zenesz_logo.pngAz ESP Guitars számos új modellt mutatott be a 2023-as NAMM kiállításon, köztük 12 Japánban készült E-II sorozatú hathúrost és négy LTD gitárt.

Az ESP Guitars egy seregnyi új elektromos gitárt mutatott be az idei NAMM kiállításon. Ezek között – az LTD modellek mellett – 12 teljesen új vagy frissített gitárt ismerhettünk meg, melyek mindegyike a brand Japánban készülő E-II sorozatának kínálatát bővíti. A 12 modellt testforma alapján négy családba lehet sorolni: két Arrow, négy Eclipse, négy M Series és egy Viper, valamint egy szemet gyönyörködtető SN-III HT. Írásunk I. részében az Arrow és az Eclipse modellekről lesz szó.

E II Arrow Floyd Rose 800xE-II Arrow Floyd Rose Original Nebula Blackburst


ESP E-II ARROW sorozat

E-II ARROW Floyd Rose Original
E-II ARROW NT

Kezdjük a 2023 E-II lineup bemutatását két új Arrow modellel, melyek konstrukciójukat és megjelenésüket tekintve teljesen megegyezőek, szignifikáns eltérések csak a hardvereknél találhatók. Míg a standard E-II Arrow Floyd Rose Original tremolós húrlábbal és a hozzá tartozó satus felső nyereggel büszkélkedhet, az E-II Arrow NT modellt fix húrlábbal gyártják és hagyományos csont nyerget kapott. Mindkét hangszer testen átmenő konstrukciójú, az égerfa testre csomós juhar top került, a testen pedig vékony „U” profilú háromrétegű juharfa nyak „halad keresztül”. A nyak hátoldala selyemfényű fekete lakkozású a nagyobb játékkényelem érdekében. A fogólap anyaga rózsafa és 24 XJ érintőnek biztosít helyet. A két Arrow fazonú gitár skálahossza 25,5”.

E II Arrow NT 800xE-II Arrow NT Nebula Blackburst

A gitárokon két közvetlenül a testre szerelt aktív Fishman Fluence Modern humbucker dolgozik, melyek hangzását a Master hangerő potin lévő Push/Pull kapcsolóval változtathatjuk. A szerelvények sorát a satus Gotoh kulcsok és zárható ESP hevedertartók teszik teljessé, mindkét modell látványos Nebula Blackburst finish-t kapott.

 

 

ESP E II Eclipse Series Tiger Eye Sunburst 800x

E-II Eclipse Tiger Eye Sunburst


ESP E-II ECLIPSE sorozat

E-II ECLIPSE TIGER EYE SUNBURST
E-II ECLIPSE SEE THRU BLACK CHERRY SUNBURST

Az ESP E-II gitárokat korábban ESP Standard néven ismerték, ezek a hangszerek a cég Japánban lévő gyárában készülnek. Az Eclipse gitárokon jól eltalált single-cutaway formájuknak köszönhetően a legfelső fekvések is nagyon könnyen elérhetők.

ESP E II Eclipse Series Tiger Eye Sunburst rear 800x

A négy E-II Eclipse modell bemutatását két szinte azonos gitárral kezdjük, melyek tulajdonképpen kizárólag a színükben és a hangszedők borításában térnek el egymástól. Mindkét modell testének anyagát mahagónifa adja, amire habos juhar top került, a testhez set-thru (mélyen beragasztott) illesztéssel vékony „U” profilú mahagóni nyak csatlakozik. A 22 XJ érintős fogólap anyaga ébenfa, a felső nyereg csontból készült, a gitárok skálahossza 24,75”.

 

ESP E II Eclipse SEE THRU BLACK CHERRY SUNBURSt 800x

E-II Eclipse See Thru Black Cherry Sunburst


Mindkét gitárt közvetlenül a testre erősített aktív Fishman Fluence Modern humbuckerrel látták el, melyeket egy háromállású pickup-váltóval, a két pickuphoz tartozó két külön hangerő potival és egy közös hangszínszabályzóval kezelhetünk, ez utóbbin egy húzó-nyomó kapcsolóval a hangszedők karakterét változtathatjuk. Az E-II Eclipse Tiger Eye Sunburst színű gitár pickup borítása fekete nikkel, míg a See Thru Black Cherry Sunburst-é hagyományos fekete. A szerelvények is megegyeznek: Gotoh TOM húrláb és húrtartó, satus Gotoh kulcsok és záras ESP hevedertartó. Mindkét E-II ECLIPSE lakkozásán szépen átlátszik a habos juharfa top és mindkét modell tetőlapján és fejrészén háromrétegű fekete vagy fehér szegélyezés hangsúlyozza a testformát.

 

ESP E II Eclipse FR CHARCOAL BURST 800x

E-II ECLIPSE FR CHARCOAL BURST

Ez a modell tulajdonképpen az előzőkben bemutatott E-II ECLIPSE gitárok Floyd Rose tremolóval felszerelt változata. Anyaghasználat szempontjából semmiben nem tér el az előző két Eclipse modelltől. Ami az elektronikát illeti, abban is azonosak, itt is két aktív Fishman Fluence Modern humbucker továbbítja a hangot, és a kezelőszervek is megegyeznek. A tremolós Floyd Rose Original SE húrlábat rozsdamentes acél csavarokkal látták el, a húrlábhoz satus Gotoh kulcsok, satus felső nyereg és ESP hevedertartó társul. A szerelvények ennél a gitárnál is feketék, ami jól áll Charcoal Burst színű gitárnak.

 

E II ECLIPSE FULL THICKNESS EVERTUNE black 800x

 

E-II ECLIPSE Full Thickness EverTune Black

Ahogy a típus elnevezése (Full Thickness) is utal rá, ez a gitár tradicionális, teljes vastagságú testével a rocktörténet legelismertebb single-cutaway fazonú gitárjait idézi. A mai, modern jellemzők közül pedig kiemelkedik az EverTune húrláb, ami a folyamatos húrfeszességet és hangolástartást garantálja.

 

E II ECLIPSE FULL THICKNESS EVERTUNE black rear 800x

 

Az ECLIPSE Full Thickness EverTune konstrukciója – mélyen beragasztott vékony „U” profilú nyak – sem tér el az előző Eclipse modellekétől, az anyaghasználatban annyi különbség tapasztalható, hogy a mahagóni testre sima juhar top került. Ezt a gitárt is aktív Fishman Fluence Modern humbucker hangszedőkkel szerelték fel, a kezelőszervek is megegyeznek. A hangszedők aranyszínű borítást kaptak, a hangolókulcsok és a húrláb nyergek is arany színben pompáznak. Fontos megemlíteni, hogy – akárcsak a többi új ESP Eclipse gitárnál – a nyak hátoldala selyemfényű lakkozást kapott a kényelmes és gyors játék érdekében.

Az EverTune (F modell) húrláb mellett a satus Gotoh hangolókulcsok garantálják a stabil, pontos hangolást és ez a gitár is megkapta a záras ESP hevedertartókat. A fényes fekete finish az arany/fekete szerelvényekkel együtt kifejezetten elegáns külsőt kölcsönöz ennek az ESP gitárnak.

 

 

Az itt bemutatott gitárok elérhetőségéről és áráról később kapunk információkat.

Az ESP/LTD gitárok hazai ás európai forgalmazója a Sound Service.

Az új 2023-as ESP E-II gitárokról szóló bemutató második részét ITT találálod.