusztikusan is tapasztalni lehet. Érdekes módon nekem a vonalhangja kissé hasonlónak tűnt, mint egy nejlonhúros piezo hang, amit amúgy nagyon szeretek. Ez az egyik leginkább nejlonhúrosra hasonlító fémhúros akusztikus gitárhang, amit valaha tapasztaltam. Ha további hasonlatban gondolkozom, akkor a 90-és évek rock zenekarainak unplugged soundját juttatja még eszembe.

Ibanez ALT30FM EDB elektro akusztikus gitar 47567C

 

Összefoglalás, ajánlás

Az Ibanez Altstar ALT30FM egy olyan akusztikus hangszer, mely jelentős mennyiségű „elektromosgitár génnel” is rendelkezik. Mind megjelenésben, mind kényelmi szolgáltatásaiban konkrétan egy elektromos gitár kényelmét idézi. Az Ibanez ezzel a hangszerével kifejezetten azoknak kedvez, akik alapvetően elektromos gitárt használnak, de nyitnának az akusztikus hangzás felé. Szimpatikus lehet azoknak, akik például egy rock műsorban csupán néhány pár dal erejéig használnának akusztikus hangszert. Adott esetben természetesen egy teljes unplugged műsor lejátszására is alkalmas. A hangszer megjelenését, hangulatát, kényelmi paramétereit és a kedvező árát figyelembe véve egy teljesen jól működő kiegészítő hangszerként szolgálhat egy elektromos hangszerarzenálba.

Aki eddig bármilyen okból kifolyólag ódzkodott az akusztikus gitároktól, az mindenképpen próbálja ki az Ibanez Altstar ALT30FM-et, mert lehet, hogy ez a vagány kinézetű hangszer teljesen megváltoztatja a nézeteit!

 

 

Fontosabb adatok

Gyártó: Ibanez
Forgalmazza: Meinl Distribution
Ár: 180 000 forint

Test-nyak kapcsolat: ragasztott
Testforma: Altstar
Fedlap: juhar
Hát- és oldallap: sapele
Nyak: Comfort Grip, juhar
Fogólap: diófa
Menzúra: 648 mm (25.5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm (1.7")
Érintők száma: 22
Szegélyezés: test, nyak, fej
Hangszedő: Ibanez Undersaddle
Elektronika: Ibanez AEQ-2UT előfok, beépített hangoló
Vezérlők: hangerő, mély, magas
Húrláb: diófa
Húrleszorító tüskék: Ibanez Advantage
Kulcsok: Die-cast króm
Szín: zöld színátmenet – EDB: Emerald Doom Burst High Gloss