zenesz_logo.png



A Gibson Kirk Hammett 1979 Flying V – tisztelgés minden idők egyik leghíresebb heavy metal gitárja előtt.

Az eredeti 1979-es Flying V volt Kirk Hammett első Gibson gitárja, amit azért vásárolt meg mert kedvenc gitárosai akkoriban többnyire ilyen gitárokon játszottak. Ekkor még Hammett az Exodus nevű zenekarban játszott, amit ő alapított és csak 1983-ban csatlakozott a Metallica-hoz, aminek immár 40 éve szólógitárosa és társszerzője.

 

Gibson Kirk Hammett 1979 Flying V mod 800x

 

Kirk a mai napig játszik azon az eredeti Flying V modellen, amit olyan korai Metallica albumokon használt, mint a Kill ‘Em All, a Ride the Lightning, a Master of Puppets, az And Justice for All, vagy a The Black Album. Bizton állíthatjuk, hogy ez a gitár egyike minden idők leghíresebb heavy metal modelljeinek. A Gibson Custom Shop nashville-i műhelyéből csak 200 kézzel készített gitár került ki, melyek a Gibson mester hangszerészeinek keze munkáját dicsérik. A Murphy Lab művészi pontosságú „öregítése” nyomán a gitár teljesen megegyezik az eredeti modellel.

 Kirk Hammett CS 1979 Flying V 303 800x

 

A gitár specifikációja nem hiszen, hogy bárkit meglepne: egy darab mahagónifából készült test, ébenfekete nitrocellulóz finish-sel, Hammett „V” profilú ragasztott mahagóni nyak, indiai rózsafa fogólappal. A mahagóni „megbízható” hangszerfa, ami hozza azt a vastag, gazdag, hosszú lecsengésű hangzást, ami a Gibsonokra jellemző. A pont alakú gyöngyház berakásokkal ellátott fogólap rádiusza 12 inches és 22 médium érintőnek biztosít helyet. A mindössze 39,12 mm széles felső nyereg anyaga koriander, a gitár skálahossza 628.65 mm / 24.75 inch.

 

Kirk Hammett CS 1979 Flying V 252 800x

 

Érdekes módon a Custom Shop replika a Flying V aktív pickupok előtti állapotát idézi a két T-Type humbuckerrel.  Hammett a saját eredeti gitárját a késő 80-as években EMG pickupokkal szerelte fel – de itt borítás nélküli T-Type humbuckerrel találkozhatunk. Egyébként a T-Type hangszedőket a T-Top pickupok hangjának reprodukálására tervezték. Az 1968 és 1980 között gyártott Gibson gitárok ezekkel a T-Top humbuckerekkel készültek, melyeket csodáltak kiegyenlített, tiszta hangzásukért és szuper dinamika tartományukért. A hangszedőket két hangerő, és egy főhangszín (CTS) potméterekkel és a háromállású pickup-váltóval kezelhetjük.


Képgaléria

 

A szerelvények is élethű másolatai az eredeti hardvereknek: stopbar húrtartó, az egyedi húrláb másolata, kopott fekete alátét a kimenő jack aljzat körül és fekete potmétergombok. Az apró módosítások, melyeket Hammett hajtott végre – két zárható Schaller hevedertartó és M6 Schaller hangolókulcsok – is megjelennek a Custom Shop modellen.

 

FV79KHEBCH1KH014 KH014 20 500x

 

Mindössze 200 darab Kirk Hammett 1979 Flying V modell készül és az árcédula – 14,999 USD – nagyon Gibson Custom Shop-szerű, igaz ez akkor is, ha kapunk hozzá egy luxus kivitelű SKB Flying V Case keménytokot, díszes kiállítású eredetiséget igazoló bizonyítványt, Kirk Hammett saját kezű aláírásával, pengetőket és egyéb ajándékokat.  

 

 

Itt jegyezzük meg, hogy a Metallica gitárosa a közelmúltban indította útjára az LTD KH-V Signature gitársorozatát, amiről itt írtunk . További fontos információ, hogy a Metallica új albuma, a 72 Seasons április 14-én jelenik meg.