zenesz_logo.png- BORBÉLY TAMÁS - A Taylor GS Mini széria a márka egyik legnépszerűbb sorozata már jó néhány éve. A sorozat nevét a testforma inspirálta: a GS Mini elnevezés ugyanis a Taylor Grand Symphony forma arányosan csökkentett változatára utal.

A Taylor GS Mini sorozatban többféle faanyagból készült – pl. mahagóni, sitka lucfenyő, hawaii koa – és többféle elektronikával szerelt, sőt elektronika nélküli változat is létezik. Jelen tesztünkben a széria csúcsmodelljét, a GS Mini-e Koa Plus gitárt vesszük közelebbről szemügyre.

GS Minie Koa Plus Front 1300x


Kinézet, összerakás, kényelem

A Taylor GS Mini-e Koa Plus méretét tekintve első ránézésre akár egy gyerekgitárnak is tűnhetne, de a szemet gyönyörködtető tetőlapja azonnal sejteti, hogy ez nem az a kategória, ugyanis egy nagyon komoly versenyzőről van szó. Tömör Hawaii koa fából készült tetőlapja gyönyörű antikolt barnás, meleg színátmenetes árnyalatokban tündököl. Oldal- és hátlapja szintén koa fából készült, ugyancsak az előbb említett színátmenetes verzióban, de rétegelt technológiával. A fejforma, a húrláb alakja, a pálcaállító csavar takarólemeze a fejnél, mind-mind jellegzetes Taylor formák. A gitár koptatólappal nem rendelkezik, mint a széria többi tagja, kár is lett volna eltakarni a gyönyörű topot, viszont a hanglyukat elegáns, de visszafogott rozetta díszíti.

A hangolókulcsok szintén eltérnek a széria többi tagjától, ugyanis a Koa Plus gravírozott Taylor feliratú kulcsokkal rendelkezik, melyek atom-biztosan tartják a hangolást, nagyon finom átmenetet biztosítva hangoláskor. A nyakállító pálcát magam állítottam be a hangszeren, és azt kell, hogy mondjam, hogy a legsimábban működő pálca, mellyel valaha dolgom volt. Még minőségi hangszereknél is előfordul, hogy bizony nyekereg-nyikorog, nehezen mozog a pálca, itt azonban nagyon finoman működik, pillanatok alatt az általam kedvelt dőlésre tudtam húzni.

 

GS Minie Koa Plus Back 1300x

 

A gitár kis méreteiből adódóan a menzúrája is meglehetősen rövid, egészen pontosan 23,5 inches, vagyis 597 mm-es. Ebből adódóan nagyon kényelmes húrnyomással, vagyis „action”-nel rendelkezik. A rövid fesztáv (menzúra) miatt a húrok feszítettsége jóval lazább, mint egy normál menzúránál, ezáltal még nagyobb húrmagasságnál, illetve vastagabb húroknál is lényegesen könnyebb lefogni a hangokat. Ez a tulajdonság engem teljesen megfogott, ugyanis nekem, aki az elektromos gitárok komfortjához szokott, sajnos majdnem minden akusztikus gitár több órán át történő használata kisebb küzdelem volt eddig.  Itt azonban még a gyári 12-es húrokkal is úgy megtáltosodtam, mint még soha, egy akusztikus gitáron sem. A viszonylag keskeny nyak csak tovább fokozza ezt a komfortot.

A gitárhoz egy Aerocase fél-keménytok is jár. Ez egy prémium Taylor tok, mely a szériából csak a Koa Plus-nak tartozéka. A többi modellhez is jár profi tok, de azok valamivel egyszerűbbek.

 

Taylor GS Mini e Koa Plus Pickup 700x


Hang

A kis méret bár nagyon nagy kényelmet hordoz magában, de jogosan merül fel a kérdés, hogy hangban ez mekkora kompromisszumot jelenthet?  Az első pengetés szintén sokkoló hatású volt: a fizikai méreteit meghazudtoló testtel, telítettséggel, illetve erővel szólalt meg ez a pici hangszer. Olyan hanggal rendelkezik, melyet ki nem nézne belőle az ember. Nyilván nem egy jumbo vagy nagyobb dreadnought test hangerejével bír, de önmagához képest bőségesen elég.

A hangjára röviden azt a jelzőt lehetne alkalmazni, hogy „Taylor minőség”. Gyönyörűen kiegyenlített, természetes. Mélyekben is igen gazdag, melyek pregnánsak, jól artikuláltak. A hangszer nagyon jól reagál a különböző játéktechnikákkal, megszólaltatási módokkal elért változásokra, részletekre, ezáltal a fingerpicking-et alkalmazó gitárosoknak is tökéletes társ lehet. Persze ez koránt sem jelenti, hogy csak ők tudnák jól használni. A hangszer összességében eléggé univerzálisnak mondható. A fent említett hangminőség elérését szolgálja, hogy a hátlap enyhén ívelt, egyáltalán nem kapott merevítőket, de így is megfelelő stabilitással rendelkezik. A hanglyuk nagyobb a standard akusztikus gitár hanglyuknál. Ilyen és ehhez hasonló „trükkökkel” oldotta meg a Taylor, hogy kis testből is óriási, és gyönyörű hang jöjjön elő.

 

taylor expression system 2 electronics feature 700x

 

A Taylor GS Mini-e Koa Plus „Expression System 2”-es elektronikával van felvértezve, vagyis pont ugyanazzal a rendszerrel, mint a még magasabb polcon tartózkodó USA modellek. Ennek a rendszernek a lényege, hogy a piezo elven működő hangszedők három szenzorral rendelkeznek, melyek külön vannak kalibrálva aszerint, hogy mely húrok között helyezkednek el. Ami még fontos újítás, hogy nem a húrláb alatt, hanem a húrláb mögött helyezkednek el, ezáltal jóval természetesebb hangot kapunk kierősítve, mint egy klasszikus húrláb alatti verzió esetében. Amikor először használtam ilyen módon (vonalban) kihangosítva, azt hittem, hogy a gitárt belső mikrofonnal is felszerelték, olyannyira realisztikus, dinamikus, és „akusztikus-hű” hangot kaptam. Ezzel az új piezo technológiával a Taylor teljesen más dimenzióba helyezte a hangszedővel alkalmazott akusztikus gitárok hangját. A széria többi tagjánál is ezzel a hangszedővel találkozhatunk, azonban csak itt, a Koa Plus-nál áll rendelkezésünkre a kétsávos EQ-val szerelt előerősítő. A preamp szintén az USA modelleknél alkalmazott, klasszikus Taylor-féle, nagyon elegáns megjelenésű és elrendezésű magas, mély, illetve master potikkal szerelt egység, ami a felső káva nyak felé eső első részén került elhelyezésre.

A hangszedővel a fent említett mikrofon-szerű érzékenysége miatt élőben, nagyobb hangerőnél vigyázni kell, mert a külső zajokat is nagy szorgalommal szedi és gyorsan gerjed. Ez azonban kiküszöbölhető egy hanglyuk fedővel, mely szerencsére nem igazán befolyásolja az eredeti hangot, nem vágja ki a mélyeket stb., de abszolút használhatóvá teszi a kis jószágot.

 GSMinieKoaPlus Gallery tok 700x

 

Összefoglalás, ajánlás

Bevallom, hogy én a Taylor GS Mini-e Koa Plus-szal azonnal szerelembe estem… olyannyira, hogy meg is vásároltam ezt a konkrét hangszert, melyről éppen írok. Jelen teszt írásakor már magam mögött tudhatok egy stúdiómunkát, több klubkoncertet, és néhány nagyszínpados koncertet is ezzel a gitárral. Mindenhol maximálisan megállta a helyét. Hangmérnökök és kollégák több helyen megemlítették, hogy egészen megdöbbentő milyen minőségi hangot produkál ez az utazógitár méretű „kis ékszer”. Nekem áttörés volt az a kényelem, amit ez a gitár biztosít, de az, hogy emellett kompromisszummentesen, nagyon magas színvonalat nyújt hangminőség terén is, vonalban használva is... egyszerűen hihetetlen. Akusztikus gitárnál eddig soha nem tapasztalt inspirációt, és lendületet kaptam a Taylor GS Mini-e Koa Plus-tól. Elégedett tulajdonosként mindenkinek tiszta szívből, a legőszintébben tudom ajánlani ezt a gitárt!

 

Technikai adatok

Kapható: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 445 900 Ft

Test: GS mini testforma
Fedlap: Tömör hawaii koa
Hát és oldal: Koa
Nyak: Mahagóni
Fogólap: ébenfa
Menzúra: 597 mm (23,5")
Nyakszélesség a húrvezetőnél: 43 mm
Elektronika: Taylor ES-2
Vezérlők: 1 db hangerő, 2 db hangszín (magas, mély)
Húrláb: micarta
Kulcsok: Die-Cast króm
Szín: Shaded Edge burst
Tartozék: Taylor Aerocase keménytok