zenesz_logo.pngA továbbfejlesztett Cort metal-gépezet más fából készült testet, szélesebb Fishman Fluence Modern pickupokat kapott és a kapcsolási variációk száma is megnövekedett.

Még 2019 nyarán írtunk a Cort KX508MS gitárról, mint a gyártó első nyolchúros modelljéről. Pár napja a Cort kihozta az említett gitár második generációs változatát KX508 Multi Scale II néven, de ennél a hangszernél a gyönyörű csomós nyárfa top nem mocsári kőris, hanem okoume fa testre került. Az okoume hangszerfára egyrészt könnyű súlya, másrészt kitűnő hangi adottságai miatt esett a választás, a csomós nyárfa top azt hiszem nem szorul magyarázatra.

Cort KX508II 700x

 

A testhez öt részből álló juharfa - bíborfa nyakat csavaroztak, ami nemcsak kivételesen masszív és stabil, hanem a jó rezonancia képességekkel rendelkező testtel együtt hozzájárul az erőteljes, fókuszált hangzáshoz is. A nyakpálca állítócsavarját könnyen hozzáférhető helyen, a nyakillesztésnél találjuk. Elődjéhez hasonlóan ez a gitár is változó menzúrás (26,5"-28") makassar-ébenfa fogólappal rendelkezik. A fogólapot 24 legyező alakban elhelyezett érintővel látták el, a pozíciójelölők szerepét „esőcsepp” alakú berakások töltik be. A ferdén elhelyezett felső nyereg szélessége „mindössze” 56,5 mm, ami egy nyolchúros gitárhoz képest meglepően kényelmesnek mondható nyakat feltételez.  

KX508MultiScale 1300x

A nyolchúros kivitel – az alsó H és F# húrokkal kibővülve – kemény, feszes mélyhangok megszólaltatására ad lehetőséget, miközben a többi húr esetében a játékérzet nem változott. A gyors futamok és erőteljes hajlítások ugyanúgy „működnek” a gitáron, mint egy hagyományos hathúros hangszeren, azt is mondhatnánk, hogy ez a hangszer igazi célszerszám lehet nemcsak a metal, hanem a kemény rockban utazó gitárosok számára is.

Ahogy említettük, a pickup részlegnél is újdonságokkal szolgál az új Cort KX508 II – ezt a modellt kilenchúros Fishman Fluence Modern humbuckerekkel töltötték fel. Abból a meggondolásból preferálták a korábbi nyolchúros pickupok helyett ezeket a hangszedőket, mert a szélesebb pickup nagyobb mágneses teret produkál, és így többet „szed össze” a húrok rezonanciájából, ami összességében jó hatással van a gitár hangzására.

thumb KX508MultiScaleIIdetails3 420x420 thumb preamp KX508MultiScale 420x420


A pickup kapcsolási variációk száma is növekedett: maradt a háromállású pickup-váltó, de a hangerő és hangszín poti is húzó/nyomó kapcsolóként is funkciónál. A hangerő gombbal még egy újabb hangzást aktiválhatunk, míg a hangszíngomb kapcsolója tekercsleválasztóként működik, így single-coil hangzások is rendelkezésünkre állnak.

A fix és különálló húrlábnyergekből álló, testen átmenő húrozáshoz készült húrláb, jelentősen megnöveli a hangkitartást, és az elszeparált húrok tisztán artikulált hangokat és precíz intonációt tesznek lehetővé. A szerelvények sorát a stabil hangolást és egyszerű, gyors húrcserét biztosító satus Cort Deluxe húrgépek teszik teljessé. A fekete nikkel hardverek szépen harmonizálnak a gitár látványos Mariana Blue Burst lakkozásával, az új tervezésű Cort logó pedig jobban illik a hangszer agresszív megjelenéséhez.

 

 

A Cort KX508 Multi Scale II hazai tájékoztató ára 336 900 forint.