zenesz_logo.pngAz ESP Guitars számos új modellt mutatott be a 2023-as NAMM kiállításon, köztük 12 Japánban készült E-II sorozatú hathúrost és négy LTD gitárt.

Írásunk első részében az E-II sorozatból az új Arrow és Eclipse modelleket vettük végig, most következzenek az E-II M sorozat modelljei, egy E-II Viper és egy gyönyörű E-II SN-III HT gitár!

ESP E-II M sorozat

E II M II Black Natural Sunburst resize resize

E-II M-II
BLACK NATURAL BURST

A korábban ESP Standard néven futó ESP E-II gitárokat a cég japán gyárában készítik. A habos juhar toppal, gyönyörű áttetsző lakkozással és aranyszínű hardverekkel büszkélkedő E-II M-II Black Natural Burst egyike a karakteresebb gitároknak, ami a E-II nevet viselte. A gitár testének anyaga égerfa, amihez három részből álló vékony „U” profilú juharfa nyak csatlakozik, set-thru, vagyis mélyen beragasztott illesztéssel. A nyakra 305 mm-es rádiuszú ébenfa fogólap került 24 XJ érintővel, a gitár menzúrája 25,5”.

 

E II M II Black Natural burst rear 800x

 

A gitárt két Bare Knuckle Aftermath humbucker hajtja, a közvetlenül testre erősített pickupok erőteljes és gyors indítású mélyeket, zúzós közepeket produkálnak és szépen szólaltatják meg a gyors staccato riffeket a felső tartományokban. A hangszedőket különleges „leharcolt” fekete (battleworn) borítással és aranyszínű csavarokkal látták el. Az elektronikát egy háromállású pickup-váltóval, egy hangerő és egy hangszín potival kezelhetjük, az utóbbin található push-pull kapcsolóval egy második hangzást aktiválhatunk.

A szerelvények is a felső kategóriát jelzik, Floyd Rose Original double-locking tremolós húrláb, satus Gotoh kulcsok, satus felső nyereg, záras ESP hevedertartók. Az aranyszínű hardverek mellett a gitár kiemelkedő dísze a testen végig húzódó natúr szegélyezés és a fogólapot, valamint a fejet díszítő fehér binding.

 

E II M II HT Mercury Blue Burst resize resize

E-II M-II HT
MERCURY BLUE BURST

A szintén látványos – csomós juhar toppal készülő – E-II M-II HT, tulajdonképpen az előző modell fix húrlábas változata. Az hangszerfák – a top kivételével – megegyeznek, itt is három részből álló juharfa nyakkal és set-thru illesztéssel találkozhatunk. Ezen a gitáron is közvetlenül testre erősített Bare Knuckle Aftermath humbuckerek dolgoznak, melyek fekete battleworn borítást kaptak, és a kezelőszervek is azonosak a Floyd Rose-os változatéval.

A gitárt fekete szerelvényekkel látták el: testen átmenő húrozáshoz való Hipshot húrláb, satus Gotoh hangolókulcsok, és zárható ESP hevedertartók. A szemet gyönyörködtető kékes árnyalatú Mercury Blue Burst színű hangszer testét, fogólapját és a fejet fehér binding díszíti.

 

 E II M II NECK THRU Snow White resize resize

E-II M-II NECK THRU
SNOW WHITE

Az E-II M-II Snow White változat testen átmenő nyakú konstrukció, az égerfa testen három részből álló vékony „U” profilú juharfa nyak „halad át”. A 305 mm rádiuszú fogólap anyaga itt is ébenfa és 24 rozsdamentes XJ  érintő osztja fel. Az elektronikát tekintve ez a modell eltér az előbbi két E-II M-II gitártól, hiszen ezen a hangszeren két aktív, közvetlenül a testre erősített Fishman Fluence Modern Humbucker dolgozik, amiket egy háromállású pickup-váltóval és egy hangerő potival kezelhetünk. A hangerőn található push-pull kapcsolóval egy második hangzást aktiválhatunk.

A fehér gitárhoz jól illenek a fekete szerelvények, ez a gitár is megkapta a Floyd Rose Original SE tremolós húrlábat, a satus felső nyerget és a Gotoh hangolókulcsokat, valamint a záras ESP hevedertartókat.

E II M I THRU NT Snow White resize resize

E-II M-I THRU NT
SNOW WHITE

Az előző modell „áramvonalasított” változata ez a szintén testen átmenő nyakú konstrukciójú gitár. A felhasznált hangszerfák megegyeznek az E-II M-II NECK THRU modellnél írtakkal, és a skálahossz, valamint a többi méret is azonos. Az érintők száma itt is 24, a nyakszélesség a csont felső nyeregnél 42 mm.

Abban viszont eltér a testvérmodelltől, hogy itt csak egy aktív Fishman Fluence Modern Humbucker áll rendelkezésünkre, amit egy push-pull kapcsolós hangerő potival kezelhetünk. A push-pull kapcsoló a hangszedő második hangzását aktiválja. A fényes fehér lakkozáshoz itt is fekete szerelvények társulnak, mégpedig testen átmenő húrozáshoz való Gotoh TOM húrláb, Gotoh kulcsok és záras ESP hevedertartók.

 

E-II VIPER sorozat

E II VIPER See Thru Black Cherry resize resize

E-II VIPER
SEE THRU BLACK CHERRY

Csak egy új E-II Viper mutatkozott be idén: az ESP SG-szerű double-cut kialakítású modellje most látványos See Thru Black Cherry színben érkezett. Mind a test, mind a nyak anyagát mahagónifa adja, a vékony „U” profilú nyak set-thru, vagyis mélyen beragasztott illesztéssel csatlakozik a testhez. A 305 mm-es rádiuszú ébenfa fogólapon 22 XJ érintő kapott helyet, a gitár skálahossza 24,75”.

A Viper két aktív Fishman Fluence Open Core Classic Black humbuckert kapott, amihez egy háromállású pickup-váltó, valamint egy hangerő és egy hangszín potméter tartozik, mindkettő push-pull kapcsolóval felszerelve. Az előbbivel felezhető a két humbucker, az utóbbival egy vintage sound aktiválható, vagyis az alapesetben modern high-gain hangzást produkáló pickupokból további hangszíneket hozhatunk ki.

E II VIPER See Thru Black Cherry rear 800x

A gitáron a hagyományos Gotoh TOM híd és húrtartó található, amit satus Gotoh hangolókulcsok és záras ESP hevedertartók egészítenek ki. Az áttetsző natúr finish alatt szépen látszik a mahagónifa mintázata, a fogólapot és a fejet pedig fehér szegélyezés díszíti.

 

E-II SN-III sorozat

E II SN III HT Tiger Eye Sunburst front 1300x resize

E-II SN-III HT
TIGER EYE SUNBURST

A tradicionális fazonú SN-III HT mind dizájnban, mind az összetevőket tekintve visz némi csavart a hagyományos Strat alakú hangszer felépítésébe. Az új E-II gitárok között ez az egyetlen modell, amely csavarozott nyakú, az égerfa testhez három részből álló vékony „U” profilú juharfa nyak csatlakozik. Az égerfa testre lángolt juhar top került, melynek mintázata szépen látszik az áttetsző Tiger Eye Sunburst finish alatt. A gitár skálahossza 25,5”, a nyak szélessége a fekete csont felső nyeregnél 42 mm. A fogólap anyaga ébenfa, ami a 15. és 22. fekvés között kimélyített kialakítású és 22 XJ érintőnek biztosít helyet. A fej fordított állású – ahogyan a Viper kivételével a többi itt bemutatott E-II gitáré is – ami egyrészt egyenes húrvezetést tesz lehetővé, másrészt feszesebbé válnak a mély húrok, ami jól artikulált mély hangokat eredményez.

E II SN III HT Tiger Eye Sunburst.rear 800x


A gitár pickup kiosztása HSS, a húrlábnál egy fekete nikkel borítású aktív Fishman Fluence Modern Humbucker található, középen és a nyaknál pedig két Fishman Fluence Single Width pickup, melyeket egy ötállású pickup-választóval, egy hangerő és egy hangszín potival kezelhetünk. Az utóbbin egy push-pull kapcsoló segítségével egy második hangzás is elérhető. Az SN-III HT testen átmenő húrozáshoz készült Hipshot húrlábat, satus Gotoh hangolókulcsokat és záras ESP hevedertartókat kapott. A gitár visszafogottan elegáns megjelenéséhez a szálcsiszolt fekete koptatólap és a testen végig húzódó natúr szegélyezés is hozzájárul.

 

 

A 2023-as NAMM kiállításon debütáló ESP E-II gitárok bemutatása ezzel teljessé vált, a folytatásban a 2023-as LTD Deluxe gitárokról lesz szó.
Az új 2023-as ESP E-II gitárokról szóló bemutató első részét ITT találálod.

Az ESP/LTD gitárok hazai és európai forgalmazója a Sound Service.