zenesz_logo.pngJake Bowen – a Grammy-díjra jelölt metal banda, a Periphery gitárosa, és zenéjének egyik meghatározó alakja – újabb Ibanez signature gitárral lett gazdagabb.

És ahogyan a Periphery minden egyes újabb lemeze a progresszív metal újabb rétegeit villantja fel, úgy Jake Bowen is folyamatosan keresi a progresszív metalhangzás újabb lehetőségeit.

p region JBM9999 AMM 00 fr 1300x

Azt talán nem érdektelen elmondani, hogy Bowen amellett, hogy a Periphery-val turnézik és a zeneszerzésből is kiveszi a részét, elektronikus zenét is komponál és játszik a szintén Periphery tag Misha Mansoorral a Four Seconds Ago projektben. Ennek ismeretében már nem is annyira különös, hogy a Periphery legutolsó Periphery V: Djent Is Not a Genre c. album számaiban elektronikus zenei elemek bukkannak fel.

Ibanez JBM9999 AMM rear 1300

 

Jake Bowen zenei fejlődésének egyik állomásaként is tekinthetünk az Ibanez céggel közösen tervezett csúcskategóriás hangszerfákat és elektronikát felvonultató teljesen testreszabott új JBM9999 modellre. A Prestige családba tartozó, Japánban készült, RGA fazonú JBM9999 teste amerikai hársfából készült, melyhez csavarozott illesztéssel öt részből álló juharfa /diófa nyak csatlakozik. A hársfa egyik előnye a könnyű súlya, ugyanakkor egyedi és telt hangzás jellemzi ezt a faanyagot. Az ötrétegű juhar / dió nyak nemcsak sziklaszilárdságáért érdemel említést, hanem kiváló rezonancia képességei miatt is. A nyakra ébenfa fogólap került, melynek rádiusza 16,92”, és nem kevesebb, mint 27 jumbo érintőnek biztosít helyet. Igaz így a két hangszedő kissé közel került egymáshoz, és a nyaki pickup szinte „rámászik” a fogólapra, de a megnövelt hangterjedelem feltehetően fontosabb Bowen számára. Magán a fogólapon nem láthatók pozíciójelölők, csak egy speciális háromszöget formázó berakás a 12. fekvésben, azonban a fogólap oldalán sötétben világító Luminlay lumineszcens pontok segítik a tájékozódást.

 Ibanez JBM9999 AMM body 700x

 

Az igazi újdonságot a két DiMarzio Mirage pickup jelenti, melyek Bowen korábbi DiMarzio Titan signature hangszedőit váltják le. A nyaknál egy single-coil méretű passzív, neodímium mágneses DiMarzio double-blade humbuckert helyeztek el, melynek hangja ismerős lehet, mert emlékeztet a DiMarzio The Cruiser és The Chopper hangzására. Igaz, ezeket főként húrláb pozícióban használják (pl. Richie Kotzen). A videóban Bowen elmondja, hogy a Periphery-ben gyakran levegősebb, gitárszólamokat is játszik, amire ez a nyaki hangszedő abszolút ideális. A szintén passzív, kerámia mágneses hídi humbuckert pedig úgy jellemzi, hogy nagyon feszes és agresszív, ugyanakkor a mélyei szép tiszták, egyáltalán nem mosottak, és ez nagyon fontos a számára. A két pickup tökéletesen kiegészíti egymást. Jake abba is beavat bennünket, hogy koncerteken bizonyos számoknál, mikor a másik két gitáros (Misha Mansoor és Mark Holcomb) hangszerén csak a húrláb pickup szól, azt jobbra és balra panorámázzák, ő pedig a két hangszedő belső tekercsét használva középre panorámázva játssza a mély riffeket.

SWITCHING DIAGRAM 038

 

A pickupokat egy hangerőgombbal és egy ötállású pickup-váltóval lehet kezelni. Az ötállású pickup-választó bekötése érdekes: az 1. pozícióban csak a hídi humbucker két tekercse szól, a másodikban a mindkét hangszedő belső tekercse aktív, középen mindkét humbucker mindkét tekercse dolgozik, a 4. állásban csak a nyaki humbucker két tekercse szól párhuzamosan kötve, míg az ötödik pozícióban csak a nyaki pickup szól.

 

 

A selyemfényű króm és fekete szerelvények is a felső kategóriát jelzik, így fix, testen átmenő húrozású Gibraltar Elite húrláb, a 43 mm széles Graph Tech Black TUSQ XL felső nyereg és a satus Gotoh SG381 MG-T hangolókulcsok. A 25,5” skálahosszal rendelkező JBM9999 látványos selyemfényű Azure Metallic poliészter finsish-t kapott, ami a testen, a fogólapon és a fordított állású fejen végighúzódó fehér szegéllyel együtt kifejezetten elegáns megjelenést kölcsönöz a hangszernek. Az Ibanez JBM9999 Jake Bowen Signature gitár javasolt hazai ára 1 200 000 forint, amiben egy keménytok is benne van, de a legtöbb hangszerboltban ennél valamivel kedvezőbb áron is elérhető.

 

 

Az Ibanez gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.

A DiMarzio Mirage  pickup szettről ITT olvashatsz.