zenesz_logo.pngFolytatva az Ortega 2023-as újdonságainak bemutatását, két nagyon hasonló klasszikus akusztikus gitárról és egy gyönyörű felső kategóriás koncert méretű ukuleléről lesz szó.

Az Ortega Performer szériája az egyik legátfogóbb, illetve legszélesebb vevőréteget megcélzó sorozat, mely alapvetően a Family Pro szériára épül. A sorozat modelljei a klasszikus gitár építési technikáját ötvözik modern jellemzőkkel. A Perfomer sorozatban vastagabb és thinline testű modellek éppúgy fellelhetők, mint hagyományos és cutaway formájú gitárok.

 R158 web main fr ang 800x

 Ortega Perfomer R158


Ortega Perfomer R158 és R159

A Performer családban 2023-ban két új modell, az R158 és az R159 mutatkozott be. Ez a két modell nemcsak tradicionális konstrukcióját tekintve, hanem egyéb jellemzőiben – testforma, nyak szélesség, hangzás – a klasszikus gitárokhoz áll közel.

R158 web with background detail 03 back 800x

Ortega Perfomer R158

Mindkét hangszer tömör tetőlappal készül, az R158 tömör alaszkai sitka fenyő, az R159 tömör észak-amerikai cédrus toppal büszkélkedhet. A hátlap és a káva anyagát diófa adja, ami a tetőlaphoz hasonlóan fényes natúr lakkozást kapott. Ez a natúr finish talán a hátoldalon érvényesül a legszebben, ahol gyönyörűen átlátszik a diófa mintázata.

A testhez okume fa (Afrika nyugati és középső részén, viszonylag szűk területen honos fafaj) nyak csatlakozik, amire amarantfa (más néven purpleheart) fogólapot ragasztottak. A 12 lyukas Ortega húrláb is ebből a hangszerfából készült. A fogólap 19 érintőnek biztosít helyet, a gitár skálahossza 650 mm (25,59”), a nyak szélessége a felső nyeregnél 52 mm. A mindkét modellt kétirányú nyakmerevítő pálcával látták el, amit a hanglyuk felől kényelmesen elérhetünk.

R159 web with background detail 01 front 800x

Ortega Perfomer R159

A test a legvastagabb pontján 104 mm vastag, ez az a méret, amit még kényelmesen át lehet érni, és kellő hangerővel is rendelkezik. Az aranyszínű, fehér gombokkal ellátott hangolókulcsok elhelyezése is a klasszikus gitár jelleget hangsúlyozza. A testet mindkét oldalán többrétegű szegélyezés díszíti és ez ugyanez a berakás a hátlap közepén is megjelenik. A hangszer fő díszei a hanglyuk körül található diófa-juharfa-fehér kombinációjú elegáns Ortega signature rozetta, valamint a fejen elhelyezett gyöngyház berakású Ortega logó.

 

 

A két modell csak a tetőlap anyagában tér el egymástól és mindkettő – ahogyan az a két videókból is kiderül – erőteljes, vastag és teljesen kiegyenlített hangzást nyújt minden fekvésben. A mély- és magas húrok megszólalása is tökéletesen kiegyenlített, a gitárok hangzása pont annyira meleg és fényes, amennyire azt a játék dinamikája megkívánja.

 


Az R158 és R159 hazai ára egységesen 219 000 forint, amiben egy professzionális Ortega Deluxe puhatok is benne van.

 

 EAGLESUITE U web with background detail 01 fr 650x

EAGLESUITE-U ukulele

Az Ortega Private Room ukulele sorozatának új modellje sok szempontból az Elite Series sorozatú ukulelékre épül, gondolunk itt pl. a hasonló „scalloped cutaway” testformára, azonban ez a hangszer további extrákat is kínál. Az új, koncert méretű ukulele külsejével azonnal felkelti a figyelmünket, ami elsősorban a kézzel válogatott tömör lucfenyő top és a látványos mintázatú, fényesre lakozott fehér ébenfa káva és hátlap különleges kombinációjának köszönhető, de hozzájárul az ébenfa fogólapon elhelyezett színes sas berakás is.

EAGLESUITE U web with background detail 03 rear 650x

A már említett különleges „scalloped cutaway” testforma mellett meg kell említeni a hangszer felső ívének ergonomikus kialakítását, ami az alkar könnyebb megtámasztását szolgálja. Az összképet a tetőlap szélét díszítő és a rozettán más színben visszaköszönő gyöngyház berakás teszi teljessé, de szép megoldás az is, hogy a kimélyített cutaway elemen egy újabb szín is megjelenik.

EAGLESUITE U web with background detail 07 close 550x


A testhez fényes lakkozású okume nyak csatlakozik, az ébenfa fogólapon 18 érintő kapott helyet, a nyak szélessége a felső nyeregnél 35 mm, a hangszer skálahossza 380 mm (14.96 inch). A húrláb anyagát szintén ébenfa adja, a tömör, tradicionális fazonú ukulele fejre Graph Tech Ratio friction hangolókulcsokat szereltek, fekete tekerőgombokkal.


 

Az EAGLESUITE-U ukulelét elektronikával is felszerelték, az Ortega MagusFly/U előerősítő rendszerét kapta meg, ami elem helyett már újratölthető akkumulátorral üzemel. Az akkumulátor töltésére szolgáló USB-C csatlakozót a 6,3 mm-es jack kimenettel közös panelen helyezték el, az elektronika kezelőszervei pedig a hanglyuk felső pereménél érhetők el. Az alábbi videóban az EAGLESUITE-U ukulele mikrofonozott és vonalban rögzített hangját külön-külön meghallgahatjuk.

Az EAGLESUITE-U ukulele hazai ára 171 000 forint és ebben az árban egy Elite Deluxe puhatok is benne van.

 


Az Ortega gitárok és ukulelék hazai és európai forgalmazója a Meinl Distribution.