zenesz_logo.pngVálogatásunkban nyolc, kedvező árfekvésű akusztikus gitárt mutatunk be két részben, amelyek bátran ajánlhatók első akusztikus gitárként.

Az első akusztikus gitár megvásárlása fontos pillanat, olyan, amit talán soha nem felejtünk el. Ezért is fontos, hogy előtte alaposan felmérjük a lehetőségeket, hogy az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő hangszert megtaláljuk. Ahogyan egy nem túl jó vagy nem eléggé kényelmes gitár elveheti a kedvünket a játéktól, egy jól kiválasztott „testhezálló” hangszer viszont inspirálhat.

Fender CD60S All Mah 800x


Fender CD-60S All Mahogany

Ezzel a Fender akusztikus gitárral egy vezető márka jó minőségű hangszerére tehetsz szert – belépő szintű áron. A dreadnought fazonú gitár minden eleme mahagónifából készült, fontos, hogy a tetőlap tömör mahagóni – a káva és a hátlap anyaga rétegelt mahagóni. A nyak is mahagóni, amire rózsafa fogólap került 20 étintővel. A gitár skálahossza 643 mm (25.3") a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, ami gyakorlatilag megegyezik egy átlagos elektromos gitár nyakszélességével. A tiszta mahagóni dreadnought konstrukció erőteljes, kerek, kiegyenlített hangzást produkál. A hangolókulcsok stabilak és megbízhatóak, ez a gitár a hasonló árkategóriájú hangszerekhez képest kiváló minőséget képvisel.

 

 

A Fender CD-60S All Mahogany nem tartalmaz elektronikát, de balkezes változatban is gyártják, hazai ára 79 900 forint Mezzoforte Hangszeráruház.

 

Epiphone Hummingbird Studio Faded Cherryburst 750x

Epiphone Hummingbird Studio Faded Cherryburst

Szintén dreadnought fazonú, bár az előző Fendernél nagyobb testű, látványos megjelenésű hangszer az Epiphone Hummingbird Studio. A tetőlap színátmenetes finish-e, a gyöngyház berakásos fogólap, a művészi mintázattal ellátott koptatólap és a testet szegélyező többrétegű fekete-fehér binding mind hozzájárul az elegáns megjelenéshez. Ez a gitár a Gibson anyavállalat hasonló elnevezésű modelljére épül, aminek az ára azonban már egymillió forint fölött van, vagyis ez a hangszer ár/érték arányát tekintve egy jó vétel.

 

 

A gitár tömör lucfenyő toppal büszkélkedhet, a káva, a hátlap és a nyak is válogatott mahagóniból készült. A Pau Ferro fogólap rádiusza 12”-os és 20 médium jumbo érintőnek biztosít helyet, a hangszer skálahossza 24,72 inch. A gitár hangereje a nagyobb testnek köszönhetően akusztikusan is erőteljes, jól kiegyenlített és szinte minden stílusban megállja a helyét. A hangszert Fishman Sonitone előerősítővel, Sonicore húrláb alatti hangszedőkkel szerelték fel, melyeket a hanglyukban elhelyezett hangerő és hangszín potikkal tudunk kezelni. A húrláb szintén Pau Ferro-ból készült, a hangoláshoz Grover Rotomatic 18:1 áttételű hangolókulcsok állnak rendelkezésünkre. A gitár hazai ára 179 900 forintHangszerDiszkont.

 

FS800 800x

 

Yamaha FG800

A Yamaha FG sorozata hosszú múltra tekint vissza, még 1966-ban hozták ki az FG180 és FG 150-es modelleket a belépő szintű gitárok piacát megcélozva. Azóta sok év telt el, újabb és újabb modelleket adtak ki, mára az FG sorozat gitárjainak listája igen hosszúra nyúlik, és ami a lényeg, ezek a hangszerek bekerültek a világ legkelendőbb akusztikus gitárjainak körébe.

Az FG800 gitárokat röviden úgy jellemezhetnénk, hogy a Yamaha kiváló minőségű, hagyományos fazonú, standard modelljei, melyeket elérhető áron meg tudunk vásárolni. A hagyományos alatt a nagyobb testű, western formát értjük, amit egyébként dreadnought-ként is emlegetnek, és népszerűségüket részben a nagyobb testből adódó nagyobb hangerejüknek köszönhetik. Az FG800 modellek tetőlapja tömör lucfenyő, a káva és a hátlap pedig nato / okume fából készült. A nyak anyagát is nato fa adja (távol-keleti, a mahagónihoz hasonló faanyag), melyen a rózsafa fogólap 20 érintőnek biztosít helyet, és a húrláb is ebből a nemes fából készült.

 

A hangszer menzúrája 25,5” vagyis 650 mm, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, ami az elektromos gitárokhoz szokott gitárosoknak is kényelmes lesz. Ezeken a gitárokon nincs elektronika, fekete, natúr, Brown Sunburst, és Sandburst színekben érhetők el, 129 400 forintos áron – Mezzoforte Hangszeráruház.

 

Taylor GS Mini e Mah 700x

 

Taylor GS Mini-e Mahogany

Ez a rövid menzúrás (23,5”) Taylor gitár elsősorban azoknak ideális, akiknél nem szempont, hogy a tábortűznél, milyen hangosan szól az akusztikus gitár. Egyéb szituációkban jó szívvel ajánlható (e sorok írója is használ egy Taylor GS Mini-e modellt) legyen az stúdió, koncert vagy dalszerzés, mert bár a GS Mini akusztikus hangereje nem éri el egy nagyobb testű gitárét, de megvan benne a kellő mély, közép és magas, a játékkényelme pedig kivételes. Az erősített hangja is meggyőző, nagyon közel áll az eredeti akusztikus sound-hoz. A GS Mini-e különösen ajánlható, hölgyeknek, gyerekeknek, kiskezű felnőtteknek és mindazoknak, akik egy elektromos gitár kényelméhez vannak szokva.

 

 

A GS Mini-e Mahogany tömör mahagóni tetőlappal rendelkezik, a hátlap és a káva anyaga Sapele. Az ébenfa fogólap 20 érintőnek ad helyet, a Sapele nyak szélessége a szintetikus csont felső nyeregnél 42,8 mm. A gitárt Taylor ES-B elektronikával és húrláb alatti pickup rendszerrel szerelték fel. Az elektronikát egy hangerő és egy hangszín potival kezelhetjük és kapunk egy beépített hangolót is. (A hangszedők hangereje a húrlábnál egy apró tekerővel kettesével még külön is szabályozható.) A húrláb anyaga micarta, a hangolást pontos és finomjárású Taylor hangolókulcsokkal intézhetjük. A Taylor GS Mini-e Mahogany hazai ára 309 900 forint, (Mezzoforte Hangszeráruház) az árban egy profi puhatok is benne van.

Annyit még hadd tegyünk hozzá a fentiekhez, hogy mind a négy modell acélhúros, kettő ezek közül akusztikus, kettő pedig elektroakusztikus, ugyanakkor a legtöbb modell esetében létezik elektronika nélküli (akusztikus) és elektronikával felszerelt (elektroakusztikus) változat is. Azt a kezdő gitárosnak kell eldöntenie, hogy szüksége van-e elektronikára, vagy sem. Elektronika nélkül feltehetően valamivel kedvezőbb áron tud egy jó hangszert vásárolni, de később az erősítés lehetősége még jól jöhet. Ha például van hangkártyája és fel szeretné venni a játékát, vonalban sokkal egyszerűbb, mint mikrofonozni.

Még annyit, hogy ebben a kategóriában szinte minden akusztikus (és elektromos) gitár megvásárlás után némi beállítást igényelhet. Gondolunk itt a húrnyomásra, a húrláb, nyak beállításra stb. Ebből a szempontból az itt felsorolt négy modell meglehetősen jól áll, többnyire a gyári beállítással már használhatók. Ugyanakkor, ha nagyobb kényelemre vágyunk, mint amit a gyári beállítás kínál, akkor a vásárlás helyén kérjünk egy beállítást, amit díjmentesen el szoktak végezni.

Cikkünket folytatjuk...