zenesz_logo.pngA DiMarzio új signature pickup szettet készített Jake Bowen, a Periphery gitárosa számára.

A DiMarzio és Jake Bowen – a Periphery amerikai progresszív metal banda gitárosa – együttműködése nyomán megszületett a DiMarzio Mirage, Bowen új signature pickup szettje. A készlet egy high-gain húrláb humbuckerből és egy single-coil méretű, Strat-stílusú, úgynevezett double-blade humbuckerből áll.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért volt szüksége Bowennek egy új pickup szettre, hiszen az eddigi DiMarzio Titan hangszedői éveken át kiválóan kiszolgálták az igényeit. Bowen elmondása szerint, az ember mindig fejlődik, kitalál új dolgokat, új pengetési technikákat, és többek között ezért is szeretett volna más karakterisztikájú pickupokat. Tegyük hozzá, hogy az új pickup szett egy új Ibanez signature modellben a JBM9999-ben landolt, amiről majd hamarosan írni fogunk. Azt is elmondta, hogy az új signature gitárjának teste amerikai hársból készült, a korábbi juhar/mahagóni kombináció helyett, és az új testanyaghoz új hangszedő dukál. Elmondása szerint semmiképpen nem szakít a DiMarzio Titan pickupokkal, továbbra is használja az ilyen hangszedőkkel szerelt gitárjait.

Mirage neck 600x

Nézzük először a nyaki hangszedőt! A DiMarzio double-blade pickupok rajongói azonnal fel fogják ismerni azt a szuper telített single-coil hangzást, amit a hasonló tervezésű The Cruiser és a The Chopper produkál. Ez a pickup alapesetben kiváló lehet a húrláb pozícióban is, de ha olyan nagy kimenő jelű humbucker található ott, mint Bowen esetében, akkor remek partner lehet a nyaknál is. Kissé hangsúlyosabbak a közepei, de bármelyik pozícióban megállja a helyét és van akkora jele, hogy tökéletesen kiegészítse a hídnál lévő társát.

Mirage bridge 600

A Mirage bridge humbucker még nagyobb jelet ad le, mint a Titan, még tisztább, több benne a mély, a közép, és a magas. A Titanhoz hasonlóan kerámia mágneses, ellentétben a nyaki pickuppal, amiben neodímium mágnes van. Bowen úgy összegezte a Mirage szett jellemzőit, hogy kissé nagyobb jelet adnak le, más EQ beállítást igényelnek, agresszívebb és kompresszáltabb a hangjuk és érzékenyebben reagálnak a játék dinamikájára. Bowen folyamatosan továbbfejleszti a progresszív metal hangzását, a hagyományos „fizikai” erősítők mellett, plugin-eket, Fractal Axe-Fx egységet is használ, és ehhez az új Mirage pickupok ideálisak számára.

 

 

Azt talán mondanunk sem kell, hogy Bowen új signature gitárjában a Mirage pickup szett úgy van bekötve, hogy mindkét hangszedő felezhető, sőt a nyaki pickup két tekercse párhuzamosan is kapcsolható. Úgy tűnik, hogy Bowen a korábbi két-humbuckeres pickup „kiosztás” helyett a Strat-stílusú double-blade nyaki és húrláb humbuckeres pickup konfigurációra váltott. A Titan hangszedők még megtalálhatók a DiMarzio oldalán és a viszonteladóknál, valamint ezzel látják el a JBM27 és JBM7 modelleket.

Bővebben: https://www.dimarzio.com/pickups/high-power/mirage-bridge?v=32950

A DiMarzio termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.