zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – 2022 áprilisában érkezett a Yamaha rendkívül sikeres Revstar gitársorozatának számos új jellemzővel felruházott második generációja. A széria egyik csúcsmodelljét teszteltük.

A Revstar sorozatot nyugodtan nevezhetjük a Yamaha gitárok egyik legnépszerűbb, illetve legemblematikusabb szériájának. A Japánban készült, magas minőségi szabványoknak megfelelő Revstar Professional gitárok a széria csúcsmodelljeit képviselik. A 2022-ben megjelent RSP 20-as modell pedig ennek a Professional kategóriának a legújabb, legfiatalabb tagja, melyet közelebbről is szemügyre vettünk.

 

RSP20 swiftblue front 1300x

 

Összerakás, kényelem

A Yamaha RSP 20 a „szokásos” Revstar kontúrral rendelkezik, vagyis egy enyhén aszimmetrikus double-cut testtel, melynél a lapos, tömzsi szarvak végei eléggé markánsak, hegyesek. A testforma ezáltal távolról az ember eszébe juttathatja az SG-stílust, de szerintem koránt sem tűnik koppintásnak, egyértelműen a Yamaha dizájnja és messziről felismerhető, hogy egy Revstar gitárról van szó.

A hangszer üreges mahagóni testtel rendelkezik, mely a híd környékén karbonszálakkal van megerősítve. Az üregek ellenére nem mondható egy könnyű hangszernek, nyilván ezért is volt szükség erre a kikönnyítésre, mert ezen faösszetételű hangszer tömör verzióban valószínűleg sár nehéz lett volna. A kékszínű juharfa top magas fényű finish-t kapott és a top közepén dupla díszcsík található, mely végigfut a test teljes hosszán. A test, a nyak és a fej széle is makulátlan kidolgozottságú, krémszínű szegéllyel rendlkezik. A rózsafa fogólapon a pozíciójelölők kecses csíkok formájában vannak jelen.

RSP20 moonlightblue back 1300x

A hangszer érdekessége, hogy a Yamaha saját I.R.A. (Initial Response Acceleration) technológiáját alkalmazta ezeken a gitárokon, ennek során a gitárt rezgéseknek teszik ki, így próbálják meg mesterséges módon létrehozni egy bejátszott, öreg hangszer jellemzőit. A folyamat után elvileg a faanyagok jobban összeérnek már null-kilométeresen is. A nyak kissé keskenyebb, sportosabb, mint a korábbi Revstar Pro gitároké, továbbá szatén lakkozású, így gyorsabb játékérzetet tesz lehetővé. A nyak szintén karbonszálas erősítést kapott, ami komoly stabilitást biztosít.

 RS feature 15 RSP20 SWB Pickups 600x

 

Hang

Az RSP 20 alapvetően eléggé vastag, robosztus hanggal rendelkező hangszer, köszönhető ez többek között a mahagóni alaptulajdonságainak. Rendelkezem több mahagóniból készült, más gyártó által készített hangszerrel is, de amikor az RSP 20-at az itthoni rendszeremre kötöttem, akkor rögtön hozzá kellett nyúlnom a beállításokhoz, mert annyira tömör, sötét hangja volt, hogy világosítani kellett picit a megszokottakhoz képest.

Ahogyan a korábbi Revstar verziókat, így az RSP 20 modellt is két humbucker hangszedővel szerelték fel, de egy-két okos megoldásnak köszönhetően ez a hangszedő-pár rengeteg lehetőséget rejt magában.

A pickup-választó kapcsoló ötállású, ugyanis két extra bekötést tartalmaz. 1-es, 3-as és 5-ös állásban standard módon rendre a nyaki, nyak + híd, híd hangszedők dolgoznak, azonban 2-es, és 4-es (vagyis a két köztes) állásban a két hangszedő egymáshoz képest kicsit késleltetve, ezáltal egy enyhe fáziseltolással szólal meg. Egyik ilyen pozícióban a nyaki hangszedő dominál, és a hídi jön hozzá színezőként, a másik köztes állásban pedig fordított módon működik (a híd hangszedőhöz jön hozzá „eltolva” a nyaki). Ezek a nem mindennapi bekötések meglehetősen egyedi, szellős, „out-of-phase” soundokat szállítanak, más-más színezettel. Tiszta hangszínnel használva még világosabb hangot produkálnak. Funkcionálisan egy Strato köztes állásaihoz lehetne hasonlítani ezt a világot, de mégis teljesen más módon, más hanggal megközelítve azt.

RS feature 08 RSP20 SWB Focus Switch Up 550x


Push-pull kapcsoló kihúzott állásban


Másik érdekessége a gitárnak, hogy a push/pull kapcsolós tone potmétert kihúzva aktiválhatjuk a beépített, passzív boost funkciót. Ezt a Yamaha „Focus Switch”-nek nevezi. Ezzel a plusz lökettel gyakorlatilag minden hangszedő állásban felturbózott, vastagabb hangot kapunk, megnövekedett közepekkel és mélyközepekkel. Minden hangszedő más karaktert kap, agresszívebben, „arcba-mászóbban” dolgoznak, megnövekedett jelszinttel. Ezzel a kapcsolóval további új színeket érhetünk el, illetve adott esetben szólókiemelésként is szolgálhat. A fenti innovációknak köszönhetően összesen tíz különböző hangszínt kaphatunk pusztán a hangszedőket váltogatva, vagy azokat átszínezve a Focus Switch segítségével.

A „trükköket” félretéve önmagában vizsgálva a nyaki hangszedőnél nekem nagyon tetszett, hogy a kerek, vastag hang mellett jelen van a megfelelő mennyiségű csilingelés is. Nagyobb gain-nel rendelkező torzítás esetén is értelmezhető marad, nem fullad be, illetve „éneklős” marad a hang. Számomra éppen ezért van benne egy kis P90-es érzet, de persze annál erőteljesebb jelenléttel. A bridge hangszedő önmagában szintén nem küld falbontó jelet, nagyon tiszta, jól értelmezhető, nem harsány, jól átütő karcolással. A Focus Switch-et használva viszont középdús, agresszívebb gépezetté válik a gitár ebben az állásban, ami a metal műfajig ugyan nem megy el, de már teljesen alkalmas bármilyen hard rock-jellegű irányzat művelésére.

RS feature 31 RSP20 SWB Case 600x

Összefoglalás, ajánlás

A Yamaha RSP 20-as gitár egy igen sokoldalú hangszer, mely rengeteg egyedei vonással rendelkezik a megjelenéstől kezdve a hangbeli sajátosságokig. A Revstar család legújabb csúcsmodelljéhez méltó precizitással megmunkált, és összerakott gitár, ami rengeteg zenei stílusban nagyon jól, és hitelesen megállhatja a helyét. Minden ilyen hangszerhez széria tartozék egy nagyon szép, és strapabíró prémium keménytok, Yamaha feliratú táblácskával, aranyszínű hardverekkel, benne a gitárhoz tartozó, kézzel aláírt certifikációval, ahogyan illik.

 

 

Technikai adatok

Test: üreges mahagóni, jávor fedlap, karbon erősítés
Nyak: mahagóni, 3 részből illesztve, karbon erősítés
Fogólap: rózsafa, rádiusz: 304,8 mm (12")
Nyak-test kapcsolat: ragasztott
Menzúra: 628,6 mm (24.75")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 42 mm (1.65")
Érintők: 22 (jumbo)
Szegélyezés: test, nyak, fej
Hangszedő: VH5n Humbucker/Alnico V nyaki, VH5b Humbucker/Alnico V hídi
Elektronika: 1 hangerő, 1 hangszín (push/pull: focus-switch), 5-állású pickup-váltó
Szerelékek: króm
Szín: swiftblue
Húrláb: Tune-O-Matic
Kulcsok: öntött, zárt mechanikás
Tartozék: prémium keménytok
Gyártási hely: Japán

A Yamaha Revstar RSP20 áráról és elérhetőségéről a hivatalos Yamaha kereskedőknél lehet érdeklődni.