zenesz_logo.pngVálogatásunkban nyolc, kedvező árfekvésű akusztikus gitárt mutatunk be két részben, amelyek bátran ajánlhatók első akusztikus gitárként.

Kétrészes írásunkban olyan akusztikus és elektroakusztikus gitárokat mutatunk be, amelyek megvásárlásával egy kezdő, újrakezdő vagy akusztikus gitárra áttérő gitárosnak nem fog elmenni a kedve a hangszertől. Igyekeztünk olyan gitárokról írni, amelyek ár/érték arányban jó vételnek számítanak.

Epiphone Vintage Sunburst P DR100 VS1 800x


Epiphone Songmaker DR-100

A Songmaker DR-100 hosszú ideje az Epiphone legkelendőbb akusztikus modellje és meglepően alacsony ára ellenére olyan hangot produkál, amit az árcédula alapján nem feltételeznénk róla. Ez is egy dreadnought testű hangszer, melynek a topja válogatott lucfenyőből készült, a káva és a hátlap anyaga pedig mahagóni. A SlimTaper C-profilú mahagóni nyakra rózsafa fogólapot ragasztottak, ami 20 médium jumbo éritőnek biztosít helyet. A gitár menzúrája 647,7 mm / 25,5”, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm.

 

 

A gitár kétirányú nyakmerevítőpálcát kapott, a test fényes nitrocellulóz lakkozású, a gitárt Vintage Sunburst, ébenfekete és natúr színben gyártják, elektronikát nem tartalmaz, de azt hiszem, az 59 900 forintos árért (Hangszerdiszkont) ez nem is várható el.

 

AAD50 LG 2Y 01 A 800x

 

Ibanez AAD50-LG

Ez a gitár az Ibanez 2020-ban bejelentett Advanced Acoustic sorozatának egy újabb darabja. Talán a legfontosabb jellemzője az un. Grand Dreadnought testforma, ami az átlagos Dreadnought testnél 5%-kal nagyobb. Ennek, a gondos tervezésnek és a válogatott faanyagoknak köszönhetően a gitár nagyobb hangerővel és teltebb hangzással rendelkezik.  A hangszer tetőlapjának anyaga tömör sitka fenyő, a test többi része (káva, hátlap) sapele fából készült. A nyak anyagát az Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos fafaj, az okoume adja. A nyakra bíborfa fogólapot ragasztottak, ami 20 érintőnek ad helyet, a fogólap rádiusza 15,75 inch, ami laposabb, mint egy átlag elektromos gitáré, a hangszer skálahossza 25,6”. A nyak szélessége a műanyag felső nyeregnél 43 mm, ez viszont nagyon közel áll egy normál elektromosgitár nyakszélességéhez, vagyis nem lesz szokatlan azok számára, akik a keményebb műfaj felől közelítenek egy ilyen hangszerhez.

AAD50 LG 2Y 01 rear 800x

 

A tetőlap új X-M belső merevítést kapott, a gondosan tervezett, kimélyített X alakú merevítés és a hozzá csatlakozó a vékonyabb merevítők elosztása következtében a tetőlap tökéletesen közvetíti a húrok rezgését a húrlábon keresztül a test felé. A húrláb anyaga is bíborfa, Ibanez Advantage húrlábtüskékkel, melyek könnyebb és gyorsabb húrcserét tesznek lehetővé, és speciális kialakításukkal megakadályozzák, hogy túlságosan erősen nyomjuk a tüskéket a helyükre.

Meg kell még említeni az Advanced Acoustic széria tagjainál egységes un. tapered, vagyis elkeskenyedő fejformát, ami finom, kifejezetten keskeny alakot formáz, és ez az esztétikai szempontok mellett a súlycsökkenés, illetve a húrok egyenesebb vonalvezetése miatt is előnyös. A hangolást egyébként a 18:1 áttétellel rendelkező krómszínű öntött húrgépekkel intézhetjük. A hanglyukat fekete-fehér rozetta díszíti, a gitár selyemfényű natúr fényezést kapott, ára 104 900 forint (Mezzoforte Hangszeráruház).

 

 

Az Ibanez AAD50-LG modellből létezik cutaway formájú, elektronikával felszerelt változat is, az Ibanez AAD50CE-LG ennek ára 130 900 forint.

 

 p region AW54CE OPN 1P 02 800x


Ibanez AW54CE

Ennek a Ibanez Artwood sorozatú dreadnought cutaway fazonú gitárnak a tetőlapja tömör okoume fa, de a káva és a hátlap anyagát is ez az afrikai fa adja. Az okoume jó választás egy ilyen dreadnought testű gitárhoz, mert erőteljes hangzást és hosszú hangkitartást eredményez. Ez a modell is megkapta a már az X-M belső tető merevítést, ami az okoume test természetes meleg hangzásának és a tömör okoume top intenzív magasainak megfelelő arányában játszik szerepet.

A testhez AW profilú nyatoh fa (Délkelet-Ázsiában honos szép mintázatú keményfa) nyak csatlakozik, amire ovangkol fogólapot ragasztottak és a húrláb is ebből a fából készült, és itt is Ibanez Advantage húrlábtüskékkel látták el. Az érintők száma 20, a gitár skálahossza 651 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm.

 

 

Ezt a gitárt is felszerelték elektronikával, ugyanazok a húrláb alatti Ibanez T-bar piezo hangszedők dolgoznak ezen a gitáron is, mint az Advanced Acoustic modelleken. A hangszedőkhöz az Ibanez AEQ-TP2 előerősítőt kapjuk meg, ugyanazzal a kezelőpanellel, és két kimenettel (XLR/TRS) mint az AAD gitároknál. A típusjelzésben található OPN a gitár nyitott pórusú lakkozására utal, ami „lélegezni” engedi a fát és így jótékony hatással van a gitár hangjára, egyúttal rusztikus megjelenést kölcsönöz a hangszernek. A hangoláshoz öntött 18:1 áttétellel rendelkező krómszínű, zárt mechanikájú hangolókulcsok állnak rendelkezésünkre és ez a modell balkezes változatban is készül. Ezért a hangszerért a 133 600 forintos ár (Thomann) igen kedvezőnek mondható.

 

 FSX800C 800x

 

Yamaha FSX800C

FS800 sorozatban a Yamaha concert fazonú gitárjait találjuk. A concert testforma egy kicsit rövidebb, keskenyebb és vékonyabb testet jelent a westernhez (dreadnought) képest. Ez a testforma a klasszikus gitárok megjelenését idézi, de ezen túl ezek a hangszerek minden porcikájukban a könnyű játékot támogatják, és elsősorban a populárisabb műfajokban használatosak. A kisebb test valamivel rövidebb 25 inches (634 mm) skálahosszt eredményez, ami a kisebb kezűek számára kedvező lehet, a nyak szélessége a húrvezetőnél 43 mm.

Ez a cutaway fazonú, elektronikával felszerelt változat is a koncert testformájú FS800 modellre épül. A tetőlap tömör lucfenyő, a káva és a hátlap anyaga nato / okume fa, a nyak anyagát is nato fa adja, a fogólap és a húrláb pedig rózsafából készült.

 

 

A gitárt a Yamaha SYSTEM66 + SRT Piezo Pickup elektronikájával látták el, kezelésére hangerő poti, 3-sávos EQ, hangszínszabályzó, szolgál és hangológépet is kapunk. Az elektronika és a cutaway kivitel – ami megkönnyít a felső fekvések elérését – azt mutatja, hogy ezt a modellt inkább popzenére, zenekari használatra szánták, de persze szóló előadóknak is jól jöhet, hogy mikrofonozás mellett vonalban is erősíthető a gitár hangja. A kisebb test és kissé rövidebb menzúra előnyeit ennél a modellnél is élvezhetjük. A fényes natúr, Ruby Red és Sandburst lakkozással készülő gitárok testét elől és hátul is krémszínű szegélyezés díszíti. A Yamaha FSX800C ára 174 800 forint (Mezzoforte Hangszeráruház).

Cikkünk első részét ITT olvashatod: https://www.zeneszmagazin.hu/technika/gitarok/5628-a-legjobb-akusztikus-gitarok-kezdoknek-i-resz