zenesz_logo.pngBemutatjuk a 2023-ban útjára indított Ortega Americana Series sorozat rezonátoros gitárjait.

 

RRG30E DD web lifestyle 02 750x

 

Ahogy kollégám, Borbély Tamás a Meinl Kick Off Day 2023 kiállításáról írt helyszíni tudósításában megemlítette, az Ortega idei újdonságainak egyik legérdekesebb sorozata az Ortega Americana Series, ami az amerikai folk és blues-zenében használatos hangszereket vonultat fel, így például bendzsókat, különböző testformájú mandolinokat, valamint rezonátoros gitárokat.

Az 1920-as években a rezonátoros gitárokat az az igény hívta életre, hogy a nagyobb zenekarokban – elektromos erősítés híján – az akusztikus gitár nem volt elég hangos a többi hangszerhez képest. A gitárokat ezért egyrészt nagyobbra tervezték és a hangerő növelése érdekében a testre egy nagyméretű alumínium kúpot / rezonátort szereltek. Némelyik gitár teste is fémből készült, de a fatestű rezonátoros gitároknak is jellegzetes hangja volt. A hangerő növekedés meggyőző volt, végül ezek a rezonátoros gitárok a kor sztenderd hangszereivé váltak, különösen a big bandben játszó gitárosok számára.

Ezeket a hangszereket dobro* néven emlegették, a nevet a feltalálók – a Csehszlovákiából bevándorló DOpyera BROthers – adták a rezonátoros gitároknak. Később megalakult a Dobro cég, a brand számos átalakulás és felvásárlás után 1994 óta a Gibson tulajdonában van. Ennyit röviden a rezonátoros gitár történetéről, nézzük meg, hogy az Ortega milyen fémrezonátoros gitárokat kínál Ortega Americana sorozatában.

RRG30E WB web detail 01 800xRRG30E-WB

 

RRG30E-WB és RRG30E-DD

Az Ortega Americana Series modelljei – visszanyúlva a hangszer keletkezésének gyökeréig – ötvözik a tradicionális külsőt és feelinget a mai modern jellemzőkkel. Minden rezonátoros Ortega gitárba egy egyedi alumínium membránt építettek, amit egy díszes és lyukakkal ellátott domború védőlemez takar. A húrok rezgését a rezonátor közepére rögzített húrláb viszi át a kör alakú membránra, ami úgy mozog, mint egy hangszóró membránja. A testhez rögzített fém húrtartó alakja is jellegzetes, szinte minden rezonátoros gitáron hasonló formájú. Az alumínium rezonátor nemcsak felerősíti a gitár akusztikus hangját, hanem egy karakteres, felhangokban gazdag, kissé pattogó, fémes hangzást kölcsönöz neki.

 

RRG30E WB web with background detail 03 rear 800x

 RRG30E-WB

Az RRG30E-WB és RRG30E-DD parlor testformájú hangszerek, melyek tetőlapja, kávája és hátlapja is mahagóniból készült. Az enyhén kerek profilú mahagóni nyakra blackwood (fenyőből készült, többrétegű faanyag) fogólap került, ami 19 érintőnek biztosít helyet. A húrláb – amit egy krómozott fémlemez takar – anyaga ébenfa és juhar, a nyak szélessége a felső nyeregnél gyakorlatilag megegyezik egy elektromos gitár nyakszélességével, azaz 43 mm. A 24,72″ (628 mm) skálahosszú hangszerek kétirányú nyakmerevítő pálcát kaptak, amihez a fejen található takarólemez eltávolítása után lehet hozzáférni. 

RRG30E DD web with background detail 01 800x fr

RRG30E-DD

A gitárokat elektronikával is felszerelték, a nyak közelében elhelyezett un. lipstick (ajakrúzs) passzív mágneses hangszedővel, amihez egy hangerő és egy hangszín potméter tartozik. A klasszikus kialakítású fejen öregített vintage jellegű hangolókulcsokkal találkozhatunk, a gitárok tetőlapján két „f” lyuk is látható, ami egyben díszítőelem, akusztikai szerepe is van, és jól áll a hangszereknek. A tetőlapot és a hátoldalt, valamint a fogólapot is fehér bindnig díszíti, az RRG30E-WB selyemfényű koptatott Whiskey Burst, az RRG30E-DD selyemfényű koptatott Denim finish-t kapott. Összeségében mindkét gitár elegáns és autentikus külsővel rendelkezik, első látásra bele lehet szeretni egy ilyen rezonátoros gitárba.

 

Képgaléria

 

Az RRG30E-WB és RRG30E-DD hazai ára 199 000.- forint.

 

 RRG40CE DBK web with background detail 01 fr 800x

RRG40CE-DBK és RRG40CE-DBK-L

Ez a két rezonátoros gitár már normál testű, cutaway fazonú hangszer, és a felhasznált anyagok gyakorlatilag megegyeznek a parlor testformájú gitárokéval. Vagyis tiszta mahagóni test, mahagóni nyak, blackwood fogólappal, azonban itt az érintők száma már 20. Az alumínium membrános rezonátort ezeknél a gitároknál díszes antikolt fém védőlemez takarja és a húrrögzítő, valamint a húrláb takarólemez is ugyanilyen öregítést kapott, ami még tovább erősíti a gitár vintage érzetét. A húrláb anyaga itt is ébenfa és juhar, a nyak szélessége a felső nyeregnél 43 mm, a hangszer skálahossza 24,72″ (628 mm). Ez a két hangszer is megkapta a kétirányú nyakpálcát, amit a fej felől lehet állítani.

RRG40CE DBK L web detail 01 fr 800x

Ezeket a rezonátoros gitárokat is ellátták elektronikával ugyanaz a passzív, mágneses lipstick hangszedő dolgozik ezeken a modelleken is, mint a parlor alakú testvérein, a különbség csupán annyi, hogy ezeknél a modelleknél a pickup borítása fekete, ami jobban illik a gitárok koptatott selyemfényű fekete színéhez. A hangolókulcsok is antikolt vintage jellegűek, a tetőlapon nem „f” lyuk, hanem csepp alakú kivágások szolgálnak hanglyukként, a tetőlapot, hátlapot, fogólapot itt is fehér szegélyezés díszíti. Az RRG40CE-DBK-L modell az RRG40CE-DBK tükörképe, vagyis balkezes hangszer, az Ortega még a rezonátoros gitárok esetében is gondolt a balkezes gitárosokra. Mindkét gitár impozáns megjelenésű – bár nekem a parlor testformájúak jobban tetszenek – és mindkét gitár ára 211 000.- forint.

 

 Képgaléria

 

 

Az Ortega gitárok hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.